2024. május 6. hétfő Ivett, Frida

Szigorú követelményeknek felelt meg a bábolnai Lambex

Agro Napló
Egerbõl Egerbakta felé indulván a 24-es út jobb oldalán találjuk Nagy László juhállományát. Nagy úr 1990 óta foglalkozik fõállásban juhászattal, így az elmúlt tízegynéhány esztendõben ezzel a mesterséggel próbálja családja megélhetését biztosítani.

Bábolna: Nagy úr, mekkora anyaállományt terelget az egri lankákon?

Nagy L.: Mióta a juhokra alapoztam az egzisztenciám 800 és 1000 anya közötti létszámmal dolgozunk. Ennek egy része kos és jerke előállító magyar fésûs merinó törzstenyészet, másik része végtermék - azaz vágóbárány -előállító állomány.

Bábolna: Egy ilyen gazdaságban a termelési cél a minél több, egészséges és szép, piacképes bárány előállítása. Önök hogy érik ezt el?

Nagy L.: Sűrítve elletjük az anyákat, tehát 2 évben háromszor adjon egy anya bárányt. Ősszel természetes termékenyítést alkalmazunk, míg tavasszal szinkronizáljuk az anyákat és mesterségesen termékenyítünk. A tavaszi szinkronizálással majd ősszel egy-egy anyacsoporton belül az anyák közel egyszerre ellenek, és a bárányunk is több. Így a karácsonyi magasabb árat jobban ki tudjuk használni. A mesterséges termékenyítéssel pedig a javító hatású kosokat tudjuk jobban kihasználni.

Bábolna: Milyenek a szaporulati mutatók?

Nagy L.: Több év átlagában az egy anyára jutó éves szaporulat 1,9 bárány, az egy anyára jutó éves értékesített tenyész- és vágóbárány 1,7. A kettő közötti különbség adódik az 5% körüli bárányelhullás, valamint a 15% körüli saját tenyészutánpótlásból.

Bábolna: E magas szaporulati ráták eléréséhez azért más tényezők is szükségeltetnek?

Nagy L.: Igen. Nagyon fontos, hogy tenyészállataim a termelési cél eléréséhez megfelelő képességekkel rendelkezzenek, és én, mint tenyésztő ezen képességek kibontakoztatásához megfelelő feltételeket biztosítsak állataim számára. A megfelelő képességek kialakítása érdekében az állományra nézve javító hatású kosokat használok, és a jerkéket a termelési mutatók alapján szelektálom. Mindezt természetesen csak pontos, naprakész nyilvántartás alapján tudom megtenni. A megfelelő feltételek alatt pedig értem a jó tartási körülményeket, a jó takarmányt és ezekből adódóan a megfelelő szervezeti szilárdságot és egészségi állapotot. Mindezt igyekszem a jó gazda gondosságával, odafigyelésével összefogni, amit az embereimtől is megkövetelek.

Bábolna: Szóba került a takarmány. Mióta használja a Bábolna Lambex báránytápjait?

Nagy L.: 2000-ben próbáltam ki először. Igyekeztem olyan terméket keresni, amelyben a bárányok korány leválaszthatók, törésmentesen fejlődnek, választást követően a hízlalás során nincs húgykövesség. 2000-ben 3 takarmánygyártó termékét hasonlítottam össze egy etetési kísérletben, és az elmondott követelményeknek a Lambex felelt meg.

Bábolna: Melyik Lambex terméket használja?

Nagy L.: Nagyobb mennyiségben a Lambex Bárány Hízlaló tápot használom. Ha sok a kettes és hármas bárány, a Lambex Starter kerül az állatok elé már 10-12 napos kortól és később térünk át a hízlalóra. Jelenleg a Lambex egyfázisú bárány nevelő tápot használom. Nagy előnye ennek a terméknek, hogy a választás előtt és azt követően a rövid, néhány hetes hízlalás alatt ugyanazt a takarmányt eszi a bárány.

Bábolna: Milyen testtömeggel értékesíti állatait?

Nagy L.: Zömében 20-24 kg-os súlykategóriában. Ezért rövid a hízlalási időszak, sőt a születéstől értékesítésig eltelt időszak is, és ez alatt az egyfázisú bárány nevelő táp etetése során nem kell takarmányt váltani. Azt tapasztaltam, hogy a kis bárány nagyon hamar rászokik erre a tápra, a mérési eredmények alapján pedig mondhatom, hogy rendkívül szívesen fogyasztották, hiszen az 1,2 kg napi takarmányfelvétel ezt bizonyítja. A majd 33 dkg-os napi testtömeg gyarapodás magyar fésûs merinótól vegyes ivarban 15,66 kg és 22,25 kg között pedig jó eredmény. Szóval a Lambex egyfázisú bárány nevelő táp, ez az új termék, nekem - de még, hogy nekem - a bárányaimnak is tetszik. Összességében a bárányaim szépek, a felvásárló kolléga, alig várja, hogy kamionba rakhassa a legközelebb értékesítésre kerülő állataimat.

Bábolna: Munkájához további sikereket és jó egészséget kívánunk!

Bábolna Takarmányipar Kft.

2942 Nagyigmánd, Pf. 16

Tel./Fax: 34/557-000, 557-015

e-mail: info@btakipar.hu

www.babolnatakarmany.hu

Bárány etetési

kísérlet

Termelő: Nagy László (Eger)

Fajta: Magyar fésûs merinó

Állatok száma:

60db (31 jerke, 29 kos)

Etetési kísérlet kezdete:

2003.10.17

Etetési kísérlet vége:

2003.11.06

Napok száma:

20 nap

Állatok kora induláskor:

44-58 nap

Elhullás:

0

Induló össz. testtömeg:

940 kg

Induló átlag testtömeg:

15,66 kg/db

Záró össz. tesstömeg:

1335 kg

Záró átlag testtömeg:

22,25 kg/db

Össz. testtömeg gyarapodás:

395 kg

Átlag testtömeg gyarapodás:

6,58 kg/db

Napi testtömeg gyarapodás:

0,329 kg/nap

Össz. takarmány fogyasztás:

1440 kg

Napi takarmány fogyasztás:

1,2 kg/db/nap

Fajlagos takarmány felhasználás:

3,65 kg/kg

Etetett takarmány: Bábolna Lambex egyfázisú bárány nevelő

táp.

Szálas takarmány: a bárányok alá 2 naponta búzaszalmával

almoztak, valamint 2 almozás között másnaponta kevés (kb 5 dkg/db)

lucernaszénát kaptak.

A bárányok 4 nappal az etetési kísérlet előtt lettek

leválasztva.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!