2024. május 5. vasárnap Györgyi

Fajtaválasztásról - vetõmagvásárlásról takarmánykukorica termesztõknek

Agro Napló
A világon évrõl-évre termelt szemes termények közül a búza, a kukorica és a rizs szolgálják legnagyobb tömegben az emberiséget. Közülük az elmúlt másfél évtizedben a kukorica állhatott fel legtöbbször a képzeletbeli dobogó legfelsõ fokára. Jelentõségét termõképessége, sokrétû felhasználhatósága (humán táplálkozás, takarmányozás, ipari alapanyag), genetikai és ökológiai plaszticitása, jó tömegkezelési tûrõképessége adják együttesen (1. sz. táblázat). Szerencsére hazánk szántóterületének több mint ¼-én a talaj alkalmas a kukorica termesztésére és a mostohább csapadékviszonyainkat leszámítva klímánk is kedvez különbözõ célú termesztésének. Ennek megfelelõen vetésterülete, a mögöttünk hagyott másfél évtizedben mindig meghaladta az 1 millió ha-t (1,023-1,279 millió ha). Sajnálatos viszont, hogy a hozamok nagymértékben ingadoztak (3,50-6,71 t/ha), amiért az idõjárási anomáliák csak részben okolhatók. A közel 100 %-os ingadozást minél rövidebb idõn belül 6-7 t/ha között kellene stabilizálnunk, mintegy EU tagságunk beköszöntõjeként. Ezt azért is említjük, mert az Unió jelentõs kukorica importõr és nem nehéz kiszámítani, hogy 6,5-7,5 millió t évi termés mennyivel járulhatna a GDP-hez (csak a 2003. évi EU intervenciós kukorica árat: 101 €/t alapul véve), mekkora export alapot képezne a felesleg. Ráadásul ezek a számok még csak a takarmány kukoricában rejlõ lehetõségeket villantották fel. Hajlamosak vagyunk ugyanis megfeledkezni hibridvetõmag-exportunk, csemege- és pattogatni való kukoricatermesztésünk jelentõségérõl. Maradjunk azonban továbbra is a takarmány kukoricánál, annak is egyik legizgalmasabb kérdésénél, a fajtaválasztásnál és a vetõmagvásárlásnál (1. sz. ábra).

A kutatási eredmények és a gyakorlati tapasztalatok is igazolták, hogy a jó hibridválasztás 28-35%-ban részesedik a terméseredményből. Ez a szakmai tudásráfordítás, nem növeli a termelési költséget. A jó fajtaválasztásnál és a kapcsolódó vetőmagvásárlásnál nem elhanyagolható az árkérdés, de megközelítően sem a legfontosabb! Ezen kívül van, amit el is felejthetünk, nevezetesen: nincs bőtermő, jó kortani értékû és egyúttal igénytelen fajta!



A fajtamegválasztás előtt mindig meg kell fogalmazni a termesztés célját, lehetőségeit, néhány ezek közül: 

  • szemes, siló, CCM, LKS, másodvetés, egyéb,
  • ökológiai adottságok (talaj, hőmérséklet, a növénytermesztési tér vízgazdálkodása),
  • termesztés színvonala (intenzív, extenzív) és kapacitása,
  • növénytermesztés szerkezete (különös tekintettel a kukorica és az őszi kalászosok arányára),
  • öntözés lehetősége, az öntözés módosító hatásai,
  • rendelkezésre álló forgóeszköz,
  • értékesítési, felhasználási mód, ütemezés.



Lényeges a hibridek értékmérő tulajdonságaira vonatkozó tájékozottság: 

