Újgenerációs hibrid repcék a Bayer Seeds-től!

Agro Napló
A 2014-es vetési szezonban a Bayer Seeds olyan hibrid repcékből álló portfólióval jelentkezik, melynek tagjai kimagasló olajtartalommal rendelkeznek. A magasabb olajtartalom többletjövedelem elérését teszi lehetővé. 

Az első Magyarországon regisztrált magas olajtartalmú Bayer hibrid repce a 2013 tavaszán állami minősítést kapott Puncher. A Puncher kimagasló olajtartalmával vívta ki az elismerést. A vizsgálati évek átlagában olajhozama több mint 16%-kal haladta meg a standardok szintjét. A hibrid kiváló agronómiai tulajdonságokkal rendelkezik, növényei közepes magasságúak, dőlésre nem hajlamosak és korán, egyöntetűen virágoznak. Betegség ellenállóságát, termőképességét franciaországi kísérletekben is bizonyította. A Puncher nagyszerű kompenzáló képességéről is tanúbizonyságot tett, ezért alacsony tőszám mellett is sikerrel termeszthető.

2014-ben már elérhető lesz a magas olajtartalmú portfólió új tagja, a Lexer. Ez a hibrid egy igazi olajbajnok, maga „a magosított olaj”.
A 2011–2013 közötti regisztrációs időszakban két évben is meghaladta olajtartalma a 49%-ot. Magabiztosan a legmagasabb olajtartalmat érte el csoportjában három év átlagában. A legújabb korai hibridek közt, melyek 2013 decemberében kaptak állami elismerést, a Lexer adta a legnagyobb hektáronkénti olajtermést, 9,6%-kal felülmúlva az összehasonlító hibridek átlagát.

Szintén friss minősítésű a Safer hibridünk. Ez a hibrid már az első kísérleti évben kimagasló teljesítményt nyújtott. Csoportjában termésben is és olajtartalomban is a maximumot adta (lásd az ábrát).


A két legfontosabb értékmérő tulajdonságban is brillírozó hibrid olajhozama több mint 20%-kal haladta meg a standard hibridek átlagát a 2012-es állami kísérletekben. A rákövetkező évben szintén kiváló teljesítményt nyújtott: 49,04% olajtartalom mellett, 6 hely átlagában közel 5 t/ha magtermést adott. Magyarországi eredményei alapján Európában elsőként hazánkban kezdődik meg a Safer hibrid forgalmazása.

Repcehibridjeink kivételes adottságokkal rendelkeznek, egyesítik magukban a magas termésszintre való képességet és a kimagasló olajtartalmat. A vetőmagokban rejlő genetika előnyeit akkor tudjuk legjobban kiaknázni, ha megfelelő technológiával megőrizzük növényeink jó egészségi állapotát a tenyészidőszak végéig. Ez fontos az intenzív repcetermesztésnél, mivel az olajok szintézise, a tartalék tápanyagok beépülése a termésbe az érési időszakban a legintenzívebb. A virágzás elején alkalmazott fungicides kezelés (pl. Propulse) ezeknél a hibrideknél még inkább kifizetődik, hiszen a technológia és a genetika egysége kirobbanó olajtartalom elérését teszi lehetővé. A Bayer CropScience által ajánlott növényvédelmi technológiával a repcetermesztés eredményessége ily módon is növelhető.


Szundy Péter

A cikk szerzője: Szundy Péter

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Már a rizstermesztéssel is baj van

Már a rizstermesztéssel is baj van

A kedvezőtlen időjárás Ázsia rizstermesztő országaiban azzal fenyeget, hogy csökken a világ legfontosabb élelmiszer-alapanyagának termelése, ami még j...

Az egész világ élelmiszerválságban

Az egész világ élelmiszerválságban

Világszerte emberek millióinak keserítik meg az életét az emelkedő energia- és élelmiszerárak. Sokan most kerültek először igazán nehéz helyzetbe.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!