Valtra - személyre szabottan az Öné

Agro Napló
A VALTRA N163-as bejutott a 2013-as „Év Traktora” verseny döntõjébe. A rangos nemzetközi díjat 1998 óta a mezõgazdasági gépekre szakosodott újságírók ítélik oda, akik a végleges döntés elõtt lehetõséget kapnak a gyakorlati értékelésre is. Tesztvezetéssel egybekötve mutatta be legújabb fejlesztéseit – többek között az N-széria új modelljeit és a T-széria újításait is – a cég, amelyeket a franciaországi XIV. Innov-Agri Show-n a bõ 90 000 látogató sorában a Valkon Kft. jóvoltából az Agro Napló is megtekinthetett.  

A VALTRA N-széria új modelljei 



A tavalyi AGRITECHNICA kiállításon bemutatott harmadik generációs N-szériák új típusokkal bővültek – az N93 és az N103 váltják fel a korábbi N82 és N92 fajtákat. A 3-hengeres motorokkal szerelt új verziók követik a megújult N-széria formajegyeit, jellemző dizájnvonalait. Kedvezőbb, szinte körkörös a kilátás a kabinból, és jelentősen kisebb a fordulókörük sugara. Az új Bi-Halogen fényszórók megkönnyítik a sötétben, illetve éjszaka végzett munkát, ráadásul az új traktorok csendesebb üzemûek elődeiknél. 

Mindkét típust a kedvelt 3-fokozatú Valtra HiTech váltóval látták el, az N103-nál lehetőség van az új Valtra HiTech 5-fokozatú, terhelés alatt kapcsolható váltó beépítésére is. A hajtómû funkciói és kezelése hasonlóak a nagyobb N-szériás modellekéhez. 

Az AGCO Power 33A WI típusú motorok common rail rendszerû befecskendezéssel és 4-szelepes hengerfejjel mûködnek. A TIER IV emissziólépcső feltételeit teljesítve a kipufogógázt DOC katalizátorral, és EGR füstgázvisszahûtővel hatékonyan tisztított állapotban bocsátják ki. Mindkét típust erősített változatban is gyártják, erdészeti célra, továbbá kommunális feladatokra alkalmassá téve. 

Az N163 H5 rugózott kabinnal és akár TWINTRAC rendszerû kormányfordító berendezéssel felszerelve kínálják. Az N93 típus 73 kW (99 LE), az N103 pedig 82 kW (111 LE) teljesítményû erőgép, míg a széria legnagyobb teljesítményû tagja a 125 kW-os (171 LE) N163. Az igen népszerû N-sorozat modelljei a finnországi suolahti-i gyár kapacitásának 50%-át teszik ki. 

Új megjelenéssel és jellemzőkkel a VALTRA T-széria

A megújult N-szériához hasonlóan a T-sorozat is új dizájnnal jelent meg, a külső jegyek mellett több változtatással a hatékonyság és a kihasználhatóság növelése érdekében. Erőforrása az új AGCO Power 66 A WI, vagy a 74 A WI típusú 6-hengeres motor. Előbbi lökettérfogata 6,6 liter, utóbbié 7,4 liter. Megújult a turbófeltöltőjük, szíjhajtásuk valamint a motormenedzsment-rendszerük is. A füstgáz az új struktúrájú SCR katalizátoron keresztül még hatékonyabban tisztul.

A T163 Direct modell az első olyan fokozatmentes sebességváltóval szerelt Valtra traktor, amelyet a legendás EcoPower motorvezérléssel is használhatjuk. Ennél a rendszernél a motor teljesítménye és nyomatéka egy gombnyomással megváltoztatható. Power üzemmódban a névleges teljesítményt 2100 ford./perc fordulatszámon, maximális nyomatékot 1900 fordulaton adja le. ECO üzemmódban a motor 1700 ford./percnél adja le a maximális teljesítményt, és 1250 ford./percnél biztosítja a maximális nyomatékot. 

A kombinált EcoPower traktor hajtóanyag-felhasználása akár 10%-kal is csökkenthető a végzett munkától és a kezeléstől függően. Az alacsonyabb motorzajú új traktorcsalád tagjai környezetbarátabbak és hosszabb élettartamúak, mint elődjeik.

A T-széria flexibilitását a második generációs saját Valtra tervezésû és gyártású fokozatmentes hajtómûve magasabb szintre emelte. A Direct 2.0 modellnél a motor és a hajtómû még precízebben összehangolt. A fokozatmentes Direct és az ötfokozatú terhelés alatt kapcsolható váltóval szerelt Versu modellek esetén a tempomat, a TLT, az automata-kormányzás és az összkerékhajtás-kapcsolás egyaránt a kartámaszba szerelt kapcsolókkal mûködtethető. A fokozatmentes hajtómûvel ellátott modelleknél a gépkezelő a nyomatékot egy potenciométerrel egyszerûen állíthatja.

 

 


 

VALTRA T153

 

Mint minden Valtra traktornál, az új T-szériánál is teljesítik az egyedi vevői igényeket – nagyszámú opcionális kivitel választható a mezőgazdasági, az erdészeti és a kommunális munkák tökéletes elvégzéséhez. 

A VALTRA új színei

Hozzávetőlegesen 20 éve a Valtra az egyetlen olyan cég az erőgéppiacon, amely vevői kívánság szerint festi/fényezi traktorait. A színválasztékot az újabb modellek bevezetésével egyidőben frissítik, bővítik. A legkedveltebb szín eddig a hagyományos Valtra-piros volt (a gyártott traktorok 40%-át ilyenre festették), de az elmúlt években a fekete és a szürke szín is megjelent a népszerûségi listán. Időközben a korábban használt színek közül a pirosat megváltoztatták metálpirosra, ezáltal egy tónussal sötétebb, bordós színezetû lett. A metálzöld is sötétebbé, fenyőzöld tónusúvá, a metálkék pedig éjkék árnyalatúvá módosult.

A legnagyobb változás az ezüstnél következett be, ez sötétszürke metálgrafit színné vált. Így az új színopciók a Valtra-színpalettán a metálpiros, metálzöld, metálkék és a metálszürke, amely sor tovább bővül a metálfekete, metálfehér és metálnarancs színekkel.

 

Biogáz üzemû VALTRA traktorok

A Valtra 2013-ban megkezdi a biogáz üzemû traktorszéria gyártását, limitált mennyiségben. 

Az utóbbi években végzett fejlesztések eredményeként 2010-ben már elkészült egy 4-hengeres, 2011-ben egy 6-hengeres prototípus biogáz-traktor. A szériagyártásra a 110 LE-s N101 típust jelölték ki. Ez a dual-fuel rendszerû konstrukció biogázzal, földgázzal és gázolajjal egyaránt üzemeltethető. A hengerekbe biogáz és kevés gázolaj keverékből álló hajtóanyag is kerülhet, ekkor a teljesítmény 70–80%-át adja a biogáz.

A biogáz üzemû traktorok a megújuló energiafelhasználásával segítik a mezőgazdasági, erdészeti és kommunális munkákat. A biogáz a biodízellel együtt a jövőben akár teljesen ki is válthatja a hagyományos hajtóanyagokat, mindemellett költségtakarékos és környezetbarát megoldást jelent.

-an-

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Valtra fülke a kezelő kényelméért

Valtra fülke a kezelő kényelméért

A finnországi Valtra gyár jelenlegi fülkéi természetesen ROPS és FOPS bevizsgáláson estek át. Ezzel nem elégednek meg a fejlesztőmérnökök, a fülkekial...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!