2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A szuperkorai hibridek jelentősége tovább fokozódik, azzal, hogy később vetve is teljes termést tudnak produkálni elsősorban silózási, vagy biogáz célra (x)

Agro Napló
Talán nincs még egy olyan növényünk, amely olyan sokoldalúan lenne hasznosítható, mint a kukorica. Alapvető élelmiszer egyes országokban, kiváló takarmány, mind zölden, mind tartósítva, mind szemesen és kiváló ipari alapanyag is (a biogáztól a mosószerig). Nem véletlen tehát, hogy vetésterület világviszonylatban folyamatos emelkedést mutat, amelyhez természetesen hozzájárult termesztésének északra való tolódása is. 

A termelők számára azonban szorító kérdések vannak:

  • van-e elegendő pénzügyi forrás, a termék milyen áron adható el és az ellenérték mikor érkezik meg a termelő számlájára,
  • milyen kockázatokkal termelhető meg (éghajlat, időjárás),
  • termeszthető-e rugalmas vetésidő intervallumban,
  • mennyire gazdaságos a termelés (hatékonyság).

 

Természetesen a külső körülmények nem változtathatók meg, így nyilván a termelési technológiának kell alkalmazkodnia a szélsőséges viszonyokhoz is, figyelembe véve talajaink adottságait. Ez viszonylag egy bonyolult folyamat, azonban az egyes elemek összhangjával és optimalizálásával komoly eredményeket lehet elérni.

Az időjárás alapvetően meghatározza a tenyészidőt, amely ugyanolyan hibrid esetében 10-20 napos különbséget is mutathat. Két fontos periódust számolunk: a keléstől az 50 % nővirágzás idejéig és az ettől az időponttól a betakaríthatósági időpontig eltelt napok számát. Különösen érzékeny időszak az indulás: a csírázás megindulása és hideg körülmények közötti fejlődés intenzitása. Az igazai gondot az elmúlt 30 évben bekövetkezett éghajlati változások jelentik. Alapvetően globális felmelegedés címszóval illetjük ezt a folyamatot. Az időjárás nagyon változatossá vált és ami a növények számára problémát jelent az, hogy a szélsőségek gyakorisága meghatározó lett. A nemesítőknek olyan hibrideket kell tehát előállítaniuk, amelyek alkalmazkodni tudnak ezekhez a megváltozott körülményekhez. Ennek első eredményei már markánsan jelentkeznek: egyes hibridek már 5-6 °C talajhőmérsékletnél vethetők, megindul a csírázás és ilyen körülmények között is a lassú, de biztos növekedés. Mindez lehetővé teszi a kukorica termesztési területének további északra való tolódását is. A korán vethető és korán betakarítható hibridek gazdaságossága is figyelemre méltó: a szárítás nélküli betakarítás lehetősége nemcsak gazdaságossági, hanem komoly környezeti terhelést csökkentő lépés is (nem kell fosszilis energia – gáz, olaj -, a szemben lévő víz elpárologtatásához, energia a szárítók üzemeltetéséhez).

A szuperkorai hibridek jelentősége tovább fokozódik azzal, hogy későbben vetve is teljes termést tudnak adni, elsősorban azonban silózási, vagy biogáz célra. A kísérleteket a legkésőbbi vetésidő meghatározásának érdekében is végezzük. A jelenleg regisztált hibridjeink közül kései vetésidőre a TK 195 és TK 202 hibrideket, utóbbit elsősorban silózásra javasoljuk.

                                                                                                          Takács Géza

                                                                                                     Hungaroseed Kft.

                                                                                                                                      További információ: http://hungaroseed.hu/kapcsolat

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!