A ß-karotin etetés jelentõsége tejelõ tehenészetben

Agro Napló
Az utóbbi években egyre több alkalommal hallhattunk a b-karotin szarvasmarhák takarmányozásában betöltött szerepérõl, etetésének elõnyeirõl. A kérdés jobb megértése érdekében szükségesnek tartjuk a témával kapcsolatos, külföldi szakirodalomból származó kísérletek eredményeinek összefoglalását.
A karotinoidok egy a természetben széles körben elterjedt vegyületcsoportot alkotnak, melyeknek több mint 300 vegyülete ismert. A zöld növényekben lévő karotinoidok közül a takarmányozás szempontjából legnagyobb jelentősége a b-karotinnak van, mely elméletileg két molekula A-vitamin képzésére alkalmas. A b-karotin A-vitaminná alakulását az állat faján kívül számos tényező befolyásolja. Az átalakulás legjobb (kb. 50 %-os) a baromfiban, közepes (kb. 20 %-os) sertésben és juhban, legrosszabb (5-15 %-os) a szarvasmarhában. A b-karotin hővel szemben ellenálló, de oxidációra és a napfény ibolyántúli sugarainak hatására hamar elbomlik. Ebből következik, hogy a takarmányok tartósítása és tárolása során a benne lévő karotin tartalom néhány hónap alatt a töredékére csökken (1. ábra).



Régóta ismeretes, hogy az állatok nyáron, a zöldetetés időszakában nagy mennyiségben vesznek fel b-karotint, míg télen a takarmányban lévő b-karotin lebomlása következtében b-karotin hiányos állapotban vannak.



Ismereteink szerint a b-karotinnak szarvasmarhában az A-vitamin képző hatásán kívül sajátos szerepe van: a sárgatestekben szelektíven felhalmozódik (2. ábra) és annak sárga színét adja. Ebből a megfigyelésből az is következik, hogy a b-karotinnak a sárgatest mûködésében is fontos szerepet kell játszania, melyet az bizonyít, hogy elégtelen karotin ellátás esetén a sárgatestek nem fejlődnek ki teljesen.



Számos szarvasmarhákon végzett kísérlet eredménye megerősíti azt az elméletet, mely szerint a b-karotin esszenciális és bizonyos funkciókban A-vitaminnal nem helyettesíthető, azaz, ha az állat b-karotin ellátása hiányos, még kielégítő A-vitamin ellátás esetén is felléphetnek gonád eredetû zavarok. Ennek következtében károsodnak a funkcionálisan kapcsolódó egyéb szervek is, mely végül egészében rontja az állat szaporodóképességét:

  • az állományban megnő a csendes és elhúzódó ivarzások száma
  • késik az ovuláció, emiatt a termékenyítés időpontja nehezen állapítható meg
  • nő a spermafelhasználás
  • a két ellés közötti idő meghosszabbodik
  • a sárgatest kevésbé fejlődik ki, így csökken a progeszteron termelődése
  • a sárgatest mûködési elégtelensége megzavarja a ciklus lefolyását, ami cisztás elváltozáshoz vezet
  • vemhes állatoknál megnő az embrióelhalások és a korai vetélések száma
Mindezek a tények alátámasztják azt az elméletet, mely szerint a b-karotin ellátás összefüggésben van a szarvasmarhák szaporodási teljesítményével.



A világszerte elvégzett nagyüzemi kísérletek bebizonyították, hogy a b-karotin adagolása a szarvasmarhák termékenységét előnyösen befolyásolja, amennyiben a termékenységi zavarok nem a takarmányozás vagy a tartás súlyos hibájából erednek.



A szaporodásbiológiai eredmények javításán kívül más kísérletek eredményei azt bizonyítják, hogy a b-karotin etetése számos egyéb előnnyel is jár:

  • a tőgyszöveten belül növeli a granulociták aktivitását, ezáltal erősíti a tőgy védekezőrendszerét
  • csökkenti a tőgygyulladások előfordulását és a magas szomatikus sejtszámot
  • a bendőben a rostemésztés elősegítésén keresztül növeli a tej zsírtartalmát


Az állatok b-karotinnal való ellátottságát a vérplazma karotin szintje tükrözi. Szarvasmarhában a plazma 4 mg/liter-es értéknél magasabb karotin tartalma megfelelő ellátást jelent, melyet termeléstől függően legalább napi 400-600 mg b-karotin etetésével tudunk biztosítani.



A tömegtakarmányok tárolása során fellépő veszteségek miatt azok karotin tartalma a tél folyamán annyira lecsökkenhet, hogy az már nem képes kielégíteni az állat igényét. Ilyen esetben a napi takarmányadag b-karotinnal történő kiegészítése szükséges. Erre ajánljuk vásárlóinknak új ß-karotin tartalmú CaroTec-2000 és ImmunoTek ásványi kiegészítőinket, melyek napi 0.1 kg/tehén dózisban történő etetésével kielégítő ß-karotin ellátást biztosítunk a téli hónapok folyamán.



Elek Péter



Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az aszály miatt gazdag a pult

Az aszály miatt gazdag a pult

Az előző évi aszályos nyár csökkentette a takarmánynövények mennyiségét, így az állattartók több állatot küldtek a vágóhidakra – derült ki az Agrárgaz...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?