Krone: zöld és bézs színