2024. május 7. kedd Gizella

Húsmarha-tartás támogatása

Agro Napló
Jogosult: Regisztrált mezõgazdasági termelõ, hímivarú (bika és tinó) szarvasmarha tartója

Támogatási forma:   

Alanyi (normatív), közvetlen, jövedelemkiegészítő

Általános feltételek:  

Hímivarú szarvasmarha legalább 2 hónapig történő tenyésztésben tartása, ennek marhalevéllel történő igazolása. A közösségi jogszabály szerint meghatározott állattartási körülmények biztosítása.

Konkrét feltételek:    

Az igénylőnek gondoskodnia kell a tulajdonában lévő állomány időtálló megjelöléséről és folyamatos nyilvántartásáról az Egységes Nyilvántartási és Azonosítási Rendszer (ENAR) rendeletben foglaltak betartásáról.  Saját nyilvántartást kell vezetnie az állományváltozásról, és e nyilvántartást az illetékes hatóság kérésére 3 évre visszamenőleg megőrizve be kell mutatnia.                          

Speciális feltételek:    

 -  Az állat az EU területén lévő vágóhídon került levágásra és a vágott test súlya legalább 185 kg

vagy

-   az állat 9 hónapnál idősebb korban harmadik országba élőállatként exportálásra került,

vagy

-  az állat 9 hónapnál idősebb korban másik tagállamba élőállatként kiszállításra került.

 Az állat tenyészetből történő kikerülésének, valamint vágásának, exportjának, illetve kiszállításának bejelentése, legkésőbb 2004. december 31-ig.

Egyéb feltételek:                            

Export-, illetve kiszállítás esetén az állatot kísérő ENAR rendelet szerinti szarvasmarha útlevélen a támogatás igénylést fel kell tüntetni.

Támogatás mértéke:                      

2004. évben legfeljebb 94.620 egyed (országos felső határ a támogatási jogosultságot illetően) után fizethető speciális húsmarha támogatás

A támogatás mértéke: 34.700 Ft.

Amennyiben a támogatási évben az igénylők által támogatott állatlétszám meghaladja a kvótát, úgy a túllépés mértékével arányos dotáció csökkentésére kerül sor.

Támogatás igénylése:                   

Kizárólag az MVH által rendszeresített forma-nyomtatványon, a tartalmi és a formai követel-ményeknek megfelelő támogatási kérelem benyújtásával.

Benyújtás helye:                             

A lakhely vagy székhely szerinti Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) Területi Kirendeltségéhez.

Benyújtás ideje:                             

2004. július 1-től december 31-ig. A támogatási jogosultságot az MVH 2004. május 1. – július 20., július 21. – szeptember 20., szeptember 21. – november 20., november 21. – december 31. támogatási időszakokban levágott, exportált, illetve kiszállított állatokra vonatkozóan állapítja meg. (A támogatási időszakonként támogatható minimális állatlétszám: 1.)

A 2004. május 1. és július 20. között levágott, exportált, illetve kiszállított állatokra vonatkozóan abban az esetben nyújtható támogatás, ha a mezőgazdasági termelő július 1. és 20. közötti időszakban benyújtotta kérelmét. A július 20-át követően megküldött kérelem esetén annak postára  adási dátuma után levágott, exportált, illetve kiszállított állatokra adható támogatás.

Kifizetés ideje:                               

Az MVH az egyes támogatási időszakokat követően a támogatásra jogosult állatokról és a jogosult támogatási összeg 80%-áról szóló határozatot 30 napon belül megküldi a mezőgazdasági termelőnek. A fennmaradó támogatási összeg az utolsó elbírálási időszakot követően, szükség esetén az arányosítás figyelembe vételével kerül megállapításra.

Ellenőrzi:

Az adminisztratív és a fizikai ellenőrzéseket az MVH végzi. A jogosulatlanul igénybe vett támogatásokat vissza kell fizetni a külön jogszabályban rögzített feltételek szerint.

Információ:  

A lehetőségekről, a feltételekről, a korlátokról és a kötelezettségekről a falugazdászoktól és a kamarai tanácsadóktól részletes felvilágosítást kaphatunk.

A támogatási kérelem kitöltéséhez minden esetben kérjük a tanácsadók segítségét, közremûködését!

Megjegyzés:                                   

A 2004. évi kiegészítő nemzeti támogatás igénybe vételével kapcsolatos részletes tudnivalókat a 87/2004. (V. 15.) FVM rendelet tartalmazza.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kóstolja meg ön is a nyár végi ízeket!

Kóstolja meg ön is a nyár végi ízeket!

Közeledik már a nyár vége, de még bőven élvezhetjük a szezonális nyári gyümölcsök ízeit: a sárgadinnyéét, a görögdinnyéét, az őszibarackét, a nektarin...

Zöldségtermesztés: hogyan tovább?

Zöldségtermesztés: hogyan tovább?

A magas energia- és inputanyagárak átrendeződést hozhatnak a hazai mezőgazdasági termelésben. A gabonatermesztők számára kedvező a helyzet, a kertésze...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!