2024. május 3. péntek Tímea, Irma

Állattenyésztési támogatások

Agro Napló
A közelmúltban került meghirdetésre a nemzeti hatáskörbe tartozó agrárgazdasági és vidékfejlesztési célok 2004. évi költségvetési támogatásáról szóló FVM rendelet. A jogszabályban részletesen megismerhetjük az állattenyésztés támogatásának jogcímeit, feltételeit és követelményrendszerét is.

Az állattenyésztési támogatások fejezetbe került beépítésre 2004. évben az állatjóléti és haszonállat-tartási szabályok okozta többletköltségek támogatása. A kedvezményezett állatfajok a vágósertés és a vágóbaromfi. A jogosultak köre a tavalyihoz képest nem változott: alapanyag termelő, saját előállítású alapanyaggal rendelkező vágóhíd, regisztrált integrátor, szövetkezet, termelői csoport, kereskedő, melyek a támogatás igénybe vétele sokrétû feltételeinek megfelelnek. A vonatkozó jogszabálynak megfelelően előállított vágóbaromfi és -sertés termelési támogatás iránti ún. „Pályázati lap”-ot a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (továbbiakban: MVH) kell benyújtani a szükséges igazolások, nyilatkozatok, dokumentumok csatolásával. Az MVH a pályázatokat a beérkezéstől számított 15 munkanapon belül bírálja el a támogatási keret kimerüléséig. A dotáció az illetékes adóhatóságtól folyamatosan igényelhető.

Vágóbaromfi esetében a támogatás mértéke - a támogatási keretösszeg és kvóta határáig - I. minőségi osztály feltételeinek megfelelő vágóbaromfi fajok esetében 430 ezer tonna össz. mennyiségig kilogrammonként 9,50 Ft; vágósertés vonatkozásában 3,6 millió db össz. mennyiségig állategyedenként 1.600 Ft.

Az anya- és növendékállat támogatás jogcíme állomány-fenntartási célú támogatásra módosult, és a támogatott állatfaj kizárólagosan a ló, azon belül is a húshasznú kanca.

Nemzeti támogatás nem igényelhető 2004. évben az Uniós (közösségi) támogatásban és nemzeti kiegészítés formájában dotált húshasznú tehén, nőivarú juh és -kecske egyedek után. Megszûnt az angol telivér és a magyar ügető kanca, valamint a nőivarú szarvas nemzeti hatáskörben történő támogatása. E támogatási jogcím igénybe vételének általános, konkrét és speciális feltételei gyakorlatilag 2004. évben nem változtak.

Idén nem folytatódik a regisztrált intervenciós telepeken előállított és a gazdálkodók által megvásárolt vemhesüsző támogatás.

A tenyészapaállat előállítás és minőségfejlesztés támogatása 2004. évben is - a tenyészkan süldő kivételével - folytatódik. A támogatás az adott fajta elismert vagy ideiglenesen elismert tenyésztő szervezete által kijelölt hazai tenyésztésû, származási igazolással ellátott tenyészbika-, -kos és -kecskebak után vehető igénybe.

Szubvencióra jogosult a tenyészbika-, a -kos és a -kecskebak előállítója, tenyésztője.

A támogatás mértéke - a tavalyi évhez képest csökkent - tenyészbika után 50.000 Ft, tenyészkos és -kecskebak után - indexpontszámtól függően - 10.000-15.000-20.000 Ft. A tenyészbika kivételével valamennyi apaállatnál az értékesítési ár az elmúlt évhez hasonlóan 100 ezer Ft-ban lett maximalizálva. A támogatási kérelmet az adott fajta elismert tenyésztő szervezetéhez kell benyújtani - a szükséges igazolások, nyilatkozatok, dokumentumok csatolásával - legkésőbb 2004. december 1-ig. Fontos, hogy az apaállat értékesítési dokumentumai mellett az Országos Mezőgazdasági és Minősítő Intézet (továbbiakban: OMMI) által hitelesített tenyésztő szervezeti igazolást is benyújtsuk.

A méhészet támogatása a feltételeket illetően alapvetően nem változott. Az igazolt méhcsaládok számának legfeljebb 70%-a után igényelhető a támogatás. A támogatás igénylésekor, valamint az igazolást kiadását követő 3 hónapban a kedvezményezett birtokában kell, hogy legyen a támogatás alapjául szolgáló méhcsalád, vagyis a jogszabályalkotó méhcsalád tartási kötelezettséget írt elő. A méhcsalád támogatás összege - az elmúlt évi 1.500 Ft-tal szemben - 2004. évben 800 Ft-ban lett meghatározva.

A méhanya beszerzés támogatása 2004. évben tovább folytatódik. A támogatás párzott, petéző, vásárolt méhanyánként egyszer vehető igénybe az Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrző Állomás 2003. június 1. és szeptember 30. között végzett felmérés szerinti méhcsalád szám 50%-a mértékéig. A támogatás összege 800 Ft/méhanya.

A haltenyészanyag felhasználásának támogatása jogcímen vissza nem térítendő költségvetési forrás igényelhető egynyaras ponty után 300 kg/ha haltenyészanyag kihelyezéséig, kilogrammonként 80 Ft. A kérelmezés módja, menete, technikája 2003. évi kondícióknak megfelelően történik. Fontos kritérium, hogy az igénylő nem csökkentheti az étkezési ponty termelési tó felületét. A támogatási kérelmet a Haltermelők Országos Szövetsége és Terméktanácsának (továbbiakban: HALTERMOSZ), valamint az OMMI-hoz kell benyújtani legkésőbb 2004. április 23-ig. A kérelemhez csatolni kell a pályázó, valamint a HALTERMOSZ részére megállapított nyilatkozatokat, igazolásokat, dokumentumokat.

A tenyésznövendék-nyúl beállítás támogatás összege a tavalyi dotáció 50%-a, vagyis 2004. évben 1.000 Ft/vásárolt egyed. A kérelem benyújtásának helye a Nyúl Terméktanács, az elbíráló az illetékes megyei FM Hivatal. Az igénylő a Nyúl Terméktanács által igazolt tenyészállat férőhelyének legfeljebb 120%-a mértékéig igényelhet 2004. évben támogatást. Külön kérelmet nyújthat be a tenyésznövendék-nyúl vásárlója, valamint a nyúltenyésztés integrálója. Az integrátor a támogatás számlájára érkezését követő 15 napon belül köteles a támogatás összegét az igénylő részére átutalni.

A kanca mesterséges termékenyítésének támogatása 2004. évben megszûnt.

Tenyészmén vásárlására, valamint a méncsikók központi felnevelésének költségtérítésére legfeljebb 60 hazai születésû méncsikó egyedig az adott fajta elismert tenyésztő szervezetének javaslata alapján kiválasztott, az OMMI által felvásárolt hazai születésû mén/csikó után igényelhető 2004. évben - a tavalyihoz hasonló összegû - legfeljebb 50 millió Ft támogatási összeghatárig. A támogatás előlegként egy összegben kerül kifizetésre. A kérelmet a területileg illetékes FM Hivatalhoz kell benyújtani. Az FM Hivatal a megküldött igénylés alapján igazolást állít ki, amely alapján a vissza nem térítendő támogatás az adóhatóságtól igényelhető. Az elszámolást a tárgyév november 15-éig kell benyújtani az FM Hivatalhoz a mének megvásárlásának igazolásával, valamint a központi méncsikó-nevelő teleppel kötött szerződéssel és a kifizetések igazolásával.

Az igénybe vett támogatás felhasználását az FM Hivatal ellenőrzi és szükség esetén kezdeményezi a visszafizetés elrendelését az adóhatóságtól.

BR>

Kérelemre támogatást vehető igénybe az Egységes Nyilvántartási és Azonosítási Rendszer (ENAR) mûködtetése és fejlesztése után. A támogatás mértéke nyilvántartásba vett egyedenként 2004. évben a következő: tárgyévben nyilvántartásba vett borjú után: 650 Ft (kedvezményezett: OMMI); tárgyévben nyilvántartásba vett ló egyedenként: 650 Ft (kedvezményezett: OMMI), valamit ló egyedenként 1.000 Ft (kedvezményezett: Magyar Lótenyésztő és Lovasszervezetek Szövetsége); kiadott lóútlevél után 350 Ft (kedvezményezett: OMMI); központi adatbázisban regisztrált, szállított sertés után 115 Ft (kedvezményezett: OMMI); 2004. január 1-jén nyilvántartásban lévő élő, 6 hónapnál idősebb juhonként, valamint a 6 hónapnál idősebb nyilvántartásba vett juhonként 8 Ft (kedvezményezett: OMMI); továbbá nyilvántartásba vett és tartósan jelölt juhonként 130 Ft (kedvezményezett: Magyar Juhtenyésztők Szövetsége), illetve nyilvántartásba vett és tartósan jelölt kecskénként 200 Ft (kedvezményezett: OMMI). Az előleg kifizetésére kérelem alapján az igényelt támogatás 80%-áig van lehetőség. A kérelmet a területileg illetékes FM Hivatalhoz kell benyújtani. Az FM Hivatal ellenőrzi a támogatás igénybe vételének jogosságát és szükség esetén kezdeményezi annak visszafizetését az adóhatóságtól.

Az állattenyésztés biológiai alapjainak fejlesztése 2004. évben a következő tárgykörökben - pályázat útján - támogatott lesz: a tenyészállatok minősítésével kapcsolatos feltételek korszerûsítése, a teljesítményvizsgálatokhoz szükséges speciális eszközök beszerzése, az engedélyezett mesterséges termékenyítő állomás tevékenységéhez szükséges speciális eszközök és mûszerek, fajspecifikus kiegészítő eszközök beszerzése, tenyészállat kiállítások rendezése, mesterséges termékenyítő állomáson engedélyezett apaállat tartása.

Az ezzel kapcsolatos részletes tudnivalókat pályázati felhívásban teszi közzé az FVM.

Kiemelt fontosságú, hogy az állattenyésztők és -tartók a 2004. évi aktuális támogatási lehetőségekről az érintett szervezetektől, a területi agrárkamarai tanácsadóktól és a falugazdászoktól részletesen informálódjanak.

A falugazdászoknál - térítésmentesen beszerezhetők - a támogatási kérelmek, a szükséges nyilatkozatok, igazolások formanyomtatványai.

Szinte valamennyi állattenyésztési támogatási jogcím igényléséhez szükséges nyilatkozni: a felszámolási, végelszámolási, illetve végrehajtási eljárás mentességéről, az állattenyésztésről szóló 1993. évi CXIV. törvényben előírt tenyésztési hozzájárulás befizetéséről, valamint büntetőjogi felelősség tudatában arról, hogy a kérelemben és a mellékletekben közölt adatok a valóságnak megfelelnek, az ott leírt kötelezettségeket az igénylő vállalja és teljesíti.

Mellékelni kell - állatvásárlás, beállítás esetén - a beszerzést igazoló dokumentumokat (vásárlási jegyzőkönyv, számla, banki átutalás, készpénzes számla, szerződés). A marhalevél hatósági bizonyítvány bemutatásával a tulajdonjogot szükséges bizonyítani.

Mindemellett csatolni kell az adott fajta elismert tenyésztő szervezete, az OMMI, valamint a hatósági állatorvos által kiállított állategészségügyi igazolásokat.

A különböző támogatási kérelmek beadási határidejének elmulasztása jogvesztő. A hiánypótlások feleslegesen hosszú időt vesznek igénybe, ezért törekedjünk arra, hogy a benyújtott támogatási kérelmek a rendeletben megfogalmazott tartalmi és formai követelményeknek megfeleljenek.

