2024. április 27. szombat Zita

Korszerû, versenyképes NPK-mûtrágyák új beruházás eredményeként Új gyár, új termék Szolnokról

Agro Napló
A 2004. évi beruházást követõen a volt Tiszamenti Vegyimûvek Rt. az idén már Bige Holding Kft. néven gyártja a Genezis mûtrágyacsalád NPK-termékeit. Az új technológiával, ún. kompaktálással elõállított új mûtrágyáját 2005-tõl felületkezelt minõségben kínálja a gazdáknak.

Az új technológia kiválasztásánál döntő szempont volt, hogy a gyár termékei összetételben, választékban, fizikai tulajdonságait tekintve is meg tudjanak felelni a korszerû mezőgazdaság diktálta követelményeknek.



A technológia rendkívül rugalmas mind a felhasználható alapanyagok, mind az előállítható végtermékek tekintetében, így gyakorlatilag a mûtrágyapiacon ismert minden összetétel előállítható. A próbaüzem időszakában (2004. április–december között) például 19 féle összetételt termeltek. Jelenleg 100 tonna felett speciális összetétel is rendelhető.



A kompaktálási technológiában a homogenizálást, préselést követő törés miatt a szemcse nem gömb alakú, azonban ez a forma a mûtrágya-felhasználók körében nem szokatlan, hiszen a granulált kálisó is így készül. Az országszerte tartott bemutatókon igazolta a cég, hogy megfelelően beállított mûtrágyaszóró gépekkel kiváló egyenletességû szóráskép érhető el.



Az alapanyagok megfelelő kiválasztása révén a mûtrágyák hatóanyagai nagyon jó vízoldhatósággal, továbbá pluszként a belőlük készült termék gyors vízfelvételi képességgel rendelkezik. Emiatt nemcsak alaptrágyaként, hanem starterként is kiválóan alkalmazható.



Az őszi szezon megmutatta, hogy a higroszkóposság miatti összetapadás következtében a tárolási idő rövid. Már a kísérleti gyártás kezdetén a gyár saját laboratóriumában és a szakmai körökben legkiválóbb hírû európai mûtrágya-felületkezelő szert gyártók laboratóriumaiban megkezdték a termékekhez legmegfelelőbb kombinációk kutatását, vizsgálatát. A kísérletek eredményeképpen 2005-től a Genezis NPK-termékek a legjobb változattal készülnek már. Ennek eredményeként a felületkezelő szert szállító cég minimum három hónapos összetapadás-mentességet garantál.

A kísérleti gyártás tapasztalatai alapján a szitarendszeren is módosításokat végeztek, melynek következtében tovább csökkent a termékek aprószemcse-tartalma, így a por garantáltan kevesebb 1%-nál. Ennek megtartása érdekében a szemcsék élkoptatottak.

A 2005-ös tavaszi mûtrágyázási szezontól a Bige Holding Kft. a Genezis NPK-igényeket mind mennyiségben, mind minőségben magas színvonalon ki tudja elégíteni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vulcan Folyékony NPK ELŐVÁSÁRLÁS

Vulcan Folyékony NPK ELŐVÁSÁRLÁS

Olcsóbb, mint a szilárd műtrágya, de jobb a növénynek és a talajnak! Csak folyékony NPK, kénes-meszezés és semmi szilárd indítóstarter. Akár az 5 tonn...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!