NORDOX – a rezek Ferrarija!

Agro Napló
A növénytermesztés „õskorában” a növények betegségei ellen a két leginkább használt anyag a kén és a réz volt.






A réz használata az 1880-as években a franciaországi Bordeaux környékén vált fontossá, hisz az Amerikából behurcolt szőlőperonoszpóra ellen ezt az anyagot találták a szőlőtermesztők a leghatékonyabbnak. Ezt a permetezőszert akkor a rézszulfát és az oltott mész keverékeként állították elő, ami a rossz oldhatóság miatt nehéz feladat volt, s ráadásul gyakran fordult elő perzselés is.



Csaknem egy évszázad eltelte után a rézoxiklorid mint akkor új generációs Cu-hatóanyagú szer használata vált széles körûvé. Ennek az anyagnak már apróbbak voltak a szemcseméretei, úgymond növénybarátabb volt, de a környezeti terhelése és a perzselési veszélye magas volt.



A sok probléma kiküszöbölésére áttörést jelentett a harmadik réz-generáció, a rézhidroxidok megjelenése a piacon.



Ma is ez a hatóanyag kerül legnagyobb mennyiségben felhasználásra. A különbség az egyes szereknél a kötött réz formájában, a különböző gyártástechnológiák által kialakuló kristályszerkezetben van.



A Biomark Kereskedőház Rt. által 2003-ban a magyar piacra bevezetett Cu-készítményét, a Nordox 75 WG-t bátran nevezhetjük negyedik generációs rézkészítménynek.



A Nordox 75 WG-nél  a réz levél felületén lévő kötött, ún. depo állapotát időben elnyújtjuk, így a szer hatástartama jóval meghaladja a piacon lévő egyéb rézhidroxidok védelmi idejét.



Hogy lehet ezt az ún. Cu-raktár állapotot időben kitolni?



Nos erre a kérdésre norvég fejlesztők találták meg a választ. Az alapötlet, hogy ne azonnal rézhidroxidot vigyünk fel a levél felületére, hanem egy olyan anyagot, amiből majd ez a későbbiekben kialakul.



A Nordox 75 WG ezt a megoldást kínálja. A gyári granulátumnak  Cu2O (rézoxid) -tartalma van, ez kerül oldott állapotban a levél felületére. Az egy vegyértékû rézion (Cu+) -tartalmú Cu2O egy relatíve lassabb  kémiai folyamat során a  víz hatására alakul át két vegyértékû réziont (Cu++) tartalmazó rézhidroxiddá – Cu(OH)2. Innentől kezdve már mint rézhidroxid funkcionál. Igen gyors kémiai folyamat során kialakulnak a szabad Cu++ ionok, de ugyanakkor a Cu(OH)2 kötésben is van réztartalom. A kötött formából víz hatására fokozatosan szabadulnak fel a Cu++ ionok, ami a biológiai hatékonyságát adja a szernek. Az ionos és a kötött réz között beáll egy kémiai egyensúly. A Nordox 75 WG tehát egy új típusú anyagként kettős rézdepóval rendelkezik a növény felületén. Egyszerre van jelen a rézoxid és a rézhidroxid is. Ezért kimagasló a hatástartama a rézhidroxid-tartalmú vegyszerekkel szemben. Ideális kontakt partnere a felszívódó szereknek, mert hatását megőrzi addig, amíg a felszívódó szer. Sőt intenzív csapadék után is a levél felületén marad a szer. (Kísérletek szerint 100 mm csapadék után 50%-a mérhető a levélen. Ezen tulajdonsága miatt a Föld esőégöve alatti növénytermesztésben a legnagyobb mennyiségben használt Cu-tartalmú szer a Nordox 75 WG.)



A Nordox 75 WG hatását fent leírt kémiája mellet fizikai jellemzői is kiemelkedővé teszik. Ez megnyilvánul a növény felületére került rézoxid szemcseméretében és az ebből adódó fedettségében is. Minél kisebb a szemcseméret, annál jobb a fedettsége a szernek. A Nordox 75 WG szilárd szemcseméreteinek 95%-a az 1 mikronos mérettartományba, vagy az alá esik. Ez azért fontos, mert a túl nagy szemcsék hatékonyságcsökkenést jelentenek, a túl kicsi perzselést okozhat, főleg a Cu-érzékeny növényeknél (őszibarack ). A Nordox 75 WG-ben a kötött réz egy „filmet” képezve a levél felületén a lehető legnagyobb hatékonyságot adja.



Még miben különbözik a Nordox 75 WG a piacon lévő többi Cu-készítménytől?

Nevéből adódóan a Nordox 75 WG egy granulátum – ún. nESCAfé – formációjú készítmény, amelyről elmondható, hogy ma a legmodernebb gyártási technológia. A  75% rézoxidot tartalmazó granulátumok gömbhéj szerkezetûek, azaz belül üreges gömbök. Ez teszi lehetővé, hogy oldáskor a gömb külső, belső felülete érintkezik a vízzel, s robbanásszerûen szétveti a granulátumot, így azonnali 100%-os oldódás megy végbe. A rézoxidot tartalmazó részecskék az oldatban lebegésbe mennek át, hisz a fent említett részecskeméret ezt lehetővé teszi.



Jellemzően ez a rézoxid-tartalmú granulátum vöröses színû, ez megkülönbözteti más réztartalmú szertől, s egyben minőségének, tisztaságának garanciája is, hisz ha nehézfémet tartalmazna, fekete elszíneződése lenne. A Nordox 75 WG klórmentes, ami az érzékeny növényi kultúrában is lehetővé teszi felhasználását.



A Nordox 75 WG felhasználása minden olyan kultúrában engedélyezet, ahol rezet használnak, természetesen IPM és Bio technológiákban is.

A cikk szerzője: Begaláné Kiszelya Katalin

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Eszmecsere a magyar halgazdálkodásról

Eszmecsere a magyar halgazdálkodásról

Beszélgetést folytatott a magyar halgazdálkodás aktuális kérdéseiről Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke és Németh István, a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!