A vonatkozó rendeletben szabályozott támogatások igénybe vételére csak a regisztrációs rendelet szerint nyilvántartásba vett igénylők jogosultak. A támogatás(ok) minden esetben a kedvezményezett lakó-, illetve székhelye szerinti adóhatóságtól a kiadott támogatási igazolással és „A költségvetési támogatás igénybevételéhez” nyilatkozat csatolásával igényelhető(k).

A vállalt kötelezettségek, a támogatási feltételek nemteljesítése, valamint a támogatás rendeltetéstől eltérő felhasználása jogosulatlanul igénybe vett támogatásnak minősül. A jogosulatlanul igénybe vett támogatás visszafizetését az elbíráló, ill. az elbíráló kezdeményezésére vagy saját hatáskörében végzett vizsgálat alapján az illetékes adóhatóság rendeli el.

Fontos tudnivaló, hogy az agrártermelők helyzetének javítását célzó „Agrár-megállapodás” lehetőséget biztosít az EU által finanszírozott közvetlen termelői támogatásokhoz adott ún. nemzeti kiegészítés kifizetésének részbeni előrehozatalára. Ily módon a gazdálkodók külön rendeletben meghirdetett támogatási jogcímen juthatnak a 2004. március 31-i anyajuh állomány után egyedenként 1.600 Ft, az anyatehén állomány után pedig 40 ezer Ft vissza nem térítendő támogatáshoz. Ezen támogatásokra a tenyésztők ígérvényt kapnak, amely faktorálás útján 2004. május-június hónapokban lesz beváltható. Az előrehozott kifizetés kapcsán felmerülő költség (kamat, faktor-díj) 50%-át az állam támogatásból átvállalja.

A szalmonella-mentesnek minősülő baromfi hús- és tojó típusú nagyszülő- és szülőállományok tulajdonosai a tenyész-állományok éves átlaglétszáma alapján egyedenként 120 Ft támogatásban részesülnek.

A tehéntej-piaci intézkedések során meghirdetésre kerültek, illetve kerülnek a következő támogatási lehetőségek: kiegészítő tejtámogatás a 2004. április 15-ig értékesített tejmennyiség után, literenként 4 Ft; a 2004. január-február hónapban értékesített tej mennyisége után további 4 Ft/liter; tejkvóta-támogatás tejkilogrammonként 2 Ft; 2004. április 30-ig a 68 Ft/liter felvásárlási (irány) árat megfizető tejfeldolgozók számára költségcsökkentő támogatásként max. 40 Ft/liter; állami kvótafelvásárlás 40 Ft/liter.

Számos állattartót érint, hogy nemzeti forrásból finanszírozott földalapú támogatás kerül hamarosan meghirdetésre, a gazdaregisztráció keretében nyilvántartásba vett területek után hektáronként 8 ezer Ft össz. értékben.

A Kormány mindemellett kezdeményezi az ÁFA törvény módosítását, egyéb intézkedések kapcsán többek között az állattartási, egyes agrárgazdasági beruházások üzemeltetési kötelezettségének és a családi gazdaságok mûködéséhez kapcsolódó kötelmek bizonyos esetekben történő feloldását, valamint az Európa Terv Agrárhitel Programjának 60 milliárd Ft-tal történő bővítését. Az „Agrár-megállapodás” része továbbá az EU-csatlakozásig alkalmazható importkorlátozások bevezetése, az importtermékek szigorúbb állategészségügyi ellenőrzése is.

Az állattenyésztés versenyképességének-, az állati terméktermelés hatékonyságának javítása, a nőivarú állatállomány létszámcsökkentésének megállítása, az állatjóléti és haszonállat-tartási szabályok okozta többlet-költségek finanszírozása, a vidék lakossága számára a gazdálkodók tevékenységek változatosságának elősegítése céljából elengedhetetlenül szükség van az állattenyésztési támogatások és az „Agrár-megállapodás”-ban rögzített dotációs lehetőségek, kedvezmények minél szélesebb körû igénybe vételére. Éljünk a támogatás adta lehetőségekkel!

Varga Gábor

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!