  • termőképesség genetikai lehetőségei a hibridtípustól (SC, MSC, TC, MTC, DC) és a tenyészidőtől függően [(FAO-szám, HU érték) lásd 2. táblázat és 2. ábra],
  • 50%-os nővirágzáshoz szükséges napok száma a keléstől (már előre tájékoztat a fiziológiai érettségről),
  • a fiziológiai érettséghez (RM) szükséges napok száma,
  • az RM (Relativ Maturity) állapotot követő vízleadás üteme (hőmérséklet, dent-flint szemtípus),
  • termőképesség (biomassza, növényi részek aránya),
  • kórtani érték (rezisztencia, tolerancia),
  • stressz-tûrő képesség (hidegtûrés a kezdeti fejlődésben, szárazságtûrés a szemképződés idején),
  • termésstabilitás (kis termésingadozás ugyanazon a termőhelyen, különböző évjáratokban),
  • alkalmazkodó képesség (kis teljesítményingadozás adott tenyészidőben különböző termesztési feltételek között),
  • sûríthetőség (szûk-tág tőszám intervallumban miként változik a teljesítmény, egyedi és területi produkció),
  • szárszilárdság (tenyészidőben és három-négy hetes technikai túlérésben),
  • terméselemek aránya (Harvest Index, M %),
  • szem típusa (dent, flint szerint változik a beltartalom),
  • tápanyag hasznosító képesség,
  • a fajta előállításának éghajlati zónája (É-D irányú adaptáció hatása a tenyészidő hosszára),
  • herbicid érzékenység, tûrőképesség (mutáció, génikus beavatkozás),
  • gépi betakaríthatóság (kiegyenlítettség, foszthatóság, morzsolhatóság, csutka szilárdság),
  • lignin tartalom a szárban (elsősorban a silókukoricánál lényeges).



Elméletileg bő a hazai fajtaválaszték, hiszen 2004-ben már jóval több, mint 300 fajta neve szerepel az OMMI kiadásában megjelenő Nemzeti Fajtajegyzékben. Akik ezt a kiadványt évről évre figyelemmel kísérik, megállapíthatják, hogy egy-egy fajta élettartama ritkán haladja meg az 5 évet, tehát gyors a fajtaváltás, ami csak részben vezethető vissza genetikai okokra. A hivatkozott kiadvány 2002. évi adatai, pl. nagyon sok hasznos információt tartalmaznak, minden kukorica termesztőnek melegen ajánljuk. Természetesen a fajtajegyzékben szereplőknek csak egy része jelenik meg a tényleges fajtakínálatban és a nem hivatalos becslések szerint az 1,2-1,3 millió ha-os szemes és silókukorica terület 80%-án mindössze kb. 30 fajta osztozik. Az OMMI kiadvány említésével már tulajdonképpen elérkeztünk a fajtaválasztás következő állomásához, az információs forrásokhoz.

Fajtatulajdonosok, vetőmag-forgalmazók kiadványai



Érdemes a bemutatókon, tájékoztatókon minél többet összegyûjteni belőlük, azon oknál fogva, hogy a nemesítő, a fajtatulajdonos sokkal többet tud az általa képviselt fajtáról mint bárki más. A prospektusok annyit érnek, amennyi hasznos tudnivalót tartalmaznak. Kellő kritikával kezelendő! Az attraktív megjelenés még nem biztos, hogy az un. „csúcshibridekről” tájékoztat (érdemes tehát a kiadványok tartalmát összevetni az előzőekben felsorolt értékmérő tulajdonságokkal).



OMMI fajtaismertető kiadványok



A kisparcellás fajta-összehasonlító kísérletek (13-16 helyszínről, az ország különböző részeiből) eredményei objektíven tükrözik az előző évi teljesítményeket. Különös figyelmet érdemel egy-egy fajta terméshozama különböző termőhelyen (alkalmazkodó képesség). A hozamok nagy területen az üzemi teljesítményeket általában 20-30 %-ban meghaladják, ezt figyelembe kell venni.

Független intézmények (kísérleti intézetek, egyetemek) szántóföldi bemutatói



A szabatos kísérletek az egész tenyészidőben látogathatók, specialisták adnak felvilágosításokat. A kísérletek megtekintése a hímvirágzás kezdetétől a betakarításig 2-3 alkalommal ajánlott. A kísérlet látnivalóin kívül tájékozódjunk az alkalmazott talajmûvelésről, NPK trágyázásról, a vetésidőről!

Fajtatulajdonosok, vetőmag-forgalmazók szántóföldi bemutatói



Ezeken a területeken többnyire 1-2, „jó házból származó” hibrid teljes kínálata (érésidő szerint) megjelenik, nagyparcellás, ismétlés nélküli elrendezésben. A parcellák gépi mûvelésre alkalmas mérete, a terület kiegyenlítettsége viszonylag pótolja az ismétlések hiányát. A vetéstől a betakarításig megtekinthetők. A szervezők általában 2 bemutatót tartanak, az elsőt virágzás idején, a másodikat a betakarítással egybekötve. Ajánlott a demonstratív bemutatókon részt venni, különösen azoknak, akik a helyszín közelében gazdálkodnak.

