A fiatal növényvédősök alma matere, avagy töretlen a Sumiversitas népszerűsége

Agro Napló
A generációváltás lassú folyamat a mezőgazdaságban, viszont találkozom olyan programokkal – mint a Sumiversitas is –, amely ékes bizonyítéka annak, hogy egyre több fiatal szakember kerül döntési pozícióba, akik őszinte érdeklődéssel fordulnak a tapasztalt gyakorlati szakemberek felé, emellett fogékonyak az innovatív megoldásokra. A program megálmodója és megvalósítója a Sumi Agro cég, aki immáron 11 éve töretlenül színvonalas tartalommal, laza stílusú közegben teszi „menővé” a fiatalokat szakmai közösséggé összekovácsoló Sumiversitas-t.

Fókuszban a talajlakó kártevők

Minden alkalommal a szántóföldi gyakorlatot leginkább foglalkoztató témákat boncolgatják, idén a talajlakó kártevők témakört helyezték fókuszba Dr. Keszthelyi Sándor PhD MATE közreműködésével, aki egy átfogó előadás keretében ismertette a kártevők jelentőségét, azok előrejelzését, továbbá ismertette a rejtett életmódú kártevők kutatására vonatkozó vizsgálati módszereket, képalkotó eljárásokat.

Dr. Keszthelyi Sándor PhD MATE

Foglalkozott már az idei tavaszi rendezvényein a Sumi Agro a talajlakó kártevők kérdéskörével, nem véletlenül, hiszen az utóbbi évtized legnagyobb károsító csoportját képviselik a kártevők. Az előadó mindenekelőtt a talajban fejlődő polifág fajokra, pontosabban azok lárváira, a pajorokra, a drótférgekre, a mocskospajorokra, az áldrótférgekre és az általuk kiváltott kártételekre hívta fel a figyelmet. E fajok biológiai sajátságai, hogy többéves fejlődésűek, tehát károsításukra ugyanazon a helyen akár évekig is számítani kell, valamint a lárvák szezontól függően a talaj hőmérsékletének változásaira érzékenyen reagálva vertikálisan mozognak. A pattanóbogarak tojásrakásra a kevésbé bolygatott, növényekkel fedett helyeket választják, illetve kedvelik a jó szerves anyag és vízgazdálkodású területeket, ezért a mezőségi vagy öntéstalajokon fokozottan kell számítani kártételükre. A cserebogarak erdők, fasorok szomszédságában, humuszban gazdag, jól melegedő talajú területeket választanak tojásrakás céljából.

E lárvák kártétele miatt az első tünet a föld feletti növényi szervek egészséges állománytól elütő fejlődése, mely a kártétel előre haladtával a növény pusztulásához vezet. A drótférgek (pattanóbogár lárvák) kiemelt jelentőségű fajcsoport, melyek kártétele az utóbbi éveket figyelembe véve az ország több pontján jelentős káreseményeket váltott ki. E többéves fejlődésű fajok lárvái is a növények gyökereit rágják. Ennek következtében a növény föld feletti része sárgulni kezd, majd elszárad. Kárképük az állományban foltszerűen jelentkezik.

A talajlakó kártevők megfékezésének első lépése a lárvák jelenlétének pontos előrejelzése, amely történhet talajmintavevővel, búzacsomós módszerrel, vagy a terület fóliatakarásával. A polifág talajlakók ellen a leghatékonyabb megoldásnak a kémiai védekezés bizonyul.

A Sumi Agro TRIKA EXPERT készítménye nemcsak hogy védelmet nyújt a talajlakó kártevők ellen, hanem a nitrogén- és foszfortartalmának köszönhetően megadja a növény számára a kedvező indulás lehetőségét. A mag köré kijuttatva energiát biztosít a növénynek, stimulálja a gyökereket, ezzel is növelve a kultúrnövény ellenálló képességét a lárvák ellen.

