Üszõ ma, tej holnap!

Agro Napló
Mindannyian tudjuk, milyen jelentõs a tejelõ tehenészetekben az üszõnevelés fontossága. Itt nem csak az üszõk takarmányozásáról, de elhelyezésükrõl, valamint általános egészségügyi állapotukról is szót kell ejteni.


Sokat beszélünk arról, hogy az üszőink a jövő tehenei, megalapozzák gazdaságunk későbbi termelési színvonalát. A valóság viszont éles ellentéte a fent említettnek.



Á ltalános jelenség, hogy a hazai tehenészetek jelentős hányadában az üszőnevelés a számkivetett jelzővel ellátott ágazat. Sokszor tapasztaljuk, hogy az üszők elhelyezésén túl, a takarmányozásuk van elhanyagolva. Az elhelyezés még nem is okozna óriási problémát, de a takarmányozással elkövetett hiányosságok megpecsételik állataink jövőbeni termelési potenciálját. Számos esetben találkozunk rossz minőségû, gyenge beltartalmi értékkel rendelkező, penészes, toxinos takarmányokat a növendék üszők adagjában. Válasz: költségcsökkentés… Az én válaszom: az utánpótláson nem spórolok, a gyermekemen sem, a növendék állatokon sem. Tudjuk, milyen költségek tevődnek rá egy szarvasmarha telepre, azt is tudjuk, hogy a költségek jelentős részét az üszőnevelés adja. Ezt a „nonprofit” termelési fázist egy modern üszőnevelési rendszerrel egy jól mûködő „profitáló” befektetéssé lehet alakítani. Milyen paramétereket kell meghatározni az üszőnevelés során?



Célok 12-13 hónapos korig:

    • 800–900 g napi testtömeg-gyarapodás
    • magas vitalitás, jó egészségügyi állapot
    • megfelelően fejlődő csontok, és előgyomrok
  • nagy tömegtakarmány-felvevő képesség

Célok 12 hónapos kortól:

    • 700–800 g testtömeg-gyarapodás
    • 14–16 hónapos termékenyítési idő
    • 380–400 kg-os termékenyítéskori testtömeg
  • minimum 135 cm marmagasság a termékenyítéskor

Üszőnevelés hagyományos takarmányozás mellett:



Első évben magasabb abrakarány az adagban, kb. 1,5–2,5 kg, melyben a fehérjehordozó aránya minimum 20% legyen. Emellett a vitamin- és ásványianyag-kiegészítés nagyon fontos, legfőképpen a Ca, P, Se, valamint a D3 vitamin, E-vitamin.



Válasszunk jó minőségû kukoricaszilázst, szenázst, szénát. Kerüljük a gyenge, állati takarmányozásra nem megfelelő minőségû takarmányok etetését. Mindig álljon megfelelő mennyiségû takarmány a fiatal állatok számára, figyeljük étvágyukat napi rendszerességgel, és annak megfelelően emeljük napi szükségletüket. A második életévben már a tenyészkondíció elérése és megtartása a cél, visszafogottabb takarmányozást alkalmazzunk. Az abraktakarmányt csökkentjük 0,5–1,5 kg-ra, megfelelően kiegészítve makro-, mikroelemekkel, valamint vitaminokkal. Kiemelt jelentőséggel bír az A-vitamin, E-vitamin, Mn, és a Zn, különösen a tenyészérettség idején. A tömegtakarmányok aránya az adagban ezzel párhuzamosan növekszik. Törekedjünk arra, hogy üszőink minél nagyobb mennyiségû takarmányt legyenek képesek felvenni, hiszen ez fogja meghatározni a laktáció során a szárazanyag-felvételüket. Ezt az adagot az ellésig vagy a vemhesség 7. hónapjáig etessük.

Üszőnevelés modern TMR-koncepció szerint:



A modern rendszernek köszönhetően a növendék állatok takarmányozása rettentően egyszerûvé válik. Az első életévben az üszők a laktáló tehenek adagját kapják étvágy szerint, azonos összetételben, a második életévben pedig a szárazonálló tehenek adagját kapják. Az így alkalmazott rendszer teljes egészében megfelel a fent említett célok eléréséhez. Továbbá érvényesül a minden komponens etetése az év minden napján, hiszen a fiatal állataink ugyanazt a takarmányadagot eszik, mint „tejtermelő kollégáik”. Ezáltal biztosítva van a bendő adaptációja a tejtermelésre, hiszen az üszők élete során az etetett takarmánykomponensek nem változnak. Érdekességképpen említem, hogy a fent leírt TMR üszőnevelési rendszert alkalmazva sikeres eredményt értek el hazai üzemek a tejitatásos időszak csökkentésében. Az itatási időszakban a borjakkal a nagytejû adagot etetve jelentősen csökkenthető az itatási időtartam (akár 3-4 héttel!!!), valamint hamarabb indul el az előgyomrok  mûködése.



Fontos megemlíteni két törvényszerûséget:



Az üszők takarmányozása során, az első évben elkövetett takarmányozási hibák kihatnak az állat teljes életteljesítményére (lásd, csökött üszőből csökött tehén lesz). A második évben elkövetett takarmányozási hibák pedig a teljesítményre hatnak negatívan (tejtermelés, szaporodásbiológia).

Soha ne azt nézzük, hogy mennyibe kerül az üszőnevelés, hanem azt, hogy mit érhetünk el vele a jövőben.



A cikk szerzője: Bakos Gábor

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hódít a szermaradvány mentes jelölés

Hódít a szermaradvány mentes jelölés

Egy felmérés szerint a franciák 79 százaléka úgy véli, hogy az élelmiszerek árthatnak az egészségüknek. Ez csak tovább ösztönözte, hogy az egyik legna...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?