Sertésdizentéria elleni mentesítés – lehetõség vagy kényszer?

Agro Napló
Az utóbbi évtizedben jelentõs változások történtek a sertéstenyésztésben. Jobb genetika, hatékonyabb takarmányozás, új menedzsment technikák, az ezeket kiszolgáló új telepstruktúrák mind hozzájárultak ahhoz, hogy javuljon az ágazat hatékonysága és nyereségtermelõ képessége.

Ez elsősorban a tőkeerős és előrelátó cégeknél valósult meg. Sajnos azonban ezeknél a cégeknél sem minden esetben követte ezt az állományok állategészségügyi státuszának javulása, sőt, esetenként új betegségek megjelenésével a helyzet akár romlott is (lásd cirkovírus). Szembesülve a krónikus egészségügyi problémákkal, felmerül a betegségtől, illetve a kórokozóktól való megszabadulás lehetősége, mint a nyereségesség javításának egyik lehetséges módja.

      Általánosságban említhető, hogy a takarmánnyal bevitt energia kb 30 %-a sertéseknek a kórokozókkal folytatott küzdelmére fordítódik. Ez természerszerûleg sok tényezőtől függ, de minden olyan technika, amely javítja az állatok állategészségügyi státuszát, az csökkenti a betegség leküzdésére fordított energiát, költséget. Az állatorvosoknak, és az állatorvosi szolgálatnak igen nagy szerepe van abban, hogy segítse a termelőket állományaik minél jobb állategészségügyi státuszának elérésében. Milyen jellegû versenyhátrányt okozhat egy fertőző jellegû kórokozóval való terheltség?

Egy betegség okozta költségeket az alábbi pontokban lehet összegezni:

  • Elhullás
  • Lelassult növekedés és romló takarmányhasznosítás
  • Romló piaci lehetőségek
  • Megnövekedett férőhelyszükséglet
  • Gyóygszerezési és vakcinázási költségek
  • A megnövekedett egyedsûrûség tovább rontja a helyzetet
  • Romlik a dolgozók hozzáállása

Nyilvánvaló, hogy jelenleg betegségtől teljesen mentes állatokat lehetetlen nevelni (az adott közgazdasági körülmények között!). Számos olyan mikróba van, ami a normál mikroflórának lakója, de potenciális megbetegítőképességgel is rendelkezik. Ezektől a potenciális kórokozóktól jelenleg nem tudjuk mentesíteni állományainkat. Ilyen potenciális kórokozók a S. suis és a H. parasuis, a vírusok közül pedig a Cytomegalovirus és az endogen Retrovirus. Ide sorolható a Circovirus is, amiről ma még nem tudjuk, hogyan lehet mentesíteni. Ma már ismert, hogy meg lehet szabadulni olyan betegségektől, mint a  PRRS, a M. hyopneumoniae vagy az A. pleuropneumoniae, a TGE,  illetve jó úton haladunk a a Sertésdizentéria, a Torzító orrgyulladás és az Aujeszky-féle betegség mentesítésével. Szerencsés helyzetnek is nevezhető, hogy olyan betegségektől mentesek állományaink, mint a sertéspestis vagy a száj- és körömfájás. 

Évekig tartott, amig a mentesítés, mint stratégiai eszköz teret nyert a mindennapi sertéstenyésztésben. Két-három évtizeddel ezelőtt az SPF ( specific pathogen free) mentesítési módszer kecsegtetett eredményekkel, amit akkoriban Bábolna vezetésével próbáltak meghonosítani hazánkban is – utólag kevés sikerrel. Ennek oka elsősorban a korát megelőző technológia nem kellő kiszolgálása volt. Ma egyedül Dániában folyik hasonló program, más országokban elvesztette gyakorlati jelentőségét.

