Ismeretes, hogy a hízósertések esetében is igen sok tényező befolyásolja a zsírdepozíciót. Ezek közül az egyik legfontosabb a naponta felvett ún. ileálisan emészthető aminosav (elsősorban lizin), valamint a naponta felvett emészthető energia (DE) mennyisége, illetve ezeknek az egymáshoz viszonyított aránya.
Ahhoz, hogy ezt a kapcsolatot feltárjuk először szükséges röviden megtárgyalni az ileálisan emészthető aminosav fogalmát valamint a bélsár és az ileális emészthetőség közötti a különbséget.
Az aminosavak emészthetőségének mérése
Az elmúlt tíz évben a sertések aminosav-szükségletének pontosabb kielégítése érdekében a kutatások fontos területévé vált az aminosavak ileális emészthetőségének tanulmányozása.
Már az eddig rendelkezésre álló adatok alapján is nyilvánvaló, hogy a sertések aminosav-szükségletét abban az esetben tudnánk a lehető legpontosabban kielégíteni, ha a takarmányok úgynevezett hasznosítható aminosav-tartalmával számolnánk.
Az aminosavak hasznosítható hányadára azonban még kevés megbízható adat áll rendelkezésre, a meghatározás igen sok hibával terhelt, és az adatok reprodukálhatósága is rossz. További gond, hogy ezen vizsgálatok nagyon költségigényesek.
A takarmányfehérjék, illetve az aminosavak emészthetőségét hosszú ideig a többi táplálóanyaghoz hasonlóan, a bélsárból mért látszólagos emésztési együtthatóval jellemezték.
Az emésztés-élettani kutatások eredményei azt bizonyítják, hogy a vastagbélben lévő baktériumflóra egyidejûleg szintetizál fehérjét, de katabolizál is. Ez az oka annak, hogy a takarmányfehérjék bélsárból mért emészthetősége néhány esetben alábecsüli, más esetben pedig túlértékeli a tényleges értéket.
Ezért ma már egyre több országban a fehérjék és aminosavak ileális emészthetőségével számolnak. E módszer hátrányának tûnhet, hogy a vastagbélből felszívódó aminosavak mennyiségét már nem veszi számításba.
Az idevonatkozó vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy ez látszólagos hibaforrás, hiszen a postileális bélszakaszban (a vastagbélben) a nitrogén különböző kötései csaknem kizárólag ammónia formájában abszorbeálódnak, így a fehérjeszintézisben már nem vesznek részt, hanem a vizelettel kiürülnek. Takarmányozási szempontból tehát csak a vékonybél végéig felszívódott amiosavak mennyiségének van jelentősége.
A fekális és az ileális emészthetőség közötti különbség
Az emészthető aminosavtartalom értékelésekor felmerül a kérdés, hogy vajon az ileális emészthetőség pontosabb információt ad-e az aminosavak emészthetőségéről, mint a bélsárgyûjtésen alapuló adatok. Vizsgálataink azt mutatják, hogy nagy különbség van például a full-fat szójabab nyersfehérje-, lizin-, metionin- és cisztintartalmának fekális és ileális emészthetősége között, mely különbséget feltétlen figyelembe kell vennünk a takarmányreceptúrák összeállításánál (1. táblázat)
1. táblázat
A full-fat szója nyersfehérje- és aminosavtartalmának emészthetőségenövendék sertésekben
(Tossenberger és Babinszky, nem publikált adatok)
|
Fekális |
Ileálils |
Emészthetőség (%) | ||
Nyersfehérje Lizin Metionin Cisztin |
84 84 90 91 |
75 78 76 83 |
Általánosságban megállapítható, hogy a bélcsatorna teljes hosszán mért emészthetőség (bélsár emészthetőség) nagyobb értékeket mutat, mint az ileális, és a két adatsor közötti különbség elsősorban a vastagbél mikroflórájának energiaellátásától függ. Ha ugyanis az energia a limitáló tényező, akkor a mikroorganizmusok a béltartalom emésztetlen fehérjetartalmát energiaforrásként értékesítik, és ezért lesz nagyobb a fehérje bélsárból mért látszólagos emészthetősége. Amennyiben a vastagbélben nincs energia-deficit, úgy a mikróbák a béltartalom N-vegyületeiből de novo szintézissel baktériális fehérjét állítanak elő, tehát a bélsárral történő fehérjeürítés megnő, az emésztési együttható pedig kisebb lesz.
A helytelenül végzett takarmánykezelési eljárások lényeges változásokat idézhetnek elő a nyersfehérje és az aminosavak emészthetőségében.
Hollandiában növendéksertésekkel végzett vizsgálatok eredményei azt bizonyítják, hogy míg a szójadara nyersfehérje-, lizin-, metionin- és cisztintartalmának a fekális emészthetősége a tosztolás hibáit nem mutatta (a nyersfehérje és az aminosavak emészthetősége túlkezelés esetén volt a legnagyobb), addig annak az említett táplálóanyagok ileális emészthetőségére gyakorolt hatása nyilvánvaló volt (2. táblázat).
2. Táblázat
A tosztolás hatása a szójadara nyersfehérje-, lizin-, metionin- és cisztintartalmának fekális és ileális emészthetőségére (%)
(van Weerden, 1985)
|
Emészthetőség % | |||||
Fekális |
Ileális | |||||
Tosztolás |
Tosztolás | |||||
Előírás szerint |
Alul kezelt |
Túl kezelt |
Előírás szerint |
Alul kezelt |
Túl kezelt | |
Nyersfehérje Lizin Metionin+cisztin |
90 91 88 |
93 94 93 |
95 96 95 |
83 87 81 |
78 84 78 |
77 83 74 |
A hivatkozott holland kisérlet és más vizsgálatok adatai tehát azt bizonyítják, hogy ha a takarmányfehérje minőségét kívánjuk értékelni, az ileális emészthetőségen alapuló mérési módszerek sokkal érzékenyebbek, mint a bélsárgyûjtésen alapulók.
