„Kék vonal” eszközök

Agro Napló
Az aratás végéhez közeledve a tarló megmunkálásról kell gondoskodni, elõ kell készíteni a magágyat a repcének. Az ajánlatunkban szereplõ eszközök színe kék, a cím innen ered.

Ehhez a feladathoz többféle technológia is kialakult.


• Tárcsázás szabályozott munkamélységben. Kiváló eszközök találhatók ezen feladathoz a DALBO gyár széles választékában. A tárcsák elrendezése lehet X rendszerû vagy a legújabb fejlesztésû MAXIDISC, azaz „tömör” építésû. A tárcsák lehetnek függesztett avagy féligfüggesztett kivitelûek. Mindkét típusra jellemző, hogy egy tömörítő hengerrel a fellazított mulcsot visszatömöríti, ill. a „T” gyûrûk a tarlómaradványokat mélyen a talajba nyomják a mielőbbi tarlólebomlás érdekében. A MAXIDISC, mely egyedi felfüggesztésû tárcsalapok soros elhelyezése, szabadalmaztatott hidraulikus tárcsalap dőlésszögállítással. A tárcsák munkamélysége precízen szabályozható. A szállítási méret minden esetben 3,0 m alatti.


• Késes tarló elmunkálás, mulcsképzés, tömörítés, vibroflex rendszer. Ezen feladatra a DALBO Dinco eszközei ajánlottak. Ez az eszköz minden igényt kielégít, száraz viszonyok között a kések éleinek kopása azonban jelentős.


• Altalajlazítás, a JYMPA lazítók az elmúlt években bizonyítottak, tartósak, megbízhatóak és erősek. A lazítással egy menetben  ajánljuk a hengerkapcsolatot, így a fellazult réteg visszazárásra kerül és a rögök aprítása is megoldódik.


• A tarlóhántás még mai fontos technológiai elem. A szántásnál az ÖVERUM ekék biztosítják a kiváló forgatást. A kínálat a hagyományos ágy- és a váltvaforgató ekékből áll. Ezen utóbbi ekék lehetnek függesztett és féligfüggesztett kivitelûek. Az előhántó alkalmazását különösen ajánljuk nagy mennyiségû szármaradvány esetén. Az ajánlatban szerepel barázdaszélesítő csoroszlya is, mely a széles traktorkerék esetén is biztosítja a barázdában történő haladási lehetőséget.

Féligfüggesztett ekék adatai:

Az őszi mélyszántás elmunkálására kiváló eszköz még száraz időjárási viszonyok között is a DALBO MAXIROLL. A hengerek hidraulikus nyitásúak, maximális munkaszélesség 12,3 m. A hengerek felszerelhetők rugós simítókkal is. A hengerek terhelése egyenletes, ugyanis a terhelés hidraulikusan elosztható, talajkövető. A hengerek választéka széles: croskill és különböző méretû cambridge rendszerûk. A simító hidraulikusan kiiktatható, ezáltal vetés hengerezésére is használatos.


Technikai adatok:


A 2004. évben új fejlesztésû berendezések jelentek meg a BOGBALLE gyár mûtrágyaszóró palettáján. Alkalmazkodva ahhoz az igényhez, hogy a  nagy tartálytérfogat mellett a közepes méretû  gépek is korszerûbb külsőt kapjanak. A függesztett kivitel fontos a taposási kár minimalizálása érdekében. Megalkotásra kerültek az M2, M2W és M2plus, M2Wplus típusok. Opcióként gumikerekes alváz szerelhető a berendezés alá.

A kétfajta berendezés 1000 és 1800 literes alapkivitelben, 2 × 550 liter és 1 × 750 literes toldhatósággal kerül forgalomba. A mûtrágyaszórás munkaszélessége itt is 12–18, 20–24, 28–36 méter, amely különböző lapátok felszerelésével érhető el. A szabályozás az M2 és M2plus kialakításoknál hidraulikus, vagy opcióként az új fejlesztésû UNIQ Calibratorral történik. Az M3W és M3Wplus változatoknál a berendezés vázszerkezetébe 2 integrált 6 tonnás súlymérő cellák kerültek beépítésre, melyek a kiszórás mennységét a mindenkori súlymeghatározás alapján szabályozzák. A W típusok további előnye, hogy a kalibrálás teljesen automatikus. Az ilyen szabályozással szintén ± 1% precizitás érhető el, ami 2–3 mûtrágyaszem-eltérésnek felel meg m2-ként. A trend szórórendszer ezeken a berendezéseken is mind normál és határszórásnál kiválóan teljesít. A UNIQ Calibrator biztosítja a kiszórt mennyiség és a sebesség optimalizálását, és fontos információkat ad a mûtrágyaszóró berendezés kezelőjének. A Calibrator UNIQ programozása magyar nyelvû. A mûtrágyaszórókhoz Big-Bag emelő is rendelhető.


A gabonavető gépek kínálatában a magyar piaci igényeknek megfelelően a tárcsás vetőelemek kerültek előtérbe. A FIONA dán vetőgépek kombinált eszközök, szántás, elmunkálás és vetés egy menetben. Direkt vetőgépekkel is megjelentünk a piacon. Vetőgép-kombinációban 8 vagy 9 méteres munkaszélességet is tudunk javasolni. Természetesen a pneumatikus gabonavető gépek is a terméklistán találhatók.


A „kék vonal” tagja a KONGSKILDE levegős anyagmozgató rendszer is. A kitárolás és gépjármûre rakás örök probléma, minimális szemtörés, nagy teljesítmény. Ez évtől megkaptuk a dán KONGSKILDE cég terménymozgató eszközeinek a forgalmazási jogát. A szívó-fúvó eszközök nagy teljesítménnyel és minimális szemtöréssel megoldják a kitárolás és rakodás nehéz feladatát. A gabonafúvók nagy elektromos teljesítmény-igénnyel rendelkeznek, sok gazdálkodónál kapacitásproblémák jelentkezhetnek az elektromos hálózaton, ezért a kardánmeghajtású fúvó a megoldás. A rendszer kiépítése rugalmas, így a régi, korszerûtlen tárolók is használhatóvá válnak. A KONGSKILDE DPC 40-es típusú előtisztító nagy teljesítményt produkál. A forgó henger szinte rezonanciamentesen dolgozik, ezért mobil tisztítóként is kiváló (nem szükséges alapozás).


A magtisztítási feladat megoldására a DAMAS technológiát ajánljuk. A dán üzem különböző nagyságrend-ben sík-, körrostákat, levegős rendszerû előtisztítókat, laboratóriumi tisztítóberendezéseket gyárt. Külön ki szeretném emelni az UNISEED és a VIBAM 1026 síkrostás gépeket. A teljesítményük 30, ill. 60 t/h előtisztításban, finom tisztításban 5, ill. 10 t/h. A DAMAS berendezések minőségükkel és hosszú élettartamukkal tûnnek ki. A DAMAS specialista a fûmagfeldolgozás területén, ezen területhez a technológia összes elemét gyártja: toklászóló, kefegép, elő- és utótisztító, triőrök, szeparátorok.

Az ismertetett gépeket, eszközöket bemutatjuk több kiállításon is (Debrecen, Szentlőrinc, Bábolna). Érdeklődés esetén testre szabott ajánlatokat készítünk.

A cikk szerzője: Szegána Kft.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!