Később, a 90'es években  a korai választás (SEW), illetve gyógyszeres korai választás, és azok változatai (MEW, MMEW, Isowean) kerültek reflektorfénybe, mint olyan lehetőségek, amelyek megszabadítanak mindennapi problémáinktól. Főként Észak-Amerikában voltak rendkívül sikeresek ezek a technológiák, amelyek akkor versenyképes helyzetbe hozták az ottani sertéságazatot. Segített legyőzni az olyan betegségeket, mint a sertésdizentéria, a torzító orgyulladás, ill. Az A. pleuropneumoniae okozta tüdőgyulladás, habár mentesítésre nem bizonyult a legtökéletesebb módszernek.

  Hazánkban még ma is számos telep fertőzött a sertésdizentéria kórokozójával, a Brachyspira hyodysenteriae elnevezésû spirochaetával. Ott, ahol jelen van, tudják, hogy milyen problémát, gondot, veszteséget okoz – még akkor is, ha nincs ebből eredő elhullás. Statisztikai adatok szerint kimutathatóan a napi súlygyarapodást 10-17 %-kal csökkenti, illetve rontja a takarmányhasznosulást 3-10 %-kal. Ezen túl a gyógykezelési költségek 200 Ft-tól akár 1 500 Ft-ig is terjedhetnek egyedenként.

   A betegség mentesítése egy olyan szivárvány, amit már régóta üldözünk. A mentesítés haszna annyira nyilvánvaló és azok, akiknek sikerült, egyértelmûen alátámasztják, hogy érdemes erőfeszítéseket tenni a betegség leküzdése érdekében:

  • A betegségtől mentes állománnyal sokkal jobb biológiai eredmények érhetők el lényegesen alacsonyabb termelési költségek mellett, ahhoz képest, mint ami fertőzött állománnyal elérhető.
  • Mentes állományokban sokkal kevesebb a gyógyszerfelhasználás (vagy egyáltalán nincs is), s ez lényegesen javítja az így előállított hús minőségének megítélését.
  • A betegség negatívan hat az állatok jólétére is. A mentesítés irányába tett lépések tekinthetők az állatok jólétének javítását célzó erőfeszítésnek is.
  • A személyes motiváció szintén nem figyelmen kívül hagyható faktor: a napi küszködés a betegséggel a végletekig le tudja törni a telepi dolgozók ambícióit. A mindennapi munkában rengeteg idő szabadul fel, amit többek között az állatok szociális viselkedésének megfigyelésére lehet fordítani, amiből azután további, nyereségnövelő következtetéseket lehet levonni, majd a megfelelő intézkedéseket megtenni.

   Minden mentesítési program során felmerülnek direkt és indirekt költségek, amelyeket a remélt haszonnövekedésnek kell fedeznie; (alacsonyabb termelési költségek, és/vagy nagyobb kibocsájtás) és/vagy a megtermelt áru nagyobb értéke (jobb húsminőség és húskihozatal, nagyobb tenyészérték, stb.). Egy másik jelentős faktor a felmerülő rizikó felmérése. A rizikó sohasem kizárható része a mentesítési programoknak. Mindig fel kell mérni a program realitását, a sikeres megvalósíthatóság prognosztizált  valószínûségét. Egy mentesítési program gyakran az állomány életkori összetételében jelentős változással jár, ami esetenként új betegségek fellobbanásához vezethet.

  Egy termelő sertésállománynál a mentesítés nemcsak egészségügyi szempontok alapján lehet és kell eldönteni, hanem gazdasági alapon is. A két legfontosabb behatároló tényező: a program megtérülése és a mentesítés hiányában csökkenő versenyképesség mértéke. Amennyiben egyik kritériumnak sem tud a program megfelelni, úgy az kérdésessé teszi a gazdálkodás jövőjét.

