Növényvédõgépek kötelezõ típusvizsgálata

Agro Napló
A vegyszeres növényvédelem nemcsak a termés mennyiségét és minõségét nagymértékben meghatározó technológiai mûveletsor, hanem a környezetre számottevõ veszélyt jelentõ tevékenység is. A védekezési eljárások eredményessége és a környezetre gyakorolt hatása nagyban függ az alkalmazott gépektõl. A növényvédõ gépek kialakítása, és mûszaki állapota meghatározza, hogy a vegyszerek milyen pontossággal kerülnek felhasználásra, mennyire egyenletesen jutnak el a célfelületre, milyen mértékben mennek veszendõbe, veszélyeztetve vagy károsítva a környezetet. Ezért a növényvédõ gépek vizsgálata, ellenõrzése a fejlett országokban már régebben megkezdõdött. Hazánkban a növényvédelemrõl szóló 5/2001.(I. 16.) FVM rendelet, illetve az ezt módosító 81/2003. (VII.9.) FVM rendelet szabályozza a növényvédõ gépek típusvizsgálatát.

A vonatkozó rendelet előírja, hogy a növényvédő gépek 2004. január 1-től kezdődően csak típusengedéllyel hozhatók forgalomba. A vizsgálatra kötelezett minden 5 dm3-nél nagyobb tartállyal felszerelt gép a következő kategóriákban:

  • szántóföldi permetező és porlasztó gépek
  • kertészeti permetező és porlasztó gépek
  • hordozható nem motoros hajtású permetező gépek
  • hordozható, motoros permetező és porlasztó gépek
  • csávázó gépek
  • granulátum szóró gépek



A minősítést az FVM Mezőgazdasági Gépesítési Intézet végzi az MSZ EN 12761 számú szabványsorozatban, illetve a fenti rendeletben meghatározott követelmények alapján. A szabvány értelmében szántóföldi gépeknél 74, kertészeti gépeknél összesen 68 mûszaki, és technológiai jellemző vizsgálatára kerül sor.



A rendelet szerint 2004. január 1. után csak az Intézet által kiadott engedély birtokában forgalmazhatók a fent felsorolt gépek. A növényvédő gép gyártója, vagy forgalmazója a forgalmazás megkezdése előtt nyilatkozatot tesz, hogy a géptípus az előírt követelményeknek megfelel és kérni a forgalmazási engedélyt. A kérelmet a rendeletben megadott formában kell benyújtani. A kérelemhez a következőket kell mellékelni magyar nyelven: 

  • gépkönyv(ek),
  • gépcsalád esetén a típusokat meghatározó mátrix,
  • típusonként (a kombinációs mátrix minden egyes sora külön típusnak minősül) az azonosításhoz szükséges adatlap,



továbbá ha rendelkezésre áll:

  • hazai vagy külföldi minőségtanúsítás(ok),
  • munkavédelmi minősítő bizonyítvány(ok),
  • egyéb a gép(ek) megítéléséhez szükséges dokumentumok.



Amennyiben a benyújtott dokumentumok hiányosak, az Intézet kiegészítést kér.

A minősítés során az Intézet figyelembe veszi saját korábbi vizsgálatait, és a mezőgazdasági gépesítési intézetek európai szervezete, az ENTAM tagjai által, azonos követelmények alapján (MSZ EN 12761) elvégzett vizsgálatok, minősítések eredményeit.



A típusminősítés történhet a benyújtott dokumentumok alapján. Amennyiben a dokumentumok alapján nem lehet dönteni az alkalmasságról, de vizsgálatra nincs szükség, az alkalmasság megítéléséhez szükséges adatok szemle útján is pótolhatók. Ha a gépről nem állnak rendelkezésre a fentieknek megfelelő eredmények, akkor az Intézet gödöllői telephelyén végzi el a vizsgálatot, és ítéli meg a típus alkalmasságát. Ehhez a kérelmező köteles 1 darab gépet az Intézetnek, annak telephelyén, átadni, majd a vizsgálatot követően elszállítani.



Gépcsalád esetén csak egy típus vizsgálatára kerül sor, a család többi típusának megítélése dokumentumok, esetleg szemle alapján történik.



Az Intézet a benyújtott dokumentumok, szemle, vagy vizsgálat alapján elbírálja a gép alkalmasságát a rendeletben meghatározott követelmények alapján, és kiadja a forgalmazási engedélyt, vagy megtagadja azt.



A szántóföldi és kertészeti permetezőgépekre vonatkozó fontosabb előírások összefoglalóan a. táblázatban láthatók.