A kétkomponensű készítmény pontosan annyi lambda cihalotrint (4 g/kg) tartalmaz, mint a piacon már ismert és bizonyított ERCOLE talajfertőtlenítő rovarölő szer, viszont e terméknél a szerves anyag mátrixban beágyazott lambda cihalotrin robbanásszerűen fejti ki hatását, ami megfelelő védelmet garantál, az azonnal felvehető foszfor pedig energiát biztosít a növény számára.

Időzítés, kijuttatástechnika, hatékonyság, gyorsaság

Súlyos bevételkiesést okoz a kukoricamoly és a gyapottok bagolylepke kártétele kukoricában, a fenti kulcsszavak határozzák meg az ellene való védekezés sikerét, erre Sipos József, a Sumi Agro képviselője hívta fel a figyelmet.

A megfelelő hatékonyság eléréséhez mindenekelőtt szükség van a kártevők rajzásának nyomon követésére, figyelni kell a kultúrnövény fejlődését és fenológiáját, illetve a kijuttatás során megfelelő fedettséget kell biztosítani. A kukoricamoly előrejelzéséhez fénycsapdát, a gyapottok bagolylepke esetében szexferomon csapdákat alkalmazhatunk, a kezelések időzítését pedig a fogásszámhoz kell igazítani. 2022-től rendelkezésre áll a kukoricamoly és gyapottok bagolylepke ellen a kukoricában használható tebufenozid hatóanyagú MIMIC, amely a szabadföldön engedélyezett készítményekhez képest eltérő hatásmechanizmussal rendelkezik, tehát kiváló lehetőséget ad a rezisztencia megelőzésére. A tebufenozid molekula egyik fő jellegzetessége, hogy kizárólag lepkefélék lárvái ellen hatékony. A megfelelő hatékonyságot a rajzáscsúcsot követő 6-7 nap utáni, célzott, frissen kelt, de még be nem furakodott lárvák elleni védekezésektől várhatjuk. A megfelelő terülés biztosítására célszerű adjuvánsokat használni (pl. Spur). Megjegyzendő, hogy a Mimic egészségügyi és környezetvédelmi szempontból számos kiváló tulajdonsággal rendelkezik. Melegvérűekre gyakorlatilag nem veszélyes, munkaegészségügyi várakozási ideje 0 nap. Méregjelzés nélküli, méhekre nem jelölésköteles készítmény. A témához kapcsolódva Feil Dávid, a Dél-Balaton Zrt. igazgatója a jelenleg ezer hektáron termesztett kukorica állományukban jelentkező molykártétel gazdasági vetületéről számolt be a hallgatóságnak.

Tasi Attila, Sipos József, Wirth László ügyvezető igazgató, Szabó Roland

A Sumi Agro termékpalettáját sem kímélik a hatóanyag-kivonások, Tasi Attila képviselő tájékoztatója során elhangzott, hogy a tebukonazol hatóanyag kivonásának következtében 2023-24 után a kalászos védelmi stratégiájuk megváltozik. A Sumi Agro folyamatosan dolgozik azon, hogy a jól bevált, széles hatásspektrumú SOLEIL termékükhöz hasonlóan átütő megoldást biztosítson a jövőben is a levél- és kalászvédelemben. A szakmai program zárásaként Szabó Roland gyombiológus a növényvédő szerek hatásmechanizmusáról, használatuk toxikológiai, ökotoxikológiai és környezetvédelmi összefüggéseiről tartott előadást.

A Sumiversitas program keretében tradicionális jelleggel évente egy fiatal gazdálkodónak nyílik lehetősége eddigi pályafutásának részletes bemutatására. Ez alkalommal Füsti Molnár Bence, a Balmaz-Agro Kft. fiatal tulajdonosa mutatkozott be.

-ga-

A cikk szerzője: Gáspár Andrea

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Trika Expert, startolunk és védünk!

Trika Expert, startolunk és védünk!

A hatóanyag-korlátozások, -visszavonások egyre nehezebb döntés elé állítják a termelőket. Mivel a gabona-, kukorica- és olajosnövény kultúrákban vissz...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!