Mielőtt belefognánk egy mentesítési programba, a következő információkat kell begyûjteni:

  • A várható végtermék valóban az e, amely a vállalkozás nyereségességét biztosítani fogja (választott malac, vágósertés, tenyészutánpótlás, stb.)?
  • A termelési mutatók ténylegesen elérik-e a remélt számokat, vagy esetleg más egyéb kórokozó jelenléte meghiúsítja ezt? Esetleg egyéb technológiai hiányosságok megléte miatt nem fog manifesztálódni a számított eredmény?
  • A mentesítési program minden lépése előre kiszámíható kell, hogy legyen. Alapvető ismerni az állomány tervezett mozgatását a program ideje alatt. Fell kell mérni a rendszerből adódó rizikófaktorokat.
  • Termelési költségek: alapvető a mentesítési program várható nyereségét előre kikalkulálni – mind a fix, mind a változó költségeket. Enélkül a megvalósíthatóság nem prognosztizálható.
  • Vegyük fontolóra, hogy korábban mik voltak az okai a sikertelen próbálkozásoknak:

1.      Általában a tünetekre, elváltozásokra hagyatkoztak annak megítélésében, hogy a betegség jelen van-e még az állományban, ahelyett, hogy a kórokozó kimutatására helyezték volna a hangsúlyt ?

2.      Számításon kívül hagyták a környezeti visszafertőződés lehetőségét?

3.      A jó elméleti stratégiát nem követte annak megfelelő végrehajtása.   

·        Helyeződés

Az állománynak a lehető legmesszebb kell helyeződni a legközelebbi sertésállománytól, de legalább 3 km-re. Figyelemmel kell lenni az uralkodó szélirányra és az egyéb állatmozgásra, mivel számos betegség ezekkel terjed. Sík, szabad terület (fák nélkül) lényegesebb nagyobb rizikót jelent a betegségek terjedése szempontjából.

Ha egyéb állatfaj is van a telepen, úgy legalább 100 méterre kell elkülöníteni azokat, míg az egyes sertésólak legyenek legalább 50 méterre egymástól . Ráadásul a közúttól is legalább 100 méter legyen a távolság, főként ha azon az úton sertésszállítmányok közlekednek.

·        Épületek és az állatmozgás

A telep vonalában zárt kerítésrendszert kell kialakítani, amely megakadályozza a nem kívánatos személyek és állatok behatolását a telepre. A bejárathoz kaput és kerékfertőtlenítőt kell kialakítani, és egy táblát kell elhelyezni, amely felhívja a figyelmet a bio-biztonásgi programra.

Részletes előírások:

