2024. május 6. hétfő Ivett, Frida

Hátrány lesz az EU-ban a magas hazai tömegtakarmány-költség

Agro Napló
Mezőgazdasági szakmai rendezvényeket szerveznek márciusban, az ország 10 különböző pontján.

„A kiváló minőségû tömegtakarmány és a gazdaságos takarmányozás” címet viseli az az országos rendezvénysorozat, amelyet az Alltech Hungary kft. bocsátott útjára február utolsó hetében. Március végéig mindösszesen 10 különböző helyszínen kerül megrendezésre az esemény annak érdekében, hogy a termelők kellően feltudjanak készülni az Európai Uniós csatlakozás utáni változó helyzetre

A félnapos szakmai konferenciákra helyi és környékbeli mezőgazdászok, tejtermelők, állattenyésztők és szövetkezetek képviselői kapnak meghívást. A résztvevők Dr. Borbély Csaba, a Kaposvári Egyetem Ökonómiai Tanszékének adjunktusának előadásában a magyar tejtermelés nemzetközi versenyképességéről kaphatnak átfogó képet, a költségszerkezet tükrében.

Dr. Borbély szerint, számos kutatási eredmény ismeretének tükrében megállapítható: annak ellenére, hogy a tejárbevétel nem marad el az uniós átlagtól a vizsgált magyar üzemek nem tudnak nyereséget termelni a magas költségszint miatt. Ez utóbbi miatt egyértelmûen a takarmányköltség tehető felelőssé. Az Unióban legdrágábban termelő olasz gazdák takarmányköltségénél a magyar fajlagos érték 7 Forinttal több, a volt kelet-német szövetkezeteknél pedig csaknem 15 Forinttal.

"Amíg nem tudják a magyar nagyüzemek a takarmánygazdálkodásuk, ezen belül a tömegtakarmányok helyzetét rendezni, addig behozhatatlan költséghátrányba kerülnek a kibővült Unió piacán" - véli az Adjunktus.

Dr. Orosz Szilvia, a Szent István Egyetem Takarmányozástani tanszékének előadója a tömegtakarmányok laboratóriumi vizsgálatába vezeti be az érdeklődőket. Emellett, a szakember részletes tájékoztatást nyújt a mai mezőgazdasági technika használatával előállítható, kiváló minőségû silótakarmány tulajdonságairól.

„Számunkra létfontosságú, hogy a gyorsan fejlődő és változó agráriummal lépést tudjanak tartani a magyar termelők is.” - mondta el Gáti Levente, az Alltech Inc., kelet-európai igazgatója. „Az Alltech mindent megtesz, hogy ingyenes továbbképzések, oktatási programok szervezésével folyamatos szakmai képzést nyújtson partnerei számára. Ennek példája a „Kiváló minőségû tömegtakarmány és a gazdaságos takarmányozás” rendezvénysorozat is.” - tette hozzá az állategészségügyi világcég regionális igazgatója.

A nemzetközi biotechnológiai vállalat magyarországi képviselete évek óta rendszeres szervezője mezőgazdasági, állategészségügyi szakmai konferenciáknak, workshop-oknak, előadásoknak. A vállalat a „marketing az oktatáson keresztül” filozófiájának jegyében 2004-ben is számos hazai és külföldi szakmai előadást rendez partnerei számára.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Állattartó telepek járműforgalma

Állattartó telepek járműforgalma

A termelésre veszélyt jelentő kórokozók számos úton érhetik el az állomány egyedeit. Mivel az állattartás rengeteg szállítási feladatot igényel (pl. á...

Hőstressz-megoldások szarvasmarháknak

Hőstressz-megoldások szarvasmarháknak

Az olyan modern tejelő fajtákat, mint a holstein-fríz, északi országokban alakították ki, így toleránsak a hideggel szemben, ám hajlamosak a hőstressz...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!