A legendásan megbízható

Agro Napló
A bábolnai B1-15 szárítók átalakítási lehetõsége A betakarítás utáni tartósítás- és tárolástechnológia területén az elmúlt években jelentõs beruházásokra került sor, mintegy 100-150 nagy teljesítményû külföldi szárító épült fel országszerte.

Azonban ilyen ütemû fejlődés mellett továbbra is fontos szerep jut annak a mintegy 600–700 hazai gyártású, hagyományos B1-15 szárítónak, amelyek már 20–25 éve  megbízhatóan üzemelnek.

A bábolnai B1-15 szárítók viszonylag egyszerû konstrukciók, a keresztáramlású szemestermény-szárítók között az egyik legjobb gyártmánynak tekinthetők, kellő automatizáltsággal rendelkeznek.  Sokéves tapasztalat igazolja, hogy teljesítménye a kukoricaszárításnál 15% vízelvonás esetén is a tervezettnek megfelelően valóban 15 tonna/óra.  Természetesen kisebb – 10%, vagy az alatti – vízelvonási igény mellett ez a teljesítmény arányosan megnő. A nyári aratási szezonban  óriási teljesítményû ventillátorai a környezeti levegővel (tehát „hidegen”) 2–3% nedvességelvonásra képesek  kalászosok esetében.

Ennek a hagyományos szerkezetû univerzális szárítóberendezésnek a korszerûekkel szemben mondott magasabb hőenergia-felhasználása egyértelmûen nem bizonyított. A megfelelően felújított és előírás szerint üzemeltetett bábolnai toronyszárítók a gyakorlatban még mindig versenyképesek mind az energetikai jellemzők, mind a szárítási egyenletesség és a szemsérülés tekintetében egyaránt. Ezt igazolják többek között a TRIGOFIX Kft. (Jánoshalma) és a Magvető 2003 Kft. (Nagydobsza) gazdaságoknál használt B1-15 szárítók.

Természetesen ennél  a szárítótípusnál is lehetőség van a mûszaki-technológiai továbbfejlesztésre, hogy megfeleljenek a minőségi, az energiatakarékossági és a szigorúbb  környezetvédelmi követelményeknek.

                  

A B1-15 típusú szemestermény-szárítók alkatrészellátását, javítását és felújítását, valamint korszerûsítését  ettől az évtől kezdve az IKR Rt. vállalta fel a jól ismert, de megszûnt bábolnai gyártóüzem helyett. Az eredeti alkatrészek gyártása és forgalmazása Nagyigmándon már megkezdődött, a saját szakemberek átképzése megtörtént, így az IKR Rt. Javító- és Gyártóüzeme a B1-15 szárítók szakszerû javítási, felújítási és korszerûsítési munkáira készen áll. Utóbbi feladat a szárítók energiaigény-csökkentésére és a környezet kímélésére vonatkozó átalakításokat jelenti a nemrég kidolgozott F1 és F2 elnevezésû átalakítási csomag felszerelésével.

Az F1 csomag a hûtőlevegő visszavezetését szolgáló átalakítást foglalja magába. Célja a felmelegedett hûtőlevegő újrahasznosítása és a környezeti légszennyezés (porterhelés) csökkentése. Lényege, hogy a hûtőzónában lévő terményen kétszer keresztülvezetett hûtőlevegő felmelegszik, és a meleglevegő-csatornába kerülve tovább hasznosul. Ezzel a recirkulációs módszerrel 10–15% fûtési energiamegtakarítás érhető el.

Az F2 csomag a meleg zóna alsó szakaszában  oldja meg a levegő visszafordítását a libegő  ablakok lezárásával. Célja, hogy  a meleg levegő telítettebb legyen, és  megszûnjön a porkiáramlás is. Lényege, hogy a szárítótér ezen részében visszafordított, és így hosszabb ideig felhasznált  szárítólevegő  hőenergiája jobban hasznosuljon. Ezzel a módszerrel  további 5–10% fûtőenergia takarítható meg. 

Az F1 és az F2 egymásra épülő fejlesztés, ami a hátcsatorna szigetelésével együtt összességében 25–35% energiamegtakarítást is jelenthet. Alkalmazásukkal  egyidejûleg lehetővé válik a kiáramló léha és por mennyiségének 60–70%-kal történő csökkentése a hagyományos építésû szárítókhoz képest. Két helyen történt  már ilyen korszerûsítés (az Agrograin Rt., Zalaegerszeg, és a Tápiószentmártoni Mg. Rt. telepén), amelyek referenciaüzemnek is tekinthetők. Az elmúlt évi üzemeltetési eredmények mindkét helyen bizonyították a kevesebb energiafelhasználást és a porterhelés-csökkenést.

Ezen átalakítások mellett még feltétlen figyelembe kell venni az elő- és az utótisztítás fontosságát. Az előtisztítás a szárítás hatékonyságát szolgálja, az utótisztítás pedig a termény tisztaságát biztosítja, és megoldja a terményben maradt szennyeződések (léha, por, törtszem) zárt kiválasztását. Erre a célra a jól bevált Heid berendezéseket ajánljuk, s emellett természetesen a jól ismert Cimbria szárítóberendezéseket továbbra is forgalmazzuk.

Az új korszerûsítési program felhasználásával a B1-15 típusú szárítók energiafelhasználása jelentősen csökkenthető, így versenyképessé válik a mai új építésû, más rendszerû szárítókkal, és egyben megfelel az EU-s

környezetvédelmi elvárásoknak is. A szárítók szakszerû kezelésére, biztonságos üzemeltetésére Bábolnán, az Oktatási Központban szárítókezelői tanfolyamokat is indítottunk.



(A fenti programról bővebb információval Evanics János üzemigazgatónk áll rendelkezésére minden érdeklődőnek. Telefon: 34/557-140,  30/552-0133, E-mail: evanicsj@ikr.hu.)



A cikk szerzője: Antos Gábor

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Trelleborg at Agritechnica 2019

Trelleborg at Agritechnica 2019

Trelleborg Joins Massey Ferguson in the Extraordinary “MF NEXT Concept Tractor” / Trelleborg proudly Announces a Long-term Partnership with Agricolus...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!