Minõség magas fokon!

Agro Napló
Tapasztalataim a szõlõ levéltrágyázásával Állókultúráink közül talán a szõlõ az, amely leginkább igényli a megfelelõ és rendszeres mikroelempótlást.

Csak a mikroelemekkel jól ellátott ültevényektől várhatunk megfelelő minőségû termést, amely alapja a jó bor készítésének, hiszen az íz- és zamatanyagok megfelelő mennyiségû és minőségû kialakulásáért és a jó színanyagképzésért a mikroelemek a felelősek.






Főleg az ültevények korának előrehaladtával kell egyre inkább a mikroelempótlással komolyan foglalkozni. Erre az időre már csökken a talaj tápanyag-szolgáltató képessége és a gyökérzónába nem tudunk  megfelelő mennyiségû és minőségû mikrotápanyagokat gazdaságosan kijuttatni. Ez különösen a történelmi borvidékeken fontos, ahol az adott területen már több száz éve mindig szőlőkultúra létezik. A feladat legegyszerûbben levéltrágyázással oldható meg. 



Több éven keresztül próbáltam ki a Damisol Kft. levéltrágyáit, melynek tapasztalatait az alábbiakban összegzem.



Az összes Damisol-készítmény szerves kötésben tartalmazza a tápanyagokat, mégpedig oly módon, hogy azok a kijuttatás után, már pár óra múlva bekerülnek a növény tápanyagforgalmába.



A levéltrágyás kezelések minden esetben összekapcsolhatók a soros növényvédelmi kezelésekkel. A Damisol-készítmények jól keverhetők növényvédő szerekkel.



A nagyértékû ültevényeken használható a Damisol egy különleges készít-

ménye, amely a szüret előtt három héttel kijuttatva növeli a bogyók cukortartalmát. Ez a levéltrágya a Damisol BB Cukorrépa, melyből 10 l/ha mennyiséget kell kiszórni. A készítmény mintegy három hét időtartamra intenzív cukorképzésre serkenti a szőlőt. A cukorképzés növelése mellett megmarad a harmonikus sav–cukor arány is, mert a levéltrágya tápanyagai nem engedik lebomlani az értékes savakat. A vörös szőlőknél kiváló színanyag képződést is eredményez ez a készítmény.



A táblázatban az általam végzett kísérletek eredményét mutatom be. 



Az eredmények jól bizonyítják, hogy ugyanazon ültetvényrész mennyivel adott, elsősorban jobb minőségû termést mint az, amely nem volt mikroelem-tartalmú levéltrágyákkal kezelve. A színintenzitás is sokkal jobb volt a kezelt részekről szüretelt termésnél.



A Damisol-készítményeket azóta is használom és javaslom használatát a többi termelőnek is. 

A cikk szerzője: Jekl Béla

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!