Agrártámogatások felfüggesztésének egységes értelmezése

Agro Napló
A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium az agrártermelés költségeit csökkentõ támogatások igénybe vételéhez szükséges igazolások kiadását 2003. október 14-én 12 órai idõponttal felfüggesztette.
A gazdálkodók többsége a Közleményben megfogalmazottakat eltérő módon értelmezi, ezért szükségszerû a pontosítás.



Tudni kell, hogy az agrárfoglalkoztatási támogatás kérelem beadása nélkül TB-járulék befizetési igazolás alapján az APEH-től közvetlenül igényelhető. Így miután a közlemény csak a támogatások igénybe vételére vonatkozó igazolások kiadását függesztette fel - a folyósítást nem -, a teljesítés az agrártermelési előirányzat kimerüléséig folytatható.



Az agrárhitelek esetében a kérelmek benyújtása, bírálata folytatódik, hiszen a felfüggesztés a finanszírozási ügyekre nem terjed ki.



Végleges jelleggel elutasíthatók, illetve forráshiány miatt elutasításra kerülnek bizonyos jogcímen benyújtott kérelmek, mint például a szaktanácsadási, a méhcsalád és méhanya beállítási, a tenyészmén vásárlási, a tenyész-növendék nyúl vásárlási támogatások.



Sokakat foglalkoztat a gazdálkodás kockázatát csökkentő támogatási kérelmek sorsa. Fontos tudnivaló, hogy a jogosultságot szerzett kérelmezők részére a biztosítási díjtérítés támogatási összegét a Közlemény hatályának felfüggesztése után ki kell fizetni.



A pályázatos támogatások vonatkozásában az elszámolásokat a rendelet előírása szerint teljesíteni kell. A Közlemény hatályának megszûnését követően az igazolásokat ki kell adni, a támogatásokat ki kell fizetni.



A különböző határidőkben benyújtható támogatási kérelem alapján elnyerhető egyéb támogatások esetében a Közlemény a kérelmek benyújtását nem függesztette fel. A kérelmeket a hatóságnak a beadást követő 30 napon belül meg kell válaszolni.



Az agrártermelési támogatások körében ez évben új pályázatok benyújtására már nincs jogi lehetőség.



Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!