2024. május 6. hétfő Ivett, Frida

NK hibridek a gazdaságosság jegyében

Agro Napló
Megint eltelt egy év, s itt az idõ, hogy ki-ki maga számvetést készítsen arról, hogy gazdaságos volt-e a kukorica és napraforgó termesztése.

Mint többször taglaltuk a termelés gazdaságosságát a természeti feltételek (éghajlat és talaj), a gazdasági környezet és a biológiai alapok együttesen határozzák meg.
Azt gondoltuk, hogy idén csak egy tényezővel kell majd igazán megküzdenünk a három közül, mégpedig az éghajlati tényezővel.

Miért is?
Gazdasági oldalról azért, mert az egyszerûsített közvetlen földalapú támogatási rendszer mindenképpen jövedelemnövelő tényezőnek ígérkezett.
Hibridek oldaláról azért, mert köztermesztésünkben ténylegesen a legjobb termékeket használjuk.
(Hogy aztán nem egészen így történt, az elsősorban az intervencióra való felkészültségünk  hiánya volt.)

Számszerû tényeknél maradva az országos termésátlag napraforgóból meghaladta a 2,5 (!) tonnát hektáronként, míg kukoricából a pillanatnyi kétharmados betakarítási szintet figyelembe véve jelenleg 7 t/ha ez a fajlagos eredmény.
Tehát úgy fogunk visszatekinteni erre az évre, hogy rekordtermésünk lett mindkét növényfajból, azaz az időjárás kegyes volt. Ez igaz is általánosságban, azonban míg napraforgónál alig, addig a kukoricánál rengeteg külső kedvezőtlen körülmény nehezítette a termelést.
Vetés körül a viszonylag sok csapadék majd a lehûlés, a nyár folyamán a termésképzési szakaszban sokfelé az aszály. Az ősz kedvező volt a napraforgó betakarításához, míg kukoricánál a tavalyi szemnedvességekhez képes 8–10%-kal magasabb vízzel lehetett vágni. Összegzésképpen elmondható, hogy a legtöbb kukorica nem kapta meg időben az éréséhez a kellő hőösszeget.

Láthatólag egyre nagyobb különbségek vannak a termőhelyek között, így azonos növényfajból különböző termesztési adottságok közé kell fajtaválasztékot rendelkezésre bocsátani.
Ugyanakkor még a legkorszerûbb fajtáknak is egyre több kritériumnak kell megfelelniük.
Alapvetően kukorica esetében olyan hibridet kell választani, ami a száraz és nedves évjáratok között is stabil terméshozamot produkál. Alacsony a betakarításkori víztartalma és jó alkalmazkodóképességgel rendelkezik. Felértékelődik tehát a korai vethetőség.

Napraforgóból továbbra is a nagy termőképesség és termésbiztonság mellett a kórtani (Diaporthe és Sclerotinia tolerancia) és rezisztenciális tulajdonságokban (peronoszpóra, szádor) kiemelkedőeket kell preferálni.

Az NK hibridek rendelkeznek ezekkel a tulajdonságokkal. Közülük újdonságként kukoricában és napraforgóban a következő hibrideket ajánljuk.


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HIKARI – a hatékony deszikkáló szer!

HIKARI – a hatékony deszikkáló szer!

A szántóföldi növénytermesztés során az utolsó növényvédelmi beavatkozás a deszikkálás, amely elsősorban a napraforgónál és az őszi káposztarepcénél,...

Belső erőket mozgósított az RAGT

Belső erőket mozgósított az RAGT

Több mint negyven év szakmában eltöltött idő, ebből 14 év RAGT-nál betöltött országvezetői státusz után Lonsták János nyugdíjba vonul. A szakember nev...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!