Saját tapasztalatok (saját kísérletek)



A saját tapasztalatok nagyon fontosak akkor, ha:

  • 1-1 hibridről 2-3 év eredményei rendelkezésre állnak,
  • a terméseredményeket a termesztés körülményei és a lehetőségek összhangjában objektíven értékeli a gazdálkodó.



Saját kísérletekre (főként szabatos kísérletekre) csak a nagyobb területtel bírók vállalkozzanak, kutatói tanácsot érdemes igénybe venni! A szabatos vizsgálati eredmények (a negatív eredmények is) viszik leginkább előre a termelésfejlesztést.

A vetőmagvásárlás alapjai



A vetőmagvásárlásig eldöntendő szakmai kívánságok:

  • fajtaösszetétel a hibrid típusa, az érésidő besorolás szerint,
  • a hibridek vetésterülete, tervezett tőszám (betakarításkori tőszámhoz viszonyítva 10-15 %-kal több csírázóképes vetőmag) kiszámítása,
  • vetőgép típusa (a vetőmag kalibráltsága iránti igény),
  • a vetőmaggal szemben támasztott különleges igények a kalibráltságon és az osztályba soroláson túlmenően, pl.: Cold test érték, CSVT ( Complex Stress Vigor Test).



Egyéb, a sikeres vetőmag vásárlásához szükséges tennivalók:

  • vetőmag-forgalmazók cég image-nak ismerete,
  • jó tárgyalóképesség elsajátítása (alku, bizalom, kompromisszumkészség, kedvezmények).



Ez utóbbi azért is fontos, mert a vetőmag nem olcsó (pl.: 2004-ben várhatóan 20-30.000 Ft/ha között alakul az 1 ha-ra szükséges ár, ez kb. 12-17 %-a a várható termelési költségnek).



Akik a vetésidőt jóval megelőzően vásárolnak, és maguk raktározzák a vetőmagot, fontos tudni a minőségmegőrző tárolási alapfeltételeket:

  • optimális a 10-15 ºC, 60%-nál nem több relatív légnedvesség,
  • 0 ºC vagy az alatti tárolási hőmérséklet károsítja a csírázóképességet,
  • a maradék vetőmag, még optimális feltételek között is egy év alatt 20-30 %-ot veszít csírázóképességéből.



Befejezésül még néhány jó tanács: 

  • kis termőterületre is érdemes legalább 2-3 különböző hibridet választani (nemesítési típus, érésidő),
  • csak a jó Cold test értékû vetőmag biztosítja a korai vetés kisebb kockázatát,
  • a tenyészidő hosszával (FAO 500-asok) arányosan nő a termesztés kockázata (korai fagyok szeptemberben),
  • a sok, már ismert érvhez a kukoricabogár (Diabrotica virgifera) is társult a tekintetben, hogy a kukorica időszakos monokultúrát, de még a di- vagy bikultúrát is (kukorica-kukorica-őszibúza-őszibúza) váltsa fel a vetésváltás. Ehhez a FAO 200-300 éréscsoportból kell válogatni, így kisebb lehet ugyan a kukorica termése, de ezt az időben elvetett őszi búza hozama kompenzálja,
  • kisebb a hozam kockázata, ha a tájékoztató tőszám intervallum alsó határa közelében maradunk,
  • a genetikailag csúcsteljesítményre képes hibridek (SC, MSC) csak átlagosnál jobb feltételek között bizonyítanak.



    Késmárki István - Kiss József - Petróczki Ferenc





    1.

    sz. táblázat
    A

    kukorica hasznosítási irányai
    Szár   Takarmány
        Papírpép – mûselyem – takarmány
    Csutka   Tüzelőanyag, fûtőanyag

    – csiszolóanyag – agyaghordozó
        Orvosság – talajtakaró – humusz – szilárd

    mûanyaglap
          Takarmány
        Oldható anyagok Koncentrálás   Antibiotikum-előállítás
              Takarmány
        Korpa     Takarmány
        Glutén fehérje Kémiai kezelés Zein Lakk – mûszál – lemez – orvosság
              Állati takarmány
        Csíra Extrakció Olaj (nyers) Öntödeipar – mûselyem-előállítás

    – gyógyszeripar
            Finomítás Asztali olaj – margarin
            Takarmánypogácsa Takarmány
        Keményítő Szárítás Ipari keményítő Fonóipar (szövőipar) – ragasztószer
          Mosás Étkezési keményítő Sütőipar – édes- és sütőipar

    – hús- és kolbász-előállítás
          Finomítás Nemesített étkezési keményítő Levesek – főzelékek – szószok –