  • A telepen dolgozó személyek a telepen kívül ne érintkezzenek egyéb sertéssel.
  • A telepre csak a fekete-fehér rendszerû öltözőn keresztül lehessen bejutni (dolgozóknak, látogatóknak egyaránt), biztosítva a zuhanyzási lehetőséget. Egyéb, fertőzésközvetítő tárgyat is a piszkos övezetben kell hagyni. Folyamatosan kell vezetni a vendégkönyvet, amelyben minden –nem telepi dolgozó – érkezését és távozását fel kell tüntetni.
  • Minden dolgozó részére a munkaruhán kívül biztosítani kell csizmát, vagy egyéb, csak a telepen használt lábbelit, amit jól lehet tisztítani és fertőtleníteni.
  • Célszerû, ha a dolgozó a lábbelit az ólban tudja átcserélni, s az ólat csak az ólakban nem használatos lábbeliben hagyhatja el. Így könnyen ellenőrizhetők a dolgozók!
  • Minden dolgozónak legyen kijelölve a munkaterülete, s azt csak a vezető kérésére hagyhatja el – a megfelelő ruházatban.
  • Minden ól bejáratához aktív fertőtlenítőszert tartalmazó lábfertőtlenítőt kell elhelyezni, amely tartalmát naponta ellenőrizni kell. Csak sártól, trágyától és egyéb szennyeződéstől mentes lábbelit lehet benne hatékonyan fertőtleníteni!
  • Minden korcsoporthoz legyen önálló, és csak ott használt munkaeszköz (mint pl. lapát, seprû, stb.), ha az szükséges.
  • A madarak bejutását az ólakba meg kell akadályozni.
  • Rendszeres patkányirtást kell végrehajtani a telepen hatékony patkányirtóval, ahol az irtószert kezdetben naponta kell pótolni, majd a fogyás csökkenésével heti rendszerességgel kell ellenőrizni a ládákat.
  • Kutya, macska mozgását a minimálisra kell korlátozni (macska nem, kutya csak kennelben lehet, még éjszakára is!).
  • A kívülről bekerülő állományokat csak karanténozás után lehet a telepre beengedni. A karanténra is vonatkozik a bevezetőben említett védőtávolság betartása. A belső állatmozgás is úgy történjen, hogy szennyezett útvonalat ne érintsen, s terelés során keletkezett szennyet azonnal távolítsák el.
  • Hízószállítás. A telep vonalában elhelyezett rakodóról történjen az állatok elszállítása, úgy, hogy a telepre a szállítóautó ne jusson be!
  • Fertőtlenítés: a fertőtlenítés minden esetben egy jól körülírt, izolálható teljes egységre terjedjen ki , ahonnan és ahova a szennyezett lé más egységekhez(be) nem tud bejutni, csak a trágyaakna felé. Mindig a legmagasabb ponton kezdjük, s innen haladjunk a legalacsonyabb pont felé. Fázisai:
  • Trágyaeltávolítás: csöpögés és szóródásmentesen
  • Takarítás: pormentesre
  • Eszközök és technológia kiürítése, felszedése, eltávolítása úgy, hogy sehol ne tudjon trágyamaradvány vagy egyéb szennyeződés megbújni. A szükséges javításokat, karbantartást ekkor kell elvégezni.
  • Az ivóvízrendszert is ezzel egyidőben ki kell fertőtleníteni, a lehetséges dugulásokat megszüntetni ekkor lehet.
  • Áztatás, mosás: a mosás lehetőleg nagynyomású, melegvizes eszközzel, fentről lefelé haladva.
  • Fertőtlenítés: lehetőleg nedves felületre, hatékony szerrel, a plafontól a trágyaknáig. Ügyelni kell, hogy ne legyen visszacsorgó trágyalé!
  • Az elmosott, fertőtlenített eszközök, technológia visszahelyezése
  • Szükség esetén (pl. erős orsóféreg fertőzöttség) a padozatot fel kell perzselni
  • Végfertőtlenítés: célszerû ködképzőgéppel vagy gázosítással
  • Ezt követően az ólba betelepítésig senki ne mozogjon az ólban.

  • Hullatárolás: Hûtött kamrában, a kerítés vonalában úgy, semmilyen állat ne férjen hozzá, ugyanakkor a szállítókocsi úgy tudja elszállítani a hullákat, hogy ne kelljen a telepre bejutnia.
  • Takarmánymozgatás: a takarmányszállító kocsi sem hagyhatja el a telepet, sem oda külső szállítójármû nem juthat be. A kerítésvonalban kell elhelyezni a takarmánysilókat, s onnan hordja szét a takarmányt a belső szállítójármû.
  • Telepen belüli állománymozgás: Az állománymozgásnak mindig egyirányúnak kell lennie, a legfiatalabb állománytól az idősebb korosztályok felé haladva. Általában a fertőzöttségi szint is ez irányban növekszik. Az egyszerre ki – egyszerre betelepítés szabályát célszerû betartani. A beteg, a falkától lemaradt állatokat egy izolált teremben kell elhelyezni, s onnan már nem kerülhet vissza egészséges csoportba.
  • Szintén nagyon fontos a környezet karbantartása: pl. a trágyacsatornák lefedése, a rendszeres kaszálás, a hulladék és a nem használt technológia eltávolítása, az utak folyamatos portalanítása. Ezzel a kórokozók túlélését lehet megakadályozni a környezetben.
  • A megfelelő klíma biztosításáról már esett szó. Nagyon fontos, mert csak ellenálló állománnyal lehet jó eredményeket elérni!
  •    Ha a fenti feltételek maradéktalanul megvalósultak, csak akkor kezdődhet a tényleges mentesítés (SD), aminek az alábbi lehetséges formái léteznek:

