Különlegesen kíméletes és energiatakarékos gabonaszárítók Franciaországból!

Agro Napló
A gabonaszárítók piacán teljesen egyedi UNIKUNAK számítanak a C. F. C. A. I. francia konszern LAW SBC-E típusjelzésû, különleges hõ-visszavezetésû, kettõs hõmérsékletû aknás, illetve a „SATIG” márkajelzésû, ugyancsak kettõs hõmérsékletû, sõt kétlépcsõs, nagy teljesítményû szárítói. (40 tonna/óra szárítómodulonként!)

Az LAW-E típusok 7–30 tonna/óra kategóriában biztosítanak olyan előnyöket a gazdálkodók számára, amelyek SZABADALOMMAL VÉDETT hő-visszavezetési eljárásukkal példásan kíméletessé és gazdaságossá teszik ezeket a szárítókat.

Az „E” jelû LAW-k különleges hő-visszavezetési rendszerével a gazda nem csak azt befolyásolhatja, hogy a hûtőzónában felmelegedett (A), plusz a forró levegőjû szárítózóna szívott oldalának aljáról „leszívott” (B) alacsony páratartalmú levegőnek (keveredve A + B) hány %-át hasznosítsa a kazántérben továbbfûtve (C), vagy a forrólevegő-aknába közvetlenül visszakeverve (D), hanem terelőcsatornák segítségével azt is, hogy a forrólevegő-aknába visszavezetett (A + B) levegő az aknán belül milyen magasságig (E-F) keveredjen a kazán felől érkező forró levegővel (G)?!

Ezzel a technológiával úgynevezett „KETTŐS HŐMÉRSÉKLETÛ SZÁRÍTÁS-t” valósít meg az LAW, amelynek rendkívüli szerepe van abban, hogy az LAW-E szárítók nem terhelik túl a magot hővel (kockáztatva annak csírázóképességét, fehérjeállományát, takarmányértékét stb.), hanem megfelelő, a vezérlőpanelen is követhető beállítással (a csatornaszinteken lefele haladva csökkenthető mértékben) csak annyi hőt közölnek a maggal a szárítóaknában lefelé haladva, amennyi a mag egyre csökkenő vízleadási sebességével arányos, illetve a víz leadásához éppen elégséges és szükséges!!! Praktikusan ez azt jelenti, hogy a nedves magot (amely jobban bírja a magasabb hőmérsékletû szárítólevegőt) a szárító felső zónájában akár 120–130 °C-kal is száríthatjuk, míg a speciális LAW-E levegő-visszakeringető és légkeverő technológiának köszönhetően a szárítóaknában lefele haladva szabályozhatóan, fokozatosan csökkenthető a szárítólevegő hőmérséklete, s ezzel egyedülállóan kíméletes és energiatakarékos szárítóüzem érhető el! (Talán nem véletlen, hogy a világ legnagyobb gabonakereskedő vállalkozása, a Cargil cég Európában  LAW-E szárítókat épít saját telepeire!)

A másik lényeges következménye a „kettős hőmérsékletû” technológiának, hogy jelentősen csökkenthető az a „stresszzóna”, amely a forrólevegő-zóna és a hûtőzóna határán éri a magot, amennyiben a hagyományos szárítóknál adott légcsatornaszinteken még 100–120 °C-kal „bombázzuk” a magot, majd a következő légcsatornákon már az  akár mínusz 5–10 °C hőmérsékletû hûtőlevegő „sokkolja” az egyébként is feszültség alatt levő magokat! Ennek egyenes következményei a magok héján keletkező hajszálrepedések, amelyek nem csak a gombafertőzések elsődleges támadási felületei lesznek, de kiindulópontjai a szállítóeszközök által okozható szemtöréseknek is! Az LAW-E szárítókon ez a hőfokkülönbség a légkeverésnek, a hûtőzónához közeledve csökkenő szárítólevegő-hőfoknak köszönhetően jelentősen kisebb, csökkentve ezzel a maghéj repedési hajlamát és a további károsodásokat.

Talán még jelentősebb azonban a magkímélő hatás annak következtében, hogy az LAW-E szárítótípusnál a fokozatosan csökkenő szárítólevegő-hőfoknak köszönhetően tulajdonképpen már a szárítóakna alsó régiójában megkezdődik a mag visszahûtése a visszakeringető légterelők beállításától függően, s ezzel teljes mértékben kizárható a ma oly gyakori „melegürítési” kényszer, amely rendszerint az alulméretezett, vagy nem is állítható hûtőzóna következménye. (Vannak, akik ezt alacsonyabb hőfokú, akár 100 °C alatti, „úgynevezett kímélő” szárítási ajánlással kívánják elleplezni, vagy utóhûtő puffersilót javasolnak beépíteni a szárító után, elkerülendő a meleg magnak a tárolókban történő „kiizzadását”, s ezzel befülledését, bepenészedését stb.)

Az LAW-E szárítók kiváló légtechnikai tulajdonságait kitûnően egészíti ki az ugyancsak nagyon kíméletesen dolgozó billenővályús ürítőrendszer, a nyomásvezérelt PB, vagy földgáz szőnyegégő, az ugyancsak egyedülállóan fejlett érintőképernyőről kezelhető NT VISITON vezérlő automatika, valamint a rendkívül kedvező áron ajánlott, maximális biztonságot nyújtó VIGITEMP túlmelegedés-ellenőrző és -jelző berendezés. 

A vezérlő automatika például precízen (akár 0,5%-on belül) szabályozza a kimenő anyag nedvességtartalmának egyenletességét a toronyban levő mag állapotának folyamatos ellenőrzésével. A mûszer vezérli és elektro-pneumatuikus úton szabályozza a porkiszívást gátló zsaluzat zárásának, illetve nyitásának az időzítését, illetve a szőnyegégő hőteljesítményét is. A processzorvezérlésnek köszönhetően folyamatos információt ad a szárítás fontosabb paramétereiről, s akár naponta dokumentálható a gép által nyújtott teljesítmény és munkaminőség a paramétersor grafikus megjelenítésével és kinyomtathatóságával. Az LAW-automatika olyan megbízható és pontos, hogy akár személyes felügyelet nélkül is folyamatosan üzemel, ha megfelelően beállították!

Egyre gyarapodó referenciaüzemeinkben meggyőződhet arról, hogy az LAW-technika megbízható, kíméletes és rendkívül energiatakarékos. Várjuk jelentkezését!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!