2024. május 6. hétfő Ivett, Frida

Újdonságok a Bayer Seeds-től

Agro Napló
A mezőgazdaság a természetnek legkitettebb gazdasági ágak közé tartozik. Különösen igaz ez az olyan éghajlati adottságú országokban, mint Magyarország, ahol két zóna találkozik. Az elmúlt őszi-téli időszak leginkább atlanti-óceáni klímára emlékeztetett bennünket, míg a korán érkező tavasz száraz volt és meleg, ami viszont a szélsőségesen kontinentális klímára jellemző. Az ilyen helyzetekben különösen nagy értéke van a hatékonyságot, biztonságot növelő innovációnak.

Az új megoldások megtalálása rendkívül fontos hazánk mezőgazdaságában is. Ha visszagondolunk az elmúlt időszakra, nyugodtan állíthatjuk, hogy kihívásokban nem volt hiány. Az enyhe tél miatt a kártevők nem pusztultak el és a meleg tavasz robbanásszerűen hozta elő a rovarkártevőket. Szerencsére az innovatív megoldások lehetőséget biztosítanak számunkra, hogy hatékonyan óvjuk növényeinket, így a lehető legjobb eredményt érjük el. Hogy mi a jó eredmény? Sok válasz lehetséges: nézhetjük agronómiai oldalról (megvédtük a termést, a környezeti átlag feletti termést értünk el), és ökonómiai oldalról is (nyereséges a termelés). Az olajnövények esetében egyre inkább nem pusztán a termés mennyisége, hanem annak minősége, elsősorban olajtartalma is fontos szerepet játszik a jó eredmény elérésében. Így van ez a repcénél is: a feldolgozók hajlandók többet fizetni a magasabb olajtartalmú terményért, mivel ez eszközeik hatékonyabb kihasználását jelenti.

A 2014-es vetési szezonra a Bayer Seeds újdonságai olyan repcehibridek, melyek kimagasló olajtartalommal rendelkeznek. A magasabb olajtartalom többletjövedelem elérését teszi lehetővé, megfelelő technológia mellett bizton lehet számítani a pozitív bonifikációra. A Bayer egy olyan repcenemesítési programmal rendelkezik, mely már évek óta dolgozik a magasabb olajtartalom elérésén. Az első Magyarországon regisztrált magas olajtartalmú Bayer hibrid repce a 2013 tavaszán állami minősítést kapott Puncher. A Puncher kimagasló olajtartalmával hívta fel magára a figyelmet a regisztrációs kísérletekben. A hibrid kiváló agronómiai tulajdonságokkal rendelkezik, növényei közepes magasságúak, dőlésre nem hajlamosak és korán virágoznak. A Puncher nagyszerű kompenzáló képességéről is tanúbizonyságot tett, ezért alacsony tőszám mellett is sikerrel termeszthető.


Forrás: NÉBIH káposztarepce kisparcellás fajtaösszehasonlító kísérletek eredményei alapján

2014-ben már elérhető lesz a magas olajtartalmú portfólió új tagja, a Lexer. Ez a hibrid 2011-ben és 2012-ben is a legmagasabb olajtartalmat érte el csoportjában. A legújabb korai hibridek közt (melyek 2013 decemberében kaptak állami elismerést 3 éves vizsgálat alapján) a Lexer adta a legnagyobb hektáronkénti olajtermést.


Szintén friss minősítésű a Safer nevű hibridünk. Ez a hibrid már az első kísérleti évben kimagasló teljesítményt nyújtott csoportjában termésben is és olajtartalomban is a maximumot adta. A két legfontosabb értékmérő tulajdonságban brillírozó hibrid kereken 2000 kg/ha olajtermést adott a kísérletekben, több mint 20%-kal meghaladva a standard hibridek átlagát. A rákövetkező évben még ezt a teljesítményt is meg tudta haladni: 49,04% olajtartalom mellett 2166 kg/ha olajtermést adott. A magas szintű termésstabilitását külföldi eredmények is igazolják. A csehországi hivatalos kísérletekben 5 t/ha feletti termésszinten a legstabilabb hibridnek bizonyult. Kiváló magyarországi eredményei alapján Európában elsőként hazánkban kezdődik meg a Safer hibridünk forgalmazása.


A repcehibridjeink kivételes adottságokkal rendelkeznek, egyesítik magukban a magas termésszintre való képességet és a kimagasló olajtartalmat. Termesztésükkel a repcetermesztés eredményessége növelhető.

Szundy Péter,

Bayer CropScience

A cikk szerzője: Szundy Péter

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Rizsnap a MATE szarvasi rizstelepén

Rizsnap a MATE szarvasi rizstelepén

A magyarországi rizstermesztés egyik kiindulópontja a MATE Galambosi Rizskísérleti Telepe, ahol hosszú ideje folyik a magyar rizsfajták nemesítése. A...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!