Az egynapos szakmai rendezvény lehetővé tette, hogy 14 országból több mint 150 dietetikus, tudós, állatorvos, hús- és tojástermelő közelebbről is megismerje ennek az gyorsan fejlődő iparágnak az eredményeit, kiemelve a szelént, a humán egészség szempontjából az egyik legfontosabb antioxidánst.
„Azok az élelmiszerek és élelmiszer-összetevők, melyek az azonos eredetû hagyományos élelmiszerekhez vagy élelmiszer-összetevőkhöz képest 20–30%-kal több biológiailag aktív anyagot tartalmaznak, alkalmasak a különféle betegségek megelőzésére vagy kiegészítő kezelésére” – definiálta a funkcionális élelmiszereket Prof. Mézes Miklós (képünkön), a Szent István Egyetem Táplálkozástudományi Tanszékéről.
„Napjaink súlyos problémája a táplálék által történő alacsony szelénbevitel, ami hozzájárulhat bizonyos humán betegségek kialakulásához” – fejtette ki Czeizel Endre professzor, az Örökletes Ártalmak Társadalmi Megelőzése Alapítvány vezetője. A világhírû tudós bemutatta a szelénhiány hatásait és a szelén kemoprevenció lehetőségeit, melyet a rákbetegség példájával illusztrált. Kiemelte a szelénben gazdag természetes étrend, a szeléndúsítás és a szelénkiegészítők fogyasztásának hozzájárulását a humán népesség egészségének védelméhez.
Peter Surai professzor, az Alltech közismert tudósa rávilágított az antioxidánsoknak a humán egészségben betöltött szerepére. Számos olyan kutatást ismertetett, amelyek egyértelmûen jelzik, hogy a tápanyagszükségletek kielégítésén túl az étrend képes a szervezet különféle funkcióit modulálni, és káros vagy kedvező szerepet gyakorol bizonyos betegségek kialakulásában. „A humán táplálkozástudomány egyik izgalmas elmélete, hogy bizonyos élelmiszerek és azok összetevői javíthatják a fizikai vagy szellemi teljesítményt, vagy csökkenthetik a betegség kockázatát” – fejtette ki Surai professzor.
Dr. Patrick O'Mahony, Írország Élelmiszer-biztonsági Hatóságának vezető szakértője megadta az élelmiszer Európai Unió általi definícióját, bemutatta a termékcímkézés szigorú szabályozását, és a funkcionális/új élelmiszerek egyes kategóriáit, így a mikroorganizmusokból, gombákból vagy algákból álló vagy azokból izolált GMO-t tartalmazó vagy ilyen GMO-mentes termékeket, valamint bizonyos gyártási eljárásokat.
Löw Laura, a világ egyik legnagyobb hipermarketlánca, a Tesco Global márkamenedzsere előadásában bemutatta a Tesco Európában nagy sikert elért különleges saját márkáját.
Pálinkás Krisztián, az Alltech Inc. kelet-európai marketingmenedzsere felhívta a termelők figyelmét a funkcionális élelmiszer-ágazatban rejlő lehetőségek marketingvonatkozásaira. Pálinkás úr kiemelte a márka (brand) jelentőségét a mezőgazdaságban, létfontosságúnak nevezve azt az ágazatban mûködő vállalatok túléléséhez a már telített tömegcikkpiacokon.
A ragadó idő foglyai
Becsapja magát az, aki nem veszi tudomásul a változást, aki megszokásból cselekszik. Az elmúlt év árnyékából értékelve 2023 egy igazán nehéz év lesz....