2024. május 5. vasárnap Györgyi

A gyapottok bagolylepke (Helicoverpa armigera) életmódja és elõrejelzése

Agro Napló
Ez a kártevõ jó példája annak, hogy egy korábban csak alkalmanként és fõleg a déli országrészben fellépõ károsító részben idõjárásunk melegedése részben pedig alkalmazkodóképessége folytán hogyan vált állandó, országosan elterjedt kártevõvé.

Életmódjára jellemző, hogy vándorfaj, tavasszal délről érkeznek egyedei, és ősszel pedig az akkor kelt lepkék egy része dél felé vándorol. Báb alakban telel a talajban és az első egyedek május folyamán jelennek meg, amelyek között vannak délről érkezők és nagy valószínûséggel helyben átteleltek is. Ezt követően hazánkban évente 2-3 nemzedéke fejlődik ki. Polifág faj, károsít kukoricán, napraforgón, paprikán, paradicsomon, babon és még számos szántóföldi, kertészeti dísz- és haszonnövényen. A különböző kultúrákban kártételének közös jellemzője, hogy a hernyó kifejezetten a virágot vagy a termést károsítja, így például kukoricán a fejlődő szemeket rágja, napraforgón a tányérba fúr bele, paprikán és paradicsomon a fejlődő bogyók belsejébe rágja magát a hernyó, üvegházban gerberán pedig a fejlődő virágokon táplálkozik. Kártételének következtében a keletkezett sebzéseken másodlagosan megtelepedhetnek különböző kórokozók - pl.:fuzárium, szürkepenész - amelyek tovább csökkenthetik a termés mennyiségét és rontják a minőségét. A számára kedvező száraz meleg időjárás esetén - mint azt tavaly tapasztaltuk - a délről érkező vándor populációval együtt hatalmas tömegben képesek rajzani az imágók és ezt követően nagy létszámú lárvapopuláció kezdi meg a károsítását a különböző kultúrákban. Mindezt bizonyítja, hogy hazánk déli megyéiben 2003. májusa folyamán több száz egyedet is fogtak a kihelyezett csapdákkal néhány nap alatt.

A hernyók elleni hatékony védekezés érdekében nagyon fontos szerepe van a helyileg végzett előrejelzésnek. Az imágók rajzásának megfigyelését ragacsos vagy varsás típusú feromoncsapdával vagy fénycsapdával végezhetjük. A ragacsos típusú feromoncsapda elsősorban a kártevő első megjelenésének megállapítására alkalmas, később a biztonságos rajzáskövetésre alkalmasabb és megbízhatóbb a varsás típus, mivel ennek nagyobb a fogókapacitása. Viszonylag nagytestû lepkefajról lévén szó – szárnyfessztávolsága 35-40mm – a ragacsos típusú csapda ragacslapja már akár néhány egyed fogása esetén annyira telítődhet, hogy nem ragadnak bele a később berepülő egyedek, ezért nem lesznek megbízható adataink a kártevő rajzásáról. A tömeges lárvakelés a rajzáscsúcsot (tojásrakást) követően 8-12napra várható, ekkorra kell időzíteni a védekezést is. Nehezíti a védekezést, hogy a délről érkező egyedek között már korábban lehetnek tojásrakásra érett nőstények, mint a hazánkban áttelelt populációban. További problémát jelent a védekezés időzítésénél, hogy az évek többségében az imágók rajzása júniustól augusztus végéig gyakorlatilag folyamatos. Ennek következtében folyamatos a tojásrakás és a lárvakelés is, amit bizonyít a hernyók sokszor vegyes korösszetétele is.  Ilyenkor csak ismételt védekezésekkel tudjuk megoldani az adott kultúra védelmét. A jól időzített védekezés érdekében helyileg végzett előrejelzés fontossága elsőrendû, mert miután a hernyók berágnak a virág vagy termés belsejébe (pl.: napraforgó tányérba, kukoricacsőbe, stb.) rejtetten, a növényvédőszerekkel gyakorlatilag elérhetetlen helyen élik életüket és károsítanak.

         Az alábbi ábrák is azt szemléltetik, hogy az elmúlt év száraz meleg időjárása különösen kedvező életfeltételeket teremtett a kártevő számára, amelynek következtében több kultúrában országos szinten is jelentős kárt okozott. Emiatt fokozottan figyeljünk oda erre a kártevőre idén is. A feromoncsapdás rajzásmegfigyelését, már május közepétől kezdjük meg, hogy kellő információval rendelkezzünk a lárvák elleni védekezéshez.

1. ábra

Készítette: Növény- és Talajvédelmi Központi Szolgálat, Előrejelzési Csoport

2. ábra

Készítette: Növény- és Talajvédelmi Központi Szolgálat, Előrejelzési Csoport

Prohászka Péter, előrejelző

Komárom-Esztergom Megyei Növény-és Talajvédelmi Szolgálat, Tata

Felhasznált IRODALOM:

Jenser Gábor-Mészáros Zoltán-Sáringer Gyula (1998): A szántóföldi és kertészeti növények kártevői Mezőgazda Kiadó, Budapest

A cikk szerzője: Prohászka Péter

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét támad a bogáncslepke szójában

Ismét támad a bogáncslepke szójában

Jóllehet a hazai szántóföldi növénytermesztés vetésszerkezetében a magas fehérjetartalmú növények részaránya csupán a töredékét képezi annak, ami a ha...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!