Ismeretes, hogy a hízósertések esetében is igen sok tényező befolyásolja a zsírdepozíciót. Ezek közül az egyik legfontosabb a naponta felvett ún. ileálisan emészthető aminosav (elsősorban lizin), valamint a naponta felvett emészthető energia (DE) mennyisége, illetve ezeknek az egymáshoz viszonyított aránya.
Ahhoz, hogy ezt a kapcsolatot feltárjuk először szükséges röviden megtárgyalni az ileálisan emészthető aminosav fogalmát valamint a bélsár és az ileális emészthetőség közötti a különbséget.
Az aminosavak emészthetőségének mérése
Az elmúlt tíz évben a sertések aminosav-szükségletének pontosabb kielégítése érdekében a kutatások fontos területévé vált az aminosavak ileális emészthetőségének tanulmányozása.
Már az eddig rendelkezésre álló adatok alapján is nyilvánvaló, hogy a sertések aminosav-szükségletét abban az esetben tudnánk a lehető legpontosabban kielégíteni, ha a takarmányok úgynevezett hasznosítható aminosav-tartalmával számolnánk.
Az aminosavak hasznosítható hányadára azonban még kevés megbízható adat áll rendelkezésre, a meghatározás igen sok hibával terhelt, és az adatok reprodukálhatósága is rossz. További gond, hogy ezen vizsgálatok nagyon költségigényesek.
A takarmányfehérjék, illetve az aminosavak emészthetőségét hosszú ideig a többi táplálóanyaghoz hasonlóan, a bélsárból mért látszólagos emésztési együtthatóval jellemezték.
Az emésztés-élettani kutatások eredményei azt bizonyítják, hogy a vastagbélben lévő baktériumflóra egyidejûleg szintetizál fehérjét, de katabolizál is. Ez az oka annak, hogy a takarmányfehérjék bélsárból mért emészthetősége néhány esetben alábecsüli, más esetben pedig túlértékeli a tényleges értéket.
Ezért ma már egyre több országban a fehérjék és aminosavak ileális emészthetőségével számolnak. E módszer hátrányának tûnhet, hogy a vastagbélből felszívódó aminosavak mennyiségét már nem veszi számításba.
Az idevonatkozó vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy ez látszólagos hibaforrás, hiszen a postileális bélszakaszban (a vastagbélben) a nitrogén különböző kötései csaknem kizárólag ammónia formájában abszorbeálódnak, így a fehérjeszintézisben már nem vesznek részt, hanem a vizelettel kiürülnek. Takarmányozási szempontból tehát csak a vékonybél végéig felszívódott amiosavak mennyiségének van jelentősége.
A fekális és az ileális emészthetőség közötti különbség
Az emészthető aminosavtartalom értékelésekor felmerül a kérdés, hogy vajon az ileális emészthetőség pontosabb információt ad-e az aminosavak emészthetőségéről, mint a bélsárgyûjtésen alapuló adatok. Vizsgálataink azt mutatják, hogy nagy különbség van például a full-fat szójabab nyersfehérje-, lizin-, metionin- és cisztintartalmának fekális és ileális emészthetősége között, mely különbséget feltétlen figyelembe kell vennünk a takarmányreceptúrák összeállításánál (1. táblázat)
1. táblázat
A full-fat szója nyersfehérje- és aminosavtartalmának emészthetőségenövendék sertésekben
(Tossenberger és Babinszky, nem publikált adatok)
|
Fekális |
Ileálils |
Emészthetőség (%) | ||
Nyersfehérje Lizin Metionin Cisztin |
84 84 90 91 |
75 78 76 83 |
Általánosságban megállapítható, hogy a bélcsatorna teljes hosszán mért emészthetőség (bélsár emészthetőség) nagyobb értékeket mutat, mint az ileális, és a két adatsor közötti különbség elsősorban a vastagbél mikroflórájának energiaellátásától függ. Ha ugyanis az energia a limitáló tényező, akkor a mikroorganizmusok a béltartalom emésztetlen fehérjetartalmát energiaforrásként értékesítik, és ezért lesz nagyobb a fehérje bélsárból mért látszólagos emészthetősége. Amennyiben a vastagbélben nincs energia-deficit, úgy a mikróbák a béltartalom N-vegyületeiből de novo szintézissel baktériális fehérjét állítanak elő, tehát a bélsárral történő fehérjeürítés megnő, az emésztési együttható pedig kisebb lesz.
A helytelenül végzett takarmánykezelési eljárások lényeges változásokat idézhetnek elő a nyersfehérje és az aminosavak emészthetőségében.
Hollandiában növendéksertésekkel végzett vizsgálatok eredményei azt bizonyítják, hogy míg a szójadara nyersfehérje-, lizin-, metionin- és cisztintartalmának a fekális emészthetősége a tosztolás hibáit nem mutatta (a nyersfehérje és az aminosavak emészthetősége túlkezelés esetén volt a legnagyobb), addig annak az említett táplálóanyagok ileális emészthetőségére gyakorolt hatása nyilvánvaló volt (2. táblázat).
2. Táblázat
A tosztolás hatása a szójadara nyersfehérje-, lizin-, metionin- és cisztintartalmának fekális és ileális emészthetőségére (%)
(van Weerden, 1985)
|
Emészthetőség % | |||||
Fekális |
Ileális | |||||
Tosztolás |
Tosztolás | |||||
Előírás szerint |
Alul kezelt |
Túl kezelt |
Előírás szerint |
Alul kezelt |
Túl kezelt | |
Nyersfehérje Lizin Metionin+cisztin |
90 91 88 |
93 94 93 |
95 96 95 |
83 87 81 |
78 84 78 |
77 83 74 |
A hivatkozott holland kisérlet és más vizsgálatok adatai tehát azt bizonyítják, hogy ha a takarmányfehérje minőségét kívánjuk értékelni, az ileális emészthetőségen alapuló mérési módszerek sokkal érzékenyebbek, mint a bélsárgyûjtésen alapulók.
Az ileálisan emészthető aminosavak felhasználása a gyakorlati sertés-takarmányozásban
A gyakorlati takarmányozás számára annak ismerete is fontos, hogy milyen kapcsolat van az egyes hizlalási paraméterek és a receptúra összeállítás módja között, azaz hogy az abrakkeverék a nyersfehérje fekális vagy ileális emészthetősége alapján került-e megállapításra. Belga vizsgálatok eredményei szerint a nyersfehérje ileális emészthetősége és a súlygyarapodás, valamint a fajlagos takarmányértékesítés között igen szoros korreláció van, míg a fekális emészthetőséggel ez az összefüggés csak közepes vagy laza (3. táblázat).
3. táblázat
A takarmány nyersfehérje tartalmának fekális és ileális emészthetősége és a hízósertésektömeggyarapodása, valamint a takarmányértékesítése közötti korreláció
(Dierick et al., 1987)
|
Tömeggyarapodás |
Fajlagos takarmányértékesítés |
Ny.fehérje ileálils emészthetősége Ny.fehérje fekális emészthetősége |
0,76 0,34 |
-0,87 -0,65 |
Az adatok tehát arra engednek következtetni, hogy a növendék- és hízósertések aminosav szükségletét jobban ki tudjuk elégíteni, ha a szükségleti értékeket ileálisan emészthető aminosavban adjuk meg. Ilyen irányú vizsgálatokról az utóbbi években egyre több tudományos közlemény számol be.
A különböző vizsgálatok eredményei azt is igazolják, hogy a sertés hizlalásának mind első (30-60 kg), mind második (60-105 kg) felében nagyon szoros korreláció van az ileálisan emészthető lizin felvétele, valamint a napi testsúlygyarapodás, a napi fehérjebeépítés és a fajlagos takarmányértékesítés között (4. táblázat). Ezen adatok azt bizonyítják, hogy ha javítani akarjuk a hizlalás naturális mutatóit, és ha növelni kívánjuk a hizlalás alatti fehérjebeépülés mértékét, akkor a hízósertések recetúrájának összeállításakor a takarmánykomponensek összes amimosav-tartalma helyett – mint azt korábban is említettük – az ileálisan emészthető aminosav-tartalommal kell számolnunk.
4. táblázat
A napi ileálisan emészthető lizinfelvétel, a napi súlygyarapodás,
a napi fehérjebeépülés és a fajlagos takarmányértékesítés közötti összefüggés
(Halas és Babinszky, 2001)
Testsúly |
Korreláció | ||
Napi testsúlygy. |
Napi feh.dep. |
Fajl.tak.ért. | |
30-60 kg |
r=0,94 p A cikk szerzője: Tossenberger János
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUKA K&H Bank 70,8 milliárd, a K&H Biztosító viszont csak 0,1 milliárd forintos nettó eredményt ért el 2023 első háromnegyed évébenA Bank eredménye a bővülő ügyfélbázisnak, a piaci átlag fölötti hitelezésnek és a hitelekre képzett alacsony értékvesztésnek köszönhető. Már elérhetők az agrárágazati civil szervezeteket támogató pályázat eredményei!Az elmúlt időszakban jelentősen megnövekedett az agráriumot népszerűsítő kiadványok és rendezvények, valamint a szervezetek nemzetközi képviseletét bi... A fülesbaglyok a gazdákkal vannakCsaknem 10 ezer erdei fülesbagoly telelt Magyarországon a Magyar Madártani és Természetvédelmi Intézet (MME) január végén indított országos felmérésén... Országos őszi búza és repcekísérlet: itt vannak az eredményekElkészült a Gabonatermesztők Országos Szövetsége, a Vetőmag Szövetség, valamint a NAK országos őszi búza és őszi káposztarepce posztregisztrációs fajt... Üzemanyag-kiesés lehet a MolnálKisebb tűz ütött ki a százhalombattai Dunai Finomító atmoszférikus és vákuumdesztillációs-2 (AV-2) üzemében kedden, a személyzet és a tűzoltóság szake... Mi a baj a túlzott műtrágyázással?A mai tápanyaggazdálkodás alapja a tápanyag-utánpótlás. A nagy mennyiségű szervetlen műtrágyák növelik a talaj tápanyag tartalmát, azonban a tápanyag-... CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Ez ijesztő: nem is gondolnád, milyen halak lepték el a magyar tavatA Hévízi-kifolyóban élénk színű, trópusi halak sokasága figyelhető meg, miközben a korábban betelepített csukák eltűntek a vízből. Jön az újabb csavar az időjárásban: itt a friss előrejelzés, mutatjuk, mi vár ránkCsendes, nyugodt idő jön, de az év utolsó napjaiban érkezik a fordulat Magyarországon. Új növényfajt fejlesztenek a kutatók: ezt ültetik a termelők a jövőben?A klímaváltozás új kihívások elé állítja a karácsonyfatermesztőket az Egyesült Államokban. Különleges madár jelenhet meg a magyar kertekben: ezt tedd, ha meglátodA téli hónapokban egyre többen próbálják segíteni az itt maradt gólyákat etetéssel, azonban ez a cselekedet komoly veszélyeket rejthet magában. Akkora havazás jött, hogy már áram sincs ebben a térségbenBosznia-Hercegovina egyes részein továbbra is gondokat okoz a sok hó, az utak többsége még mindig nehezen járható.
NÉPSZERŰ CIKKEK
KONFERENCIAAgrárszektor Konferencia 2024Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
|