A szabvány szerint ellenőrizni kell a permetlétartályok felületi érdességét, és előírás a névleges értéket meghaladó tartalék kapacitás. Szigorú követelmények vannak a szintjelzők kialakításával és pontosságával kapcsolatban. Új fogalom a mûszaki maradék, vagyis az üzemszerû szórás végén a gépben maradt folyadék mennyisége, amelynek egy része a tartályban képződik és leengedhető, másik része (a szivattyúból, tömlőkből, szûrőkből, szórófejekből, stb.), csak megbontás révén távolítható el. Ennek a permetlémennyiségnek a 10-szeres hígításához megfelelő méretû öblítővizes tartályt kell a gépekre szerelni, és legalább 15 dm3-es tartálynak is kell lennie kézmosás céljára. A permetlérendszerben a nyomásesés legfeljebb 10% lehet. Szántóföldi szórókereteknél a külön kapcsolható szakaszok legnagyobb mérete előírásszerûen 4,5, illetve 6,0 m. Ennek révén elkerülhető például a táblák beszegésénél a teljes felületre történő szórás, vagyis a kétszeres permetezés. Szántóföldi gépeknél a keresztirányú szórásegyenletességre vonatkozó követelmények a szórókeret pontos kialakítását és precíziós szórófejek alkalmazását feltételezik. Kertészeti gépeknél a szórószerkezet illetve a ventilátor légszállításának szimmetriája fontos tényező, a két oldal közötti eltérés nem haladhatja meg a 10%-ot.



Az MGI a típusvizsgálatok elvégzéséhez korszerû laboratóriumot alakított ki, amelyben valamennyi vizsgálat a vonatkozó EN és ISO szabványok szerint elvégezhető. Az 1. ábrán látható telemetrikus, ultrahangos vertikális vályúsor a kertészeti permetezőgépek vizsgálata mellett azok szakszerû, az ültetvény adottságainak megfelelő beállítására is alkalmas. A szórófejek cseppképzésének vizsgálatára lézeres cseppanalizátor áll rendelkezésre, amely 0,5-1800 mikron közötti tartományban alkalmas a méreteloszlás meghatározására (2. ábra).



Az Intézet által kiadott típusengedélyek általában 5 évig érvényesek. A növény- és környezetvédelmi szempontból nem jelentős hiányosság, eltérés esetén, 1 évig érvényes ideiglenes forgalmazási engedély is kiadható. Az érvényességi idő lejára esetén az engedélyt új nyilatkozat benyújtásával meg kell újítani.



Az Intézet jogosult az engedély érvényességi időtartamán belül vizsgálatot folytatni, ha a géptípusnál minőségromlás, vagy változtatás gyanúja merül fel. Ha a gyanú beigazolódik, az Intézet a forgalmazási engedélyt visszavonja.



A forgalmazási engedélyt, annak engedély számának és érvényességi idejének feltüntetésével, a következő kivitelû 10x10 cm nagyságú, fehér alapon zöld színû matricával kell igazolni valamennyi értékesített gépen:



A típusengedélyek megszerzésével kapcsolatos tudnivalók, valamint a Forgalmazásra Engedélyezett Növényvédelmi Gépek Jegyzéke az Intézet www.fvmmi.hu honlapján megtekinthetők.



A kérelmek elbírálása és az engedélyek kiadása megkezdődött. A típusminősítés bevezetett rendszer biztosítja azt, hogy a jövőben csak a növény-és környezetvédelmi követelményeknek megfelelő gépek kerülhessenek alkalmazásra. Ez a gépkezelő biztonságának növelését, a növényvédőszerek által okozott környezetkárosítás veszélyének csökkentését, és a legkisebb növényvédőszer felhasználással elérhető optimális növényvédelem feltételeit fogja biztosítani



1.sz.

táblázat
Permetezőgépek

típusvizsgálatának legfontosabb mûveletei
Vizsgálandó részegység Vizsgálandó jellemző Követelmény
Permetlétartály Felületi érdesség

Teljes térfogat

Üríthetőség
Max. 100 mikron

+5%
Szintjelző Osztás

Leolvashatóság

Pontosság
50 dm³

20%-ig 7,5%, fölötte 5%


Öblítővizes tartály
Térfogat +10% ill. 10x-es hígítás
Szivattyú Üzemi nyomás

Szállítási teljesítmény
 


Szûrők
Méretek

Mash szám
60-250 mm mélység
Töltőberendezés Töltési teljesítmény 100 dm³/min


Keverőberendezés
Permetlé homogenitása ±15% eltérés az átlagtól
Manométer Méret

Osztás

Pontosság
Ø 63mm vagy Ø100 mm

0,2-1,0 bar

max.0,2-1,0 bar hiba


Szórófejek
Csepegés mentesség

Szórásteljesítmény

Szórásegyenletesség

Cseppméreteloszlás
5 min. alatt max. 2 ml

Névleges ± 5%

Maximum 5% eltérés

MVD 10%
Szórószerkezet Állítási határok

Kapcsolható szakaszok

Keresztirányú szórásegyenletesség

Vertikális eloszlás

Szimmetria
0,5-1,5 m

Max. 4,5 m ill. 6,0 m

Max. 7% CV, és ±15% eltérés az átlagtól

50%±5%


Permetlérendszer
Mûszaki maradék mennyisége 0,5%+2 dm³/m, vagy

2-4%
Ventilátor Kikapcsolhatóság

Légszállítás és légsebesség nagysága ill.

szimmetriája
Maximum 10% eltérés

a névleges értéktől és a két oldal

között
Szabályozóberendezés Reakcióidő

Pontosság
7 s után max. 10% hiba

3% ill. 6% CV



(Dr Dimitrievits György, FVM Mezőgazdasági Gépesítési Intézet)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!