Ismeretes, hogy a hízósertések esetében is igen sok tényező befolyásolja a zsírdepozíciót. Ezek közül az egyik legfontosabb a naponta felvett ún. ileálisan emészthető aminosav (elsősorban lizin), valamint a naponta felvett emészthető energia (DE) mennyisége, illetve ezeknek az egymáshoz viszonyított aránya.
Ahhoz, hogy ezt a kapcsolatot feltárjuk először szükséges röviden megtárgyalni az ileálisan emészthető aminosav fogalmát valamint a bélsár és az ileális emészthetőség közötti a különbséget.
Az aminosavak emészthetőségének mérése
Az elmúlt tíz évben a sertések aminosav-szükségletének pontosabb kielégítése érdekében a kutatások fontos területévé vált az aminosavak ileális emészthetőségének tanulmányozása.
Már az eddig rendelkezésre álló adatok alapján is nyilvánvaló, hogy a sertések aminosav-szükségletét abban az esetben tudnánk a lehető legpontosabban kielégíteni, ha a takarmányok úgynevezett hasznosítható aminosav-tartalmával számolnánk.
Az aminosavak hasznosítható hányadára azonban még kevés megbízható adat áll rendelkezésre, a meghatározás igen sok hibával terhelt, és az adatok reprodukálhatósága is rossz. További gond, hogy ezen vizsgálatok nagyon költségigényesek.
A takarmányfehérjék, illetve az aminosavak emészthetőségét hosszú ideig a többi táplálóanyaghoz hasonlóan, a bélsárból mért látszólagos emésztési együtthatóval jellemezték.
Az emésztés-élettani kutatások eredményei azt bizonyítják, hogy a vastagbélben lévő baktériumflóra egyidejûleg szintetizál fehérjét, de katabolizál is. Ez az oka annak, hogy a takarmányfehérjék bélsárból mért emészthetősége néhány esetben alábecsüli, más esetben pedig túlértékeli a tényleges értéket.
Ezért ma már egyre több országban a fehérjék és aminosavak ileális emészthetőségével számolnak. E módszer hátrányának tûnhet, hogy a vastagbélből felszívódó aminosavak mennyiségét már nem veszi számításba.
Az idevonatkozó vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy ez látszólagos hibaforrás, hiszen a postileális bélszakaszban (a vastagbélben) a nitrogén különböző kötései csaknem kizárólag ammónia formájában abszorbeálódnak, így a fehérjeszintézisben már nem vesznek részt, hanem a vizelettel kiürülnek. Takarmányozási szempontból tehát csak a vékonybél végéig felszívódott amiosavak mennyiségének van jelentősége.
A fekális és az ileális emészthetőség közötti különbség
Az emészthető aminosavtartalom értékelésekor felmerül a kérdés, hogy vajon az ileális emészthetőség pontosabb információt ad-e az aminosavak emészthetőségéről, mint a bélsárgyûjtésen alapuló adatok. Vizsgálataink azt mutatják, hogy nagy különbség van például a full-fat szójabab nyersfehérje-, lizin-, metionin- és cisztintartalmának fekális és ileális emészthetősége között, mely különbséget feltétlen figyelembe kell vennünk a takarmányreceptúrák összeállításánál (1. táblázat)
1. táblázat
A full-fat szója nyersfehérje- és aminosavtartalmának emészthetőségenövendék sertésekben
(Tossenberger és Babinszky, nem publikált adatok)
|
Fekális |
Ileálils |
Emészthetőség (%) | ||
Nyersfehérje Lizin Metionin Cisztin |
84 84 90 91 |
75 78 76 83 |
Általánosságban megállapítható, hogy a bélcsatorna teljes hosszán mért emészthetőség (bélsár emészthetőség) nagyobb értékeket mutat, mint az ileális, és a két adatsor közötti különbség elsősorban a vastagbél mikroflórájának energiaellátásától függ. Ha ugyanis az energia a limitáló tényező, akkor a mikroorganizmusok a béltartalom emésztetlen fehérjetartalmát energiaforrásként értékesítik, és ezért lesz nagyobb a fehérje bélsárból mért látszólagos emészthetősége. Amennyiben a vastagbélben nincs energia-deficit, úgy a mikróbák a béltartalom N-vegyületeiből de novo szintézissel baktériális fehérjét állítanak elő, tehát a bélsárral történő fehérjeürítés megnő, az emésztési együttható pedig kisebb lesz.
A helytelenül végzett takarmánykezelési eljárások lényeges változásokat idézhetnek elő a nyersfehérje és az aminosavak emészthetőségében.
Hollandiában növendéksertésekkel végzett vizsgálatok eredményei azt bizonyítják, hogy míg a szójadara nyersfehérje-, lizin-, metionin- és cisztintartalmának a fekális emészthetősége a tosztolás hibáit nem mutatta (a nyersfehérje és az aminosavak emészthetősége túlkezelés esetén volt a legnagyobb), addig annak az említett táplálóanyagok ileális emészthetőségére gyakorolt hatása nyilvánvaló volt (2. táblázat).
2. Táblázat
A tosztolás hatása a szójadara nyersfehérje-, lizin-, metionin- és cisztintartalmának fekális és ileális emészthetőségére (%)
(van Weerden, 1985)
|
Emészthetőség % | |||||
Fekális |
Ileális | |||||
Tosztolás |
Tosztolás | |||||
Előírás szerint |
Alul kezelt |
Túl kezelt |
Előírás szerint |
Alul kezelt |
Túl kezelt | |
Nyersfehérje Lizin Metionin+cisztin |
90 91 88 |
93 94 93 |
95 96 95 |
83 87 81 |
78 84 78 |
77 83 74 |
A hivatkozott holland kisérlet és más vizsgálatok adatai tehát azt bizonyítják, hogy ha a takarmányfehérje minőségét kívánjuk értékelni, az ileális emészthetőségen alapuló mérési módszerek sokkal érzékenyebbek, mint a bélsárgyûjtésen alapulók.
