2024. május 5. vasárnap Györgyi

Tisztelt Gabonatermesztõ!

Agro Napló
Megint egy rendhagyó évrõl beszélhetünk, ami a magyarországi kalászos gabonák termesztése során jelentkezik (-zett), hiszen amikor ez a levél születik, az árpák aratása éppen hogy befejezõdött, a búza aratása, pedig éppen hogy elkezdõdött.

Igaz, mire ezeket a sorokat olvassák, már túl vagyunk az aratáson az összes problémájával együtt (kései érés, intenzív esők, vontatott aratás, szárítás, raktározás stb.), azonban nem biztos, hogy a problémák egyéb vonatkozásai megnyugtatóan rendeződtek (ókészlet, minőség, árak, tárolás, kedvező piaci kilátások, intervenció stb).
Hát igen, hogy legyen okos a szántóföldi növénytermesztő, a vetőmag-szaporító, a kereskedő, a malomipar, gyakorlatilag mindenki aki ebben a témában érdekelt, közvetlenül és közvetve részt vesz, beleértve a fajtatulajdonosokat, integrátorokat de a hivatalokat is (FVM-MVH, EU-illetőségek stb.)?
Sajnos sem előre, de sajnos utólag sem lehet elég okos az, aki ma gabonát termel. Van azonban egy olyan tényező, amit mi választhatunk meg, és ehhez tudjuk igazítani a termesztés technológiánkat, valamint a piackutatásainkat, figyelembe véve a mindinkább szélsőséges időjárási viszonyainkat, technikai adottságainkat (szárazság, aránytalan és sok csapadék, inputok). Ma már nem arról van szó, hogy búzát termeljünk, hanem arról, hogy milyen búzát és hogyan, milyen piacra, milyen általános és speciális minőségi elvárásoknak megfelelően. Ezek tények.
Búzatermelésünk alapját a BIOLÓGIAI alapok (a fajták) és azok ellenőrzött, fajtaazonos, jó minőségû FÉMZÁROLT vetőmagjai jelentik.
Az előzőek, olyan termelési eszközök, aminek szerepe mindinkább fel kell, hogy értékelődjön. Fajta és fajtaismeret nélkül ma már nem lehet és nem szabad búzát termelnünk. Tisztában kell lenni azzal, hogy adott körülmények között milyen fajtát és milyen céllal, milyen költséggel, kinek termeljünk.
Maholnap szembesülnünk kell a búza és lisztjeik vonatkozásában az élelmiszer-biztonsági elvárásokkal, nyomon-követhetőséggel (toxin, káros anyagok, szermaradvány stb.), a termék származásának igazolásával is, hiszen emlékezzünk csak egy-két konkrét esetre, amikor a fogyasztókhoz került élelmiszereket, alapanyagokat vissza kellet vonni, és a probléma eredetét keresve meg is találták azt.
Sokak által tudott, hogy a Gabonatermesztési Kutató Közhasznú Társaság évtizedek óta meghatározó szerepet tölt be a biológiai alapok nemesítésében, és több mint kéttucatnyi faj esetében a fajták százait adta át a köztermesztésnek. 
A „GK” jelzővel ellátott fajták nem csak Magyarországon, hanem határainkon túl is komoly eredményeket értek el, akár búzafajtákról, napraforgókról, cirkokról, kukoricáról vagy olajlenről is van szó. A GK Kht. mindig szem előtt tartotta a termesztési és piaci igényeket, igaz a fajtákkal szembeni elvárások sokkal gyorsabban változnak, mint amilyen gyors a nemesítés, egy új fajta előállítása (10 év), gondoljunk csak az újabb  kihívásokra (sokféle minőség, szárazság- és csapadéktûrés, eltérő termesztéstechnológiák, speciális igények, újabb kórokozók).
Tisztában vagyunk azzal, hogy a megváltozott piaci igények, a szélsőséges időjárás kedvezőtlen hatásai milyen nagy gondot jelentenek a termesztés résztvevőinek. A GK Kht. ezért a kísérletei (üzemi, állami stb.), országos információi alapján akár egyes termőtáj vonatkozásaiban is, segítséget nyújt a termelőknek a helyes fajtaválasztásban, de segítséget tud adni a fajtaválasztékon túl a fémzárolt vetőmag beszerzésében, valamint termeltetési formában a tartós piaci háttér biztosításában is.
A fentiek értelmében, a közelgő újabb vetési szezon előtt keressenek bennünket és figyeljék a hirdetéseinket, hiszen augusztus végén, szeptember elején, az őszi búzaszezon kezdetén már rengeteg olyan információ birtokában leszünk, amelyek alapján akár személyesen, akár írott formában, korrekt fajta- és vetőmagajánlatot tudunk tenni, mindannyiunk eredményes gazdálkodása érdekében. Munkájukhoz jó egészséget, sok sikert, „szerencsét” kívánva a GK Kht. nevében,

Tisztelettel:     

A cikk szerzője: Dr. Beke Béla

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az őszi búza tavaszi lombtrágyázása

Az őszi búza tavaszi lombtrágyázása

Az idei év sem szűkölködik növényeink részére szélsőséges időjárásban, ami miatt a tenyészidőszakban egyre kevesebb a növények számára a növekedéshez...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!