  • Állománycsere. Meglehetősen költséges, de biztonságos út, egyúttal egyéb betegségektől is meg lehet szabadulni.
  • Gyógyszeres kezelés
  • Teljes állománykezelés: A legdrágább módszer, de így biztosítható, hogy nem marad ki egyetlen egyed sem. Ha kellő ideig tart, akkor a visszafertőződés veszélye csekély
  • Teljes állománykezelés részleges állománycserével: Lényegesen csökkenthetők a költségek, hátránya lehet az időlegesen kieső értékesítés.
  • Zsilipelés: A fertőzési láncot egy adott korcsoportnál (lehetőleg minél fiatalabb korban) megszakítjuk, majd utána törekszünk az így mentessé vált csoport mentességének megtartására. Fontos az életkor optimális megválasztása. A legolcsóbb módszer, viszont csak nagyon precíz technológia mellett lehet sikeres.
  • Egy mentesítési program költségeit meghatározó tényezők:     

    • Gyógyszerfelhasználás: Ide tartozik nem csak a felhasznált antibiotikum költsége, de az egyéb takarmánykigészítőké is, melyek növelik e program sikerének valószínûségét (pl. takarmány savanyítók). Ide számolják a megnövekedett fertőtlenítőszer fogyást is.
    • Diagnosztikai teszek: A kórokozó kimutatására irányuló vizsgálatok (pl. PCR, boncolás, kórszövettan, szövetfestések) gyakran a megspórolandó kategóriába tartoznak, holott nélkülözhetetlen elemei a programnak.
    • Az állományváltozással járó költségek.
    • Extra épületek igénybevétele: nem minden esetben szükséges, de igénybevétele esetén számolni kell ezzel a költséggel is.
    • Személyzet: Beletartozik minden költség, ami a megnövekedett munkaerőigénnyel kapcsolatos.

    A végtermék értékesítésében várható csökkenéssel, kieséssel szintén számolni kell

       Biobiztonsági szempontok:

    Az egyik legfontosabb kérdés annak elbírálása, hogy milyen tartósan tudjuk fenntartani a mentes állapotot. Sajnos ez az egyik legnehezebben megválaszolható kérdés. Annak érdekében, hogy megválaszolhassuk a visszafertőződés lehetőségének valószínûségét az idő múlásával, át kell tekinteni minden biobiztonsági tényezőt – ami már meg lett valósítva, és ami még nem – egyaránt. Például a levegővel történő terjedés tekintetében a környékbeli állományok elhelyezkedését, távolságát és nagyságát.

    A fenti ábra a lehetséges újrafertőzési forrásokat tünteti fel. Ha sikerül olyan régiókat mentesíteni, amelyeket természetes földrajzi határok határolnak, úgy lényegesen könnyebb a mentesség fenntartása is. Az egyre növekvő gazdasági verseny nem hagy más lehetőséget a sertéstenyésztők számára, csak a sertésdizentériától mentes állományokkal való termelést!

    Cím: Potenciális újrafertőzési források
    Transport=szállítás
    New animal=új állatok
    Semen=sperma
    Feed=takarmány
    Supplier=beszállítók
    Equipment=berendezések
    Air=levegő
    Water=víz
    People=emberek
    Varmints=róka, rágcsálók
    Reclaim=visszáru
    Garbage=szemét, hulladék
    Nutrients=takarmányalapanyagok
    Pigs=sertések

    A cikk szerzője: Dr. Makay Gábor

    Címlapkép: Getty Images
    NEKED AJÁNLJUK
    EuroTier 2018

    EuroTier 2018

    Az EuroTier 2018 állattenyésztési szakkiállítást november 13–16. között rendezték meg Hannoverben, amelynek fókuszában az idei évben a digitalizáció á...

    CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    AgroFuture 2024
    Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
    AgroFood 2024
    Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
    Vállalati Energiamenedzsment 2024
    Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
    Agrárium 2024
    Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!