2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

Védekezés a kukoricabogár ellen az Agro Bölcske Részvénytársaságban

Agro Napló
2002-ben az ország déli területén a kukoricabogár (Diabrotica virgifera virgifera LeCont) már hatalmas károkat okozott. 2003-ban a károsítás elérte Tolna megye északi részét is. A határt járva a lárvák és az imágók kártétele döbbenetes mértékû volt, néhány esetben 90–100%-os károsítást tapasztaltunk.

A termelők saját bőrükön érzik a kár mértékét, hiszen a 0,6–0,8 t/ha termésátlag a 120–130 ezer Ft-os termelési költségekkel szemben bizony súlyos csapás. Sokan sajnos csak most döbbentek rá, hogy védekezni kell!

De hogyan?

1. Vetésváltással

 Jó megoldás, de a termelést igen jelentős mértékben leszûkíti és a térségükben legjövedelmezőbben termeszthető kultúrát, a kukorica területét jelentősen csökkenti.

2. Későbbi vetés

A kukoricabogár kelő lárvái nem jutnak gyökérhez, táplálék hiányában elpusztulnak. Az elmúlt év extrém száraz időjárásában a későn vetett kukoricák jövedelmezősége már a vetés pillanatában kérdéses volt. Átlagos időjárási körülmények között is rövidül a tenyészidőszak, ez pedig terméskiesést okozhat 

3. Védekezés a kártevő két fejlődési alakja ellen

  • Lárva elleni védekezési lehetőségek:

     a.  Rovarölő szeres magcsávázás.

     b. Talajfertőtlenítéssel, amit a vetéssel egy menetben a sorba adagolunk ki.

  • Imágó elleni védekezési eljárások:

     a.  Hagyományos rovarölő szeres védekezés.

     b.  Invite-os kezelés.

Az Agro Bölcske Részvénytársaság 2003-ban az imágók elleni védekezési lehetőségek üzemi szintû használatát kezdte meg. Célunk volt, hogy felmérjük, milyen szintû károkozástól mentesül a kukoricaállomány a kezelések hatására. Megvizsgáltuk a kontrollterületeken a károkozás mértékét, a hámozott leveleken, a lerágott bajuszú és terméketlen kukoricacsöveken. Mértük a közvetlen hatást is, azt, hogy milyen mértékû a penészgombák megjelenése a károsított nővirágzatokon. A védekezésben nem részesült területeken tövenként 10–30 db kukoricabogár-imágót is megszámoltunk. A csövek 20–40%-ban terméketlenek voltak és a károsított csöveken kivétel nélkül megjelent a penészgomba-fertőzés.

2003-ban az Rt. kukoricatábláin két módszert próbáltunk ki a kukoricabogár imágói ellen. A védekezéseket július 9. és 10-én hajtottuk végre helikopterrel. A kezeléseket megelőzően a területen 5–6 db kukoricabogár-imágót találtunk növényenként.

– 100 ha-on Bancol 50 WP-t alkalmaztunk,

– 300 ha-on Invite + Diabro 20 CS módszerrel védekeztünk.

1. A Bancol 50 WP-t  1 kg/ha dózisban 60 l/ha vízmennyiséggel alkalmaztuk. A repülést csak a csillagászati napnyugta után lehetett végrehajtani méhkímélő technológiával. Ez egyben a védekezés korlátja is volt, hiszen naponta 50 ha-nál többet nem tudtunk repülni, mert besötétedett. 

2. Az Invite EC-t 0,85 l/ha, a Diabro CS-t 0,15 l/ha dózisban 20 l/ha vízmennyiséggel jutattuk ki nagy cseppek – 600–800 µm – formájában. Mivel az Invite EC + Diabro 25 CS permetezéstechnológia méhekre teljesen veszélytelen, a védekezések nappal is folyhatnak. A kezelések alatt a hőmérséklet gyakran elérte a 35–37 °C-ot így déli 12-től 17 óráig elővigyázatosság szempontjából a védekezést szüneteltettük. Ezt a tényt is figyelembe véve elmondhatjuk, hogy a helikopter napi teljesítménye háromszorosára növekedett, így a kukoricaterületeinken az imágók gazdasági kártételét sikerült megelőzni. Az időben elvégzett kezelések közvetett hatásaként a monokultúrás tábláinkon a következő évi lárvakelés radikális csökkenését is várjuk.

A permetezést követő nap mindkét kezelésû területen imágószámlálást végeztünk. A felvételezés eredménye: 98–100%-os mortalitás. Naponta folyamatosan figyeltük a területet, az imágó újra betelepedése kb. két hét után következett be. A területek folyamatos megfigyelése azt mutatta, hogy 0,5–1 imágót találtunk növényenként, így a védekezést nem volt indokolt megismételni.

Az Invite+Diabro módszer lényeges előnye az, hogy rendkívül környezetkímélő, méhkímélő, mert minimális rovarölő szer hatóanyagot tartalmaz. Ennek ellenére, mivel a permetlécsepp nagy mennyiségû csalétket tartalmaz, a kukoricabogár-imágók előszeretettel látogatják, a benne lévő kis hatóanyagú Diabro nagy mortalitást eredményez. A technológia további eredménye, hogy folyamatosan lehet védekezni a kukoricabogár ellen, a nap minden szakában.

A kezelt területeket összehasonlítva a kezeletlennel, háromszoros termésátlag-növekedést tapasztaltunk, méréssel. A kezeletlen kontroll átlagtermése 2 t/ha volt betakarításkor, a kezelt területek átlagtermése pedig 6 t/ha.        

A kukoricabogár mindkét károsító alakja ellen tudunk védekezni, igaz ezt még tanulni kell. Tudomásul kell vennünk azonban, hogy ezt a kártevőt 100%-osan nem lehet elpusztítani, sajnos meg kell tanulni a kártevővel együtt élni, és védekezni ellene. Tudjuk, hogy a védekezés költsége nem olcsó, ha a talajfertőtlenítés és állománykezelés költségét összeadjuk, az a 20 ezer Ft-t is meghaladhatja. Bízunk benne, hogy a kukoricának olyan ára lesz a jövőben, hogy ezen pluszköltségeket is elbírja, és továbbra is megéri a kukorica termesztése, a legjövedelmezőbb növény marad.

A cikk szerzője: Dr. Sûrû János

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Drótféreg – az alattomos kártevő

Drótféreg – az alattomos kártevő

Az elmúlt években egyre több termelő tapasztalja meg a drótféreg kártételét a kapás kultúrákban. Mi lehet ennek az oka? Mint minden problémának, ennek...

Drótféreg – az alattomos kártevő

Drótféreg – az alattomos kártevő

Az elmúlt években egyre több termelő tapasztalja meg a drótféreg kártételét a kapás kultúrákban. Mi lehet ennek az oka? Mint minden problémának, ennek...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!