Az ileálisan emészthető aminosavak felhasználása a gyakorlati sertés-takarmányozásban
A gyakorlati takarmányozás számára annak ismerete is fontos, hogy milyen kapcsolat van az egyes hizlalási paraméterek és a receptúra összeállítás módja között, azaz hogy az abrakkeverék a nyersfehérje fekális vagy ileális emészthetősége alapján került-e megállapításra. Belga vizsgálatok eredményei szerint a nyersfehérje ileális emészthetősége és a súlygyarapodás, valamint a fajlagos takarmányértékesítés között igen szoros korreláció van, míg a fekális emészthetőséggel ez az összefüggés csak közepes vagy laza (3. táblázat).
3. táblázat
A takarmány nyersfehérje tartalmának fekális és ileális emészthetősége és a hízósertésektömeggyarapodása, valamint a takarmányértékesítése közötti korreláció
(Dierick et al., 1987)
|
Tömeggyarapodás |
Fajlagos takarmányértékesítés |
Ny.fehérje ileálils emészthetősége Ny.fehérje fekális emészthetősége |
0,76 0,34 |
-0,87 -0,65 |
Az adatok tehát arra engednek következtetni, hogy a növendék- és hízósertések aminosav szükségletét jobban ki tudjuk elégíteni, ha a szükségleti értékeket ileálisan emészthető aminosavban adjuk meg. Ilyen irányú vizsgálatokról az utóbbi években egyre több tudományos közlemény számol be.
A különböző vizsgálatok eredményei azt is igazolják, hogy a sertés hizlalásának mind első (30-60 kg), mind második (60-105 kg) felében nagyon szoros korreláció van az ileálisan emészthető lizin felvétele, valamint a napi testsúlygyarapodás, a napi fehérjebeépítés és a fajlagos takarmányértékesítés között (4. táblázat). Ezen adatok azt bizonyítják, hogy ha javítani akarjuk a hizlalás naturális mutatóit, és ha növelni kívánjuk a hizlalás alatti fehérjebeépülés mértékét, akkor a hízósertések recetúrájának összeállításakor a takarmánykomponensek összes amimosav-tartalma helyett – mint azt korábban is említettük – az ileálisan emészthető aminosav-tartalommal kell számolnunk.
4. táblázat
A napi ileálisan emészthető lizinfelvétel, a napi súlygyarapodás,
a napi fehérjebeépülés és a fajlagos takarmányértékesítés közötti összefüggés
(Halas és Babinszky, 2001)
Testsúly |
Korreláció | ||
Napi testsúlygy. |
Napi feh.dep. |
Fajl.tak.ért. | |
30-60 kg |
r=0,94 p A cikk szerzője: Tossenberger János
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUKA húsvéti tojásvásárlási roham nehézségeket fog okozni a magyar termelőknekNem lesz hiány tojásból a következő napokban, de a húsvéti szükségletet nem fedezi teljesen a belföldi termelés – mondta a Magyar Tojóhibrid-tenyésztő... Tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés: így alakult az első szakaszA korábbi évekhez hasonlóan idén március 21-én útjára indult az egész országra kiterjedő tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés. Az első időszak... A juhtartást és a bárányfogyasztást is népszerűsíti az Agrárminisztérium5 milliárd forint keretösszeggel egy új, kiskérődző állatjóléti támogatást hirdet meg az Agrárminisztérium 2022 áprilisában. Ezzel párhuzamosan pedig... A rovarfehérje felhasználási lehetőségei az állati takarmányozásbanA fenntarthatóság napjainkban egyre hangsúlyosabb kérdés az élelmiszer-termelésben is. Az OECD előrejelzése szerint 30 éven belül 9 milliárd ember éle... Az idei várhatóan jobb év lesz a tavalyinál az édességgyártók számáraAz idei várhatóan jobb év lesz, mint a tavalyi, mivel az horrorisztikus volt – summázta a múlt év tapasztalatait a Magyar Édességgyártók Szövetségének... Hektikus ágazat: húsipari körkép húsvét előtt„A hús bizalmi termék, ezért húsvét előtt is csak olyan gyártótól, forgalmazótól érdemes megvenni az ünnepi asztalra valót, amelyben eddig nem csalódt... CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Ezek a KITE Zrt. megoldásai az állattenyésztés területének erősítéséreA KITE Zrt. az állattenyésztők részére szánt gépeket mutatott be a XXXI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon. Komoly segítséget kapnak a magyar gazdák: ez a jövőben is jól jöhetÚj eszközök és szankciók segítik a termelőket a felvásárlókkal szemben Magyarországon. Nyugodtabb vizekre érhet az állattenyésztés hajója?!Milyen év lesz 2024 a magyar állattenyésztésben? Minden szereplő bízik egy nyugodtabb időszakban. Brutális károk keletkeztek az ültetvényekben: milliárdokat buktak a gazdákElőzetes felmérések szerint óriási károk keletkeztek a cseh gyümölcsösökben, a fagykár az egymilliárd cseh koronát is meghaladja. Ez az ország árasztja el hallal Európát: meglepő a nyertesHiába fejlődik az európai uniós tagállamok haltermelése, egyelőre a nyomába se érhet Norvégiának.
NÉPSZERŰ CIKKEK
1
7 hónapja
KONFERENCIAAgroFuture 2024Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
|