    édesipar – gyermektápszer
          Főzés Duzzadó keményítő Bányászat – öntőipar – kőolaj-bányászati

    töltelék – szövetek keményítése
          Pirítás Dextrin Ragasztó – öntödeipar – kikészítőszer
          Kémiai reakciók Módosított keményítő Papírgyártás – fonodai anyag
              Hőre lágyuló mûanyag-előállítás
          Hidrolizálás  
          Derítés  
          Besûrítés Glükózszirup Söripar – édes- és sütőipar – cserzés

    (tímárság)
              Kémiai anyagok – gyógyszeripari termékek
          Kristályosítás Glükóz vagy dextróz Gyógyszeripari termékek – szőlőcukor
          Hidratálás Szorbit Fonodai szerek – dugógyártás – papíráruk

    – tápszerek
            C-vitamin – gyanták
        Szemek őrlése   Corn-flakes
            Csíraolaj
          Grízliszt   Snackgyártás
          Dara   Sörgyártás
          Kukoricacsíra-pogácsa   Takarmány
          Korpa    
    Alkohol-előállítás   Whisky, gin, bourbon (whisky)
        Takarmány (törköly)
    2.

    sz. táblázat
    A

    takarmánykukorica érésidejére vonatkozó tájékoztató adatok hazánkban (lásd még a 2. sz. ábrát)
    Éréscsoport az OMMI besorolás szerint FAO-szám*

    (FAO index)
    HU (Heat Units)

    érték**,

    °C
    50%-os nővirágzásig eltelt napok száma, db RM (Relativ Maturity)***,

    nap
    „Technológiai” érettségig eltelt napok száma****,

    db
    A Nemzeti Fajta- jegyzékben szereplő fajták száma 2000-2003

    között, %
    Igen korai 240-290 1110-1160 68-74 85-90 110-120 5-8


    Korai
    300-390 1170-1230 73-79 90-100 120-130 47-52


    Középérésû
    400-490 1250-1300 76-80 95-110 130-140 32-36
    Kései 500-590 1310-1360 79-84 100-120 140-150 9-11
    * FAO-szám: A kukoricafajták érésidő szerinti

    besorolása a FAO 1954. évi római kukorica értekezlete szerint, 100-900

    közötti értékekkel. A növekvő számok egyre hosszabb tenyészidőt

    jelölnek. Vitatható besorolás, mert ha egy fajtát az északi féltekén É-D

    irányban mozgatunk (adaptáció), egyre koraibbá válik, megfordítva pedig

    egyre nő a tenyészideje.
    ** HU-érték:

    képlettel számítható, ahol Sn = ápr. 1-szept.

    30. között eltelt napok száma; Tmin °C = napi minimum hőmérséklet;

Tmax °C = napi maximum hőmérséklet; - 10 °C levonás

a napi átlagból azért szükséges, mert a kukorica növekedési, fejlődési

küszöbértéke » 10 °C. A Tmax °C-nál a 30 °C felett értékeket (hőségnapok)

30 °C-ra redukálják. Pontosabban tájékoztat, mint a FAO-szám, de többen

vitatják. Számításmenete országonként is változik.*** RM:A kukorica fiziológiai érettsége. A szem

és a csutka határán szürkés-fekete réteg jelenik meg (black layer), ezzel

lezárul a tápanyagok szembe épülése. Ezt az állapotot a fajták 28-35%

szemnedvességnél érik el, ettől kezdve már csak az ún. természetes

vízleadó képesség befolyásolja a kukorica vízvesztését. Mindkét tulajdonságot

genetikai sajátosságok és természetes körülmények szabályozzák, általában

0,7-1,0% vízleadást 18-23 °C hőösszeg indukál.**** Technológiai

érettség:A takarmányozási céloknak (szemes, siló,

CCM, LKS) megfelelő érettségi állapot. A betakarítás siló, CCM,

LKS céljára általában a teljes növényre számított 35-45%-os nedvességtartalomnál

ajánlott. Szemes kukorica betakarítására a szem < 28 % víztartalmánál

lehetséges, a szárítás költségeitől függően célszerû

a természetes vízleadó képességet minél jobban kihasználni (a szemes kukorica

biztonságosan 13,5% nedvességtartalomnál tárolható). Szerencsére a szárszilárd

fajták 20-25 napos túlérettséget is kibírnak jelentős veszteség,

minőségromlás nélkül.





Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!