2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

A mezei pocok és a hörcsög életmódja, elõrejelzése

Agro Napló
A polifág mezõgazdasági rágcsálók közül a legismertebb és országosan általánosan elterjedt a mezei pocok. Elsõdleges élõhelyei az év során, hosszú idõn keresztül sûrû, de nem túl magas növényzettel borított területek, elsõsorban az évelõ pillangósok, rétek, legelõk, füves árokpartok. Ezen kívül számos szántóföldi és kertészeti kultúrában is károsít, megrágva a zöld növényi részeket, virágzatot, termést. Fiatal telepítésû szõlõben vagy gyümölcsösben komoly károkat okozhat a csemeték fiatal kérgének megrágásával.

Életmódjára jellemző, hogy nem alszik téli álmot, egész évben aktív. Szaporodási időszaka viszont kora tavasztól késő őszig - általában márciustól novemberig - tart. Rendkívül szapora, a nőstény 3 heti vemhesség után általában 3-8 fiat szül, és évente 5-6 fialás is lehetséges. Gyors szaporodási képességét szemlélteti, hogy a nőstények már 3 hetes korukban ivarérettek. Az ivari aktivitására jellemző, hogy tavasszal a hímek aktivitásának megindulásával kezdődik, majd ősszel ezek inaktivitása miatt következik be a szaporodási időszak vége.



Felszaporodását nagyban befolyásolja az időjárás. A téli időszakban a legkedvezőbb számára, ha a novembertől februárig lehullott csapadék összege kevesebb mint 100 mm, és a talaj felszíni hőmérséklete egyenletesen fagypont alatt van. Ezt követően a korai kitavaszodás és a száraz, meleg tavaszi majd nyári időjárás kedvező feltételeket teremt a gradáció kialakulásához. A tél folyamán kedvezőtlen számára a kemény hideg, a hótakaró hiánya, valamint az enyhe és hideg periódusok gyakori váltakozása valamint a bőséges csapadék. A hûvös, csapadékos időjárás a tavaszi-nyári időszakban is kedvezőtlen számára. A különösen a záporokkal és zivatarokkal hirtelen lezúduló nagy mennyiségû csapadék járatainak elöntésével elsősorban a populáció fiatalabb egyedeit gyérítheti.



Egyedszámának felmérésekor fontos tudni, hogy az egyes táblák fertőzöttsége még tömegszaporodása idején is jelentős eltéréseket mutathat. A populáció egyedszámának felmérésére és a védekezés szükségességének megállapítására több módszer is használható.



Az egyik legegyszerûbben alkalmazható módszer a lakott járatok számlálása. A felmérés során, táblánként minimum 2 helyen 10x10 m-es mintaterületeket jelölünk ki, és betapossuk az itt található összes pocoklyukat. Huszonnégy óra elteltével a kibontott pocoklyukak száma alapján következtetünk a területen lévő egyedszámra és döntünk a védekezésről. A módszerről fontos tudni, hogy a kibontott lyukak száma nincs egyenes arányban az itt élő pockok számával, de ez egy könnyen és gyorsan alkalmazható módszer, amely alkalmas viszonylag nagy területek gyors felmérésére. Ha a lakott járatok átlagos száma a területen ősszel 2db/100m2, tavasszal 1db/100m2 védekezés szükséges. A kártevő felmérésének másik módszere a pillangósok feltörésekor alkalmazható kiszántásos módszer. A felméréshez 2 fő szükséges, az egyik az eke mögött 2-3 m a másik 10-15 m távolságban gyalogol és 300 m hosszan megszámolják a kiugró pockok számát. A megszámolt egyedeket menet közben el kell pusztítani, nehogy még egyszer meg legyenek számolva. Ha 300 m-ként átlagosan minimum 2-3db pockot számolunk meg védekezés szükséges.



Az elmúlt év száraz időjárása, ugyan kedvezett a kártevőnek, de - mindazt az 1. ábra mutatja - az ország nagy részén csak gyenge, és egyes helyeken közepes mértékû felszaporodását tapasztaltuk. Az eddigi viszonylag csapadékmentes tél szintén kedvezett a telelés szempontjából, de a hőmérsékletingadozás már kevésbé. A késő őszi felvételezések eredményeit és az időjárási adatokat figyelembe véve, már kora tavasztól kezdődően kezdjük meg a veszélyeztetett kultúrákban egyedszámának felmérését, hogy veszélyes mértékû felszaporodását és kártételét idejében megakadályozhassuk.



A mezei rágcsálók másik jelentős és országosan elterjedt képviselője a hörcsög. Hasonlóan a mezei pocokhoz szántóföldi és kertészeti kultúrákban egyaránt károsít megrágva a kultúrnövények föld feletti vagy földbeni részeit.



Életmódjára jellemző, hogy föld alatti „építményt” hoz létre a hozzá tartózó járatrendszerrel. Kotorékjában téli álmot alszik, és tavasszal először a hímek majd a nőstények bontják ki kotorékukat. A nőstény évente kétszer párzik és 3 hetes vemhesség után 4-14 csupasz, vak kölyket szül, amelyek 2-3 hónapos koruktól kezdenek önálló életet. Az anyaállat a második párzásból származó kölykökkel rendszerint együtt telel. A téli álom kezdete előtt nagy mennyiségû (15-20kg) magot halmoz fel, majd a járatait télre elzárja. A felhalmozott táplálékot az álomba vonulás előtt és a tavaszi ébredés után fogyasztja el. A téli álomban lévő állatok érzékenyek a különböző külső és belső ingerekre. A túl gyakori felébredések erősen igénybe veszik az állatok szervezetét, és a pusztulásukhoz vezethetnek.



Egyedszámának felmérésére és a védekezés szükségességének eldöntésére alkalmazható módszer tavasszal a kibontott kotorékok számolása és a csapdázás.



Tavasszal a kibontott kotorékok számolása azon a megfigyelésen alapszik, hogy miután a hímek majd a nőstények kibontják kotorékukat, először mindegyiknek csak egy kijárata van. Ezért a módszer jól tükrözi a területen élő egyedek számát. A felmérést területi sávmódszerrel végezzük. Ha előre kijelölt sávokon történik elegendő 1 fő máskülönben 2 felvételező szükséges. Az egyik ember 2.5-5 m hosszú rudat visz magával - amely mindkét végére 1m hosszú jelzőzsinórt kötünk - és számolja a lépéseit. A másik felvételező mögötte haladva a jelzőzsinórok közötti sávban számolja a hörcsöglyukakat. A felvételezett területet a jelzőrúd szélessége és az átlagos lépéshossz alapján tudjuk kiszámolni.



A csapdázást előre kijelölt területen - helyenként min. 1ha-on- végezzük, és minden hörcsöglyukhoz csapdát helyezünk. A csapdázást a párzás idején - májusban - végezzük, és a csapdákat késő délután rakjuk ki, majd másnap reggel gyûjtsük be.



Ha tavasszal hektáronként átlagosan 3 egyedet csapdázunk vagy ugyanennyi a kibontott kotorékok száma, védekezzünk a kártevő ellen.



Végezetül fontos tudni, hogy az 5/2001(I.16.)FVM rendeletet módosító 81/2003(VII.9.) FVM rendelet 2.§ (1) b) pontja értelmében mindkét kártevő ellen kötelező a védekezés.



Prohászka Péter - előrejelző, ,Komárom-Esztergom Megyei Növény-és Talajvédelmi Szolgálat, Tata

IRODALOM:



Benedek Pál-Surján József-Fésüs István(1974): Növényvédelmi előrejelzés Mezőgazdasági Kiadó, Budapest



Jenser Gábor-Mészáros Zoltán-Sáringer Gyula (1998): A szántóföldi és kertészeti növények kártevői Mezőgazda Kiadó, Budapest

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!