Az ileálisan emészthető aminosavak felhasználása a gyakorlati sertés-takarmányozásban
A gyakorlati takarmányozás számára annak ismerete is fontos, hogy milyen kapcsolat van az egyes hizlalási paraméterek és a receptúra összeállítás módja között, azaz hogy az abrakkeverék a nyersfehérje fekális vagy ileális emészthetősége alapján került-e megállapításra. Belga vizsgálatok eredményei szerint a nyersfehérje ileális emészthetősége és a súlygyarapodás, valamint a fajlagos takarmányértékesítés között igen szoros korreláció van, míg a fekális emészthetőséggel ez az összefüggés csak közepes vagy laza (3. táblázat).
3. táblázat
A takarmány nyersfehérje tartalmának fekális és ileális emészthetősége és a hízósertésektömeggyarapodása, valamint a takarmányértékesítése közötti korreláció
(Dierick et al., 1987)
|
Tömeggyarapodás |
Fajlagos takarmányértékesítés |
Ny.fehérje ileálils emészthetősége Ny.fehérje fekális emészthetősége |
0,76 0,34 |
-0,87 -0,65 |
Az adatok tehát arra engednek következtetni, hogy a növendék- és hízósertések aminosav szükségletét jobban ki tudjuk elégíteni, ha a szükségleti értékeket ileálisan emészthető aminosavban adjuk meg. Ilyen irányú vizsgálatokról az utóbbi években egyre több tudományos közlemény számol be.
A különböző vizsgálatok eredményei azt is igazolják, hogy a sertés hizlalásának mind első (30-60 kg), mind második (60-105 kg) felében nagyon szoros korreláció van az ileálisan emészthető lizin felvétele, valamint a napi testsúlygyarapodás, a napi fehérjebeépítés és a fajlagos takarmányértékesítés között (4. táblázat). Ezen adatok azt bizonyítják, hogy ha javítani akarjuk a hizlalás naturális mutatóit, és ha növelni kívánjuk a hizlalás alatti fehérjebeépülés mértékét, akkor a hízósertések recetúrájának összeállításakor a takarmánykomponensek összes amimosav-tartalma helyett – mint azt korábban is említettük – az ileálisan emészthető aminosav-tartalommal kell számolnunk.
4. táblázat
A napi ileálisan emészthető lizinfelvétel, a napi súlygyarapodás,
a napi fehérjebeépülés és a fajlagos takarmányértékesítés közötti összefüggés
(Halas és Babinszky, 2001)
Testsúly |
Korreláció | ||
Napi testsúlygy. |
Napi feh.dep. |
Fajl.tak.ért. | |
30-60 kg |
r=0,94 p A cikk szerzője: Tossenberger János
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUKA K&H Bank 70,8 milliárd, a K&H Biztosító viszont csak 0,1 milliárd forintos nettó eredményt ért el 2023 első háromnegyed évébenA Bank eredménye a bővülő ügyfélbázisnak, a piaci átlag fölötti hitelezésnek és a hitelekre képzett alacsony értékvesztésnek köszönhető. Már elérhetők az agrárágazati civil szervezeteket támogató pályázat eredményei!Az elmúlt időszakban jelentősen megnövekedett az agráriumot népszerűsítő kiadványok és rendezvények, valamint a szervezetek nemzetközi képviseletét bi... A fülesbaglyok a gazdákkal vannakCsaknem 10 ezer erdei fülesbagoly telelt Magyarországon a Magyar Madártani és Természetvédelmi Intézet (MME) január végén indított országos felmérésén... Országos őszi búza és repcekísérlet: itt vannak az eredményekElkészült a Gabonatermesztők Országos Szövetsége, a Vetőmag Szövetség, valamint a NAK országos őszi búza és őszi káposztarepce posztregisztrációs fajt... Üzemanyag-kiesés lehet a MolnálKisebb tűz ütött ki a százhalombattai Dunai Finomító atmoszférikus és vákuumdesztillációs-2 (AV-2) üzemében kedden, a személyzet és a tűzoltóság szake... Mi a baj a túlzott műtrágyázással?A mai tápanyaggazdálkodás alapja a tápanyag-utánpótlás. A nagy mennyiségű szervetlen műtrágyák növelik a talaj tápanyag tartalmát, azonban a tápanyag-... CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Kemény időjárás jöhet hétvégén: mutatjuk, mi vár ránk a következő napokbanVasárnap a minimum-hőmérséklet általában mínusz 6 és 0 fok között alakul majd Magyarországon. Különleges madarak jelentek meg sok magyar városban: durva, mit csinálnakSzajkókkal dolgoznak a Pilisi Parkerdő munkatársai Budapest és környékének városi erdeiben. 40 készítmény kapott engedélyt Magyarországon: sok termelő örülhetKiemelt prioritásként kezelik a hatóanyagok engedélyezési folyamatának egyszerűsítését itthon. Új vámokról döntött az EU: rengeteg terméket érint a megtorlásAz Európai Bizottság megerősítette, hogy véglegesíti azon amerikai termékek listáját, amelyekre importvámokat fog kivetni. Megvan, mekkora esőre, hóra készülhetünk: itt a friss előrejelzésÉjszaka nyugat felől újabb csapadékzóna érkezik, melyből valahol havazásra, néhol pedig havas esőre is lehet számítani.
NÉPSZERŰ CIKKEK
KONFERENCIAAgrárszektor Konferencia 2024Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
|