2024. május 6. hétfő Ivett, Frida

A mûvelõutas termesztés

Agro Napló
A növényápolási feladatokkal összefüggõ mûvelõutas vetést a sûrûn sorba vetett kultúrákban (pl. kalászos gabonák) akkor alkalmazhatunk, ha rendszeres növényvédelmet és késõi fejtrágyázást szeretnénk végezni.

A növényvédelmi és tápanyag-ellátási munkákhoz használt traktor keréktávolságának és abroncsméretének megfelelően 2 - 2 vagy 3 - 3 sort kihagyunk. A mûvelőutat a munkagép munkaszélességének megfelelő távolságokra helyezzük. A mûvelőút lehetővé teszi, hogy az említett munkákat nagyobb átfedés és kihagyás nélkül végezzük.

A mûvelőutas termesztés lehetőséget ad arra, hogy a mûtrágyázási és a növényvédelmi munkák elvégzése a növény igényeihez igazodó módon és számban – bokrosodástól virágzásig, - az állomány taposása nélkül, szántóföldi géppel megvalósítható legyen. A mûvelőút lényege, hogy a vetéssel egy menetben a vetőgép egyes vetőelemeinek lezárásával meghatározott távolságban olyan vetetlen nyompárokat alakítsunk ki, melyeken a tenyészidőszak alatt taposás mentesen közlekedhetnek a szántóföldi gépek.

A mûvelőút kialakításának számos előnye van:

  • A gépek paramétereinek figyelembe vételével kialakított mûvelőút méretei nyompontosak és az egész táblán állandóak, pontos a csatlakozás, ami lehetővé teszi a mûtrágyák és a vegyszerek pontos adagolását, hatékony alkalmazását, egyszóval az agrotechnikai beavatkozások színvonalának javulását, mivel nincs túladagolás és nincs elmaradt kezeletlen terület sem. (Meg kell jegyezni, hogy ezeknek a szempontoknak az érvényesüléséhez a mûholdas navigációs rendszer is nyújt alternatívát.)
  • A különböző növényvédelmi és trágyázási munkák az adott helyzetnek és a növény igényének megfelelően bármikor elvégezhetők a növényállomány taposása nélkül, továbbá esetlegesen új agrotechnikai eljárások is kivitelezhetők.

A mûvelőutas termesztés mint az intenzifikáció egyik formája, elsősorban a magasabb termelési színvonalon gazdálkodók körében ajánlható. A mûvelőutas vetés a legtöbb vetőgéppel elvégezhető.

Ismerve a napjainkban használatos gépek, eszközök ide vonatkozó paramétereit a nyomszélesség legkedvezőbb értékét 12 cm-es sortávolság esetén 3 sor (azaz 4 sorköz: 48 cm), 15,24 cm-es sortáv esetén pedig 2 sor (azaz 3 sorköz: 45,72 cm) kihagyásával biztosíthatjuk.

A mûvelőút sávjai vetetlenek, ebből következik, hogy ez termést csökkentő tényező, ezért törekedni kell a vetetlen nyom miatti kiesés mérséklésére úgy, hogy annak aránya ne legyen nagy. Ezt befolyásolja a mûvelő utak egymástól való távolsága és a nyom szélessége.

A területkiesés nem jelent egyúttal ilyen mértékû terméscsökkenést, ugyanis a mûvelőútpárok szélső sorai az ún. szegély- vagy szélhatás (nagyobb tenyészterület, több tápanyag, több víz, több fény) eredményeképpen csaknem teljesen kompenzálják a kiesést. A mûvelőút készítésekor a termés néhány százalékát kockáztatjuk csupán a mûvelőút előbb felsorolt előnyeivel szemben.

A mûvelőutas termesztés alapja a vetőgépek, mûtrágyaszóró gépek és növényvédelmi gépek munkaszélességének a szinkronja. Ennek megvalósítása azonban nem mindig egyszerû feladat.

A cikk szerzője: Dr. Tóth Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A Lipicai nemzeti kincs

A Lipicai nemzeti kincs

„Nemzeti büszkeségünk a Lipicai ménes, amely Szilvásváradon igazi otthonra talált” – mutatott rá az agrárminiszter a Szilvásvárad a Lovak Szolgálatába...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!