Látogatás a Mikó-tanyán

Agro Napló
A gazdálkodók felismerték, hogy a termelésnek eredményessége nem csak a szántóföldi termelés sikerén múlik. Oda kell figyelni a járulékos költségekre, a betakarítással, tárolással kapcsolatos kérdésekre is.

Látogatást tettem Enyingen a Mikó-tanyán – amit 2002-ben kezdtek el építeni zöldmezős beruházás alapján –, ahol 1500 ha összterületen gazdálkodnak.

 

Mikó Ferencet kérdeztem – aki elindította akkor még kis területen a gazdálkodást –, hogy milyen fejlődésen mentek keresztül az évek alatt, és milyen beruházásokra került sor.

Mikor és hogyan indult a gazdaságuk kiépítése?

–1996-ban 10 ha saját földdel és 6 ha bérelt földdel indultunk. A 16 ha-on burgonyát termesztettünk, ami 600 mázsa átlagtermést hozott. A 10 ha-t folyamatosan fejlesztettük, és mára 550 ha saját, 600 ha bérelt föld, és 350 ha bérmunkával megmûvelt területtel gyarapodtunk. Ez ma 1500 ha összterületet jelent.

 

A terület növekedésével más növénykultúrák termesztésére is volt lehetőség. Milyen növényeket említhetünk meg?

– Repce termesztését elkezdtük, de sajnos nem volt rentábilis. 2002-ben a kedvezőtlen időjárási viszonyok ellenére is 3,6 t/ha-os termésmennyiséget produkáltunk. Ez akkor önmagában jó átlag volt a körülményekhez képest. A kártevőirtás szakszerûtlensége is problémát okozott. Így a repce termesztését leállítottuk. Helyette napraforgót, valamint kukoricát, búzát, tavaszi-őszi árpát vetettünk. Országos viszonylatban is magas eredményeket sikerült produkálnunk. Ez maximális odafigyelést igényelt.

Ekkor milyen beruházásokon gondolkodtak?

– A gabonák bértárolási lehetősége felmerült, így silók megépítése vált szükségessé. Az ALBA-DOMU BT. jelezte, hogy szükség lenne árpa terményének tárolására. Így az ő segítségükkel alakítottuk ki a koncepciót, és indítottuk a beruházást.

Milyen szempontok alapján választottak kivitelezőt?

– 4 cégtől kaptunk ajánlatot. A szoros építési határidő miatt egyik szempont volt, hogy meghatározott idő alatt a silók kész építménye elkészüljön. A többi szempont: az ár, szerkezeti jellemzők, az anyag minősége és a garancia vállalása.

Miért esett a választás a KWA HUNGÁRIA KFT. által legyártott silókra?

– A felsorolt szempontoknak ez a cég felelt meg maximálisan. Így velük kezdtük meg a munkákat 2003 májusában. Először 3 nap alatt a földmunkákat végeztük el, és folyamatosan szállították a silóhoz tartozó anyagokat. Vezető szerelő által rekord idő alatt összerakták. A második silót 4 nap alatt húzták fel.

Milyen kapacitásúak ezek a silók?

– A silók egyenként 1600 m3-ek, és ami fontos, hogy szellőztetése maximálisan megoldott.

A szellőztető berendezésről mi a véleménye?

– 54 m levegőpálya járja át a silókat, amihez ventilátor is kapcsolódik. Ezzel a mûszaki megoldással megoldhatóvá vált, hogy 2-3 nap alatt átfújja az egész terményt. A mostani kitárolásig a terménybe nem lehetett belenyúlni, csak a tetején levő állapotokat láthattuk. Semmi kikérgesedés nem volt látható, tapasztalható. A beletöltésnél még alábújtunk, hogy azt a port, ami a terményeken rajta volt: eligazítsuk. Ennek az volt a célja, hogy minimális por se zárja le a terményt. Egy darab szem sem ragadt össze! Az egyik silóban 1000 t kukorica volt, a másikban 1000 t árpa, a magtár napraforgóval volt megtöltve, melyek forgatására hely nem volt.

A levegő hőmérséklete hogy változott a tárolás ideje alatt?

– A levegő hőmérsékletét 4 ponton mértük. 3 fokra lehûtöttük a télen, és ezt a hőmérsékletet tartottuk. Semmilyen vegyszert nem használtunk a tároláshoz. A téli befújás után 3, 4, 5 fokot mértünk. Legalul volt a leghidegebb. A silók oldalfalára semmi nem tapadt fel. Arra nagyon ügyeltünk, hogy mekkora nedvességtartalommal kerültek a termények a silókba. A 13,5%-os víztartalom garancia volt a jó minőségû tárolása.

A silók szerkezetével meg voltak elégedve?

– Igen. A silókat horganyzott lemezből készítették, melyek egy cinkezett réteget kaptak, így tartósabbak. Több ezer csavart használtak: ezek kemény csavarok, tûzhorganyzottak. A megfelelő információk alapján olyan tisztítógépet választottunk, amivel vetőmagtisztítást is lehet végezni, nem csak előtisztítást.

A jövőre nézve milyen fejlesztéseket szeretnének megvalósítani?

– Szeretnénk egy szárítót is a silók mellé, melyet szintén a KWA HUNGÁRIA KFT. kivitelezne. Ehhez már beadtuk a Sapard-pályázatunkat, de még nem bírálták el. Ezenkívül még egy nagy magtárat is tervezünk kapacitásunk növelésére. A meglevő magtár építésénél két oldalt 6,5-6,5 m-t szabadon nyitottan hagytunk, ahol a gépeket tároljuk. A két magtárral együtt 8200 t termény elhelyezésére lenne lehetőség. Ezután egy 3. és 4. siló megépítését tervezzük.

Remélem, terveiket sikeresen meg tudják valosítani.

Ehhez nagyon jó egészséget és kitartást kívánok!

A cikk szerzője: Sz. K. I.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!