Egység a szakmán belül

Agro Napló
Közölt sajtóhírek alapján az AgrárgépShow rendezési joga MEGFOSZ-tulajdonba került, így társkiállításként az AGROmashEXPO-val egy helyen és időben rendezik meg. Ennek kapcsán tettünk fel kérdéseket Dr. Medina Viktornak, hogy olvasóink részesei lehessenek a legújabb információknak.  

Miért tartotta szükségesnek ezt a lépést a szövetség, illetve milyen eredményeket várnak a közös kiállítástól?

Ezzel a lépéssel megteremtettük az egységet a szakmán belül – egy helyen és időben lehet megtalálni a teljes szakmai vertikumot. A mezőgazdasági vertikum cégeinek egy időpontra, illetve kiállítási helyszínre koncentrálása a cégeknek és a termelőknek egyaránt kedvez. Így tudjuk biztosítani a látogatóknak, hogy időt és energiát megtakarítva egy helyen tudják beszerezni a szezon megkezdéséhez szükséges összes információt. A kiállítóknak pedig nem kell azonos időszakban több helyen is megjelenniük.

A 2013. január 30. és február 2. közötti rendezvénytől azt várjuk, hogy az előbb említett szakmai egységnek, és az AGROmashEXPO-val kialakított együttmûködésnek a szinergiájából – mind szakmai szempontból, mind pedig a látogatói elvárásoknak megfelelően – a legmagasabb színvonalú igényeket is kielégítő ágazati megjelenést tudunk elérni.

A kiállítók részéről milyen előnyökkel jár a közös fellépés, szereplés?

Nem kell azonos időszakban több helyen is megjelenniük, így az erőforrásaikat hatékonyabban tudják felhasználni. Az ágazati egység megteremtésével pedig hosszú távon erősebb tárgyalási és érdekérvényesítési pozíciókat tudnak elérni az ágazat egésze számára, és a közös érdekek mentén meg tudnak erősödni.

Várható-e létszámnövekedés a kiállításon (úgy a kiállítói, mint a látogatói oldalról), illetve a tagszervezetben az új elképzelés következményeként?

Kiállítói oldalról az eddigi adatokat az előző év azonos időszakának számaival összehasonlítva már egyértelmûen látható a létszámnövekedés. Ez részben a szervezet előző és mostani elnöksége által elért kedvezményes kiállítói feltételeknek, részben pedig az előbb említett szakmai egységnek köszönhető. Az AgrárgépShow-n való megjelenés minden kedvezményével együtt a MEGFOSZ-tagsághoz kötött, ennek köszönhetően a Szövetség tagsága is nőtt az elmúlt időszakban. A látogatói oldalt tekintve még nincsenek adatok, de hasonló tendenciák várhatók, mint a kiállítók esetében. Ennek eléréséhez természetesen a Szövetség, a tagság és a Hungexpo is végez látogatói akvirálást, illetve olyan érdekes, hasznos és színes programokat igyekszünk összeállítani, amely ezen törekvéseinket segítik.

A kiállításon való közös szereplés mellett milyen fő célkitûzéseket állított fel a Szövetség?

Korai lenne még a további elképzelésekről beszélni, mert azok még előkészítési fázisban vannak, de rövid időn belül dönt majd az összehívott közgyûlés. Természetesen a közgyûlésen született határozatokról és a kijelölt irányvonalakról „első kézből” tájékoztatjuk majd az Agro Napló olvasóit.

A Bábolnai Gazdanapok alkalmával gyûlésre hívta tagjait a Szövetség. Az ott elhangzottakból milyen információkat emelne ki?



A MEGFOSZ 2012. szeptember 6-án, a bábolnai Ötösfogat étteremben ülésezett. A tanácskozáson Harsányi Zsolt elnök úr először beszámolt az elmúlt időszak tevékenységeiről. Elmondta, hogy sikerült bejegyezni a képviselő-változást, és elkészült az új aláírási címpéldány. Tájékoztatta a tagságot, hogy Dr. Bánáti István úr 10 év után nyugdíjba vonult, helyét Dr. Medina Viktor vette át. Természetesen beszámolt az AgrárgépShow megvásárlásáról is. A kiállítás rendezési joga mellett átadták a teljes arculati kézikönyvet, a kiállítási dokumentációt és az agrargepshow.hu honlapot is. Továbbá a korábbi szervező és tulajdonos cég nyilatkozott arról, hogy nem szervez az adott időszakban más konkurens kiállítást.

Az AgrárgépShow megvásárlásával kapcsolatban új együttmûködési megállapodás aláírására került sor a Hungexpóval. Ennek keretében a jövő évtől már az AGROmashEXPO-val együttmûködve, társkiállításként üzemel a MEGFOSZ tulajdonában levő AgrárgépShow a Hungexpo szervezésében, 3 évig. Azt követően újra át kell gondolni a lehetőségeket. Harsányi Zsolt megköszönte az előző elnökség munkáját és az Etyeken kiállítók bátorságát is, amellyel hozzájárultak ahhoz, hogy ilyen kedvező feltételeket sikerült elérni a Hungexpónál.

Az elnök Dr. Medina Viktornak adta át a szót, aki röviden bemutatkozott, majd összefoglalta a gépkatalógus kapcsán elért eredményeket, valamint a Bábolnai Gazdanapok MEGFOSZ-részvételéhez kiharcolt kedvezményeket. Itt kihangsúlyozta, hogy csak az összefogással lehetett eredményeket elérni. Elmondta, hogy havi hírlevél indult, amellyel kapcsolatban folyamatosan várja az észrevételeket, javaslatokat és információkat. Felhívta a figyelmet a CLIMMAR nemzetközi szövetséggel folyamatosan ápolt jó kapcsolat előnyeire is, amelyből számos olyan információ származik, amely segítséget jelent az ágazat pontosabb nemzetközi helyzetének a megismerésében, és a fontosabb trendek feltérképezésében.

Szabó István, a Felügyelő Bizottság elnöke az előző évi mérlegről és pénzügyi helyzetről tájékoztatta a hallgatóságot, biztosítva őket a Szövetség gazdálkodásának stabilitásáról. Ehhez kapcsolódóan Kis Pál titkár úr tájékoztatta a jelenlévőket a könyvelőváltásról, hozzátéve, hogy a könyvelés átadása és átvétele rendben lezajlott.

A további hozzászólásokban megfogalmazódott, hogy a jövőben sûrûbben kell majd összehívni az elnökséget, és az elkövetkező közgyûlést nagyon alaposan elő kell készíteni, mind formai, mind pedig szakmai oldalról. Itt mondta el Szalai László, hogy a májusi elnökségi ülésen őt kérték fel az alapszabály frissítésére. A feladat alapvetően három területet érint, amellyel foglalkozni kell: a közhasznúság kérdését, az etikai bizottság kialakítását valamint a pártoló és tiszteletbeli tagság definiálását. Az alapszabály-módosítás szükségességének megtárgyalása után Kis Pál ismertette a MEGFOSZ-tagságának aktuális alakulását, hozzátéve, hogy a most 70 fős szám várhatóan bővülni fog.

A hozzászólások az ágazat statisztikai adatgyûjtésével voltak kapcsolatosak, és a jelenlévők egyöntetûleg szükségesnek ítélték annak további mûködtetését, illetve a jelenlegi rendszer esetleges kiterjesztését. A következő időszak feladatai között szerepel, hogy a Szövetség szeretné folytatni a hírlevelet, illetve tervezik a tanulmányi versenyekkel való kapcsolatok kiépítését is. A szakmának elengedhetetlenül szüksége van ugyanis a megfelelő szakember-utánpótlásra. De felmerült egy szántóföldi bemutató megrendezésének lehetősége is, igazodva ezzel sokak igényéhez. Ehhez azonban mindenekelőtt fel kell mérni, hogy hány cég lenne érdekelt a programban. Elhangzott az is, hogy a jövő évi OMÉK szövetségi megjelenésével kapcsolatos MEGFOSZ-álláspontot az elnökség fogja előkészíteni.

Ön nemrég volt Párizsban a CLIMMAR (Európai Mezőgép-forgalmazók Szövetsége) szervezet tanácskozásán. Milyen aktuális hírekkel szolgálhat a hazai olvasóknak a szervezetben zajló eseményekkel kapcsolatban?

A CLIMMAR jövőre lesz 60 éves, az aktuálisan legfontosabb feladatok ehhez az évfordulóhoz kötődő rendezvény előkészítésével kapcsolatosak. Természetesen a Szervezet őszi szakmai konferenciáját is megrendezik. Az október közepén Dániába összehívott szakmai szimpóziumon a MEGFOSZ is jelen lesz, hiszen a Szövetségünk elnöke a Climmar elnökhelyettese is egyben, így a rendezvényt követően szívesen beszámolunk az európai mezőgazdasági gépforgalmazás aktuális helyzetéről és kihívásairól.

 


-an-

Az Agro Napló a MEGFOSZ kizárólagos írott médiája.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az AGROmashEXPO 2022 díjazottjai

Az AGROmashEXPO 2022 díjazottjai

Az idei évi termékversenyre jelentkezők a Hazai és Nemzetközi díjra nevezhettek, Digitalizáció, Gépesítés, Input/Szolgáltatás kategóriákban. A szakmai...

Ezek a legjobb magyar mezőgépek 2020-ban

Ezek a legjobb magyar mezőgépek 2020-ban

Január 24-én, pénteken tartották meg a Mezőgépgyártásunk sikeres korszakai és jövőbeni esélyei című konferenciát az AGROmashEXPO rendezvényen. A Gépip...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?