2024. május 5. vasárnap Györgyi

Sertésállományok rühösségtõl való mentesítése

Agro Napló
A nagy tömegben, mesterséges klimatikus viszonyok között együtt tartott sertések egyik leggyakoribb külsõ élõsködõje a rühösséget okozó Sacoptes suis. A bõr hámrétegében kialakított „alagutakban” élõ, alig 1/2 mm-es atka egész életét a sertésen tölti. Teljes életciklusa 2-15 napig tart, a petékbõl a lerakás után kb. 10 nap múlva kelnek ki az elsõ lárvák. A fõ búvóhelyük a külsõ hallójárat, ahonnan elõször a fejet, lapocka környékét, hátat és lábakat árasszák el. Súlyos fertõzés esetén az egész testet ellepik. A fertõzött sertések kondíciója leromlik a nyugtalanítás és folyamatos vakaródzás miatt. A bõr értékvesztése mellett az istálló berendezési tárgyai is gyorsan tönkre mennek.
A mentesítés megkezdése előtt fel kell mérni a telep fertőzöttségi állapotát. Ehhez többféle diagnosztikai módszert kell alkalmazni.

  • A rühösség biztos megállapítását a klinikai tünetek mellett az élő atkáknak a fülzsírból történő laboratóriumi kimutatása biztosítja. A mintát a külső hallójáratból kell venni (esetleg a test felületén található elváltozásokból kaparékot is gyûjthetünk).
  • A szerológia módszer még finomításra szorul. Ez azért van mert előfordulhat, hogy a sertés már fertőződött élő atkákkal, de a szervezetben az atkák által kiváltott ellenanyag még nem érte el a kimutathatósági szintet, illetve az állat gyógykezelésének hatására az atkák elpusztultak rajta, de az ellenanyag még nem ürült ki a szervezetéből, tehát mindkét esetben nem a valódi állapotnak megfelelő eredmény születik a szerológiai vizsgálat alapján.


A rühösség telepi állapotának figyelemmel kísérésére a vakaródzási és a bőrgyulladási index folyamatos megállapítása alkalmas.

  • A vakaródzási index felvétele céljából 15 percen keresztül figyelünk meg annyi sertést (pl.: 30), amelyet egyszerre látunk és feljegyezzük a megfigyelési idő alatti vakaródzási esetek számát (mondjuk 10), amit elosztunk a megfigyelt sertések számával.
    Vakaródzási index = 10/30 = 0.33

Ez egy jó telepi vizsgálati eszköz a kezelési program hatékonyságának ellenőrzésére, de állományok összehasonlítására nem alkalmas. Célszerû havonta elvégezni a vizsgálatot, mindig azonos korú csapatnál.

  • A hízók rühösségi állapotát a vágóhídon a bőrgyulladási index megállapításával tudjuk felmérni. A rühösség következtében kialakult bőrelváltozások súlyossága alapján a levágott sertéseket 0-3-ig terjedő kategóriába soroljuk. Ha pl. 60 sertést vizsgáltunk és ebből 20-at soroltunk az 1., 15-öt a 2. és 5-öt a 3. kategóriába, akkor a bőrgyulladási indexet az alábbi szerint számoljuk ki:
    Bőrgyulladási index = ( 25 * 1 + 10 * 2 + 5 * 3 ) / 60 = 50 / 60 = 0.8

Ha a bőrgyulladási index < 0,5 akkor a rühösség nem okoz problémát a telepen, ha 0,51-0,9 akkor át kell gondolni a mentesítési programot, mert valahol hibás, és ha > 0,91 akkor a rühösség „elszabadult” a telepen. Ha ez a szám a vizsgálatok során csökken, akkor jó a védekezési technológia, ha növekszik, akkor valami hiba van a védekezésben, amit fel kell deríteni.

Hogyan tudunk védekezni a rühösség kártétele ellen?

Először a fent említett diagnosztikai módszerekkel meg kell állapítanunk a fertőzöttség mértékét, majd az orsóférgesség elleni védekezésnél leírtak szerint fel kell térképezni a telep technológiáját, meg kell találni a fertőzöttség fenntartását elősegítő kritikus pontokat.

A védekezés - a tapasztalatok szerint - kétféle módon történhet. Az egyik a folyamatos kezelés, ami a leginkább elterjedt módszer. Ez a hagyományos - valamilyen akaricid szerrel végzett - permetezés vagy lemosás. Általában a kocákat, kocasüldőket a termékenyítés előtt, a kanokat évente 3-4-szer, a hízókat áttelepítéskor kezelik. Mivel az akaricid szer a külső hallójáratba többnyire nem jut be, ezért az ott megbúvó atkák nem pusztulnak el, és így csak tüneti rühmentesség érhető el. Ha a kezelés nem rendszeresen történik, akkor könnyen fellángolhat a betegség.

A másik lehetőség a rühmentesítés. Ezt injekciós készítmények (makrociklikus laktonok) segítéségével valósíthatjuk meg. Hazai viszonyok között többnyire az egyszerre végzett állománykezelés látszik a leginkább kivitelezhető megoldásnak.

Első lépésként a telepen lévő állomány létszámát minimálisra kell csökkenteni (a vágóhídra leadandó hízókat el kell küldeni), az egyéb okból selejtezésre szánt állatokat el kell távolítani a telepről. Ezután egy vagy két nap alatt a telepen lévő összes sertést (a malacokat 7 napos kor felett! Majd folyamatosan, ahogy a 7 napos kort elérik!) az alkalmazott készítmény testtömegre számított pontos adagjával injekciózni kell a szer hatóanyagától függően egyszer vagy egy hét múlva ismételten. Az almot (trágyát) el kell távolítani és a sertések környezetét atkaölő szerrel permetezni kell. A telepre a mentesítés után bármilyen okból bekerülő sertéseket a karanténozás időszaka alatt atkaelleni hatékony kezelésben kell részesíteni.

A másik mentesítési módszer a tenyészállatok rendszeres és folyamatos injekciós kezelése. Ilyenkor a vemhes kocákat - a malacok fertőződésének megelőzése érdekében - az elletőbe hajtás előtt 14 nappal (hatóanyagtól függően egyszer vagy kétszer) gyógykezelni kell. A tenyészkanokat a rühösségre utaló tünetek megjelenésekor azonnal, de legalább 6 havonta kell kezelésben részesíteni. Itt is érvényes az a szabály, hogy a telepre bármilyen okból bekerülő sertéseket a karanténozás időszakában szintén gyógykezelni kell attól függetlenül, hogy a rühösség tünetei mutatkoznak-e rajtuk vagy sem!

A teljes állománykezelés egyszerre nagyobb költséggel jár, de megbízható és eredményes eljárás, míg a tenyészállatok rendszeres kezelésével végrehajtott mentesítés egyszerre nem igényel nagyobb kiadást, de a mentesség eléréséhez hosszabb idő (több év) szükséges és nagyobb a kockázati tényező.

A rühmentesség elérése után a bőrgyulladási index és a vakaródzási index értékeket havonta meg kell állapítani, a kapott eredményeket ki kell értékelni és negyedévenként klinikai valamint laboratóriumi vizsgálattal ellenőrizni kell a mentesség fennmaradását.

(Dr. Merényi László)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ikervélemény – afrikai sertéspestis

Ikervélemény – afrikai sertéspestis

Világszerte igen nagy gondokat okoz az afrikai sertéspestis (ASP), mert ennek a fertőző betegségnek a nyomán nemcsak állategészségügyi, hanem gazdaság...

Mikotoxin-problémák sertésekben

Mikotoxin-problémák sertésekben

Idén az időjárás kedvezett számos gombafaj megtelepedésének, így a sertéstakarmányokban is számíthatunk a mikotoxinok megjelenésére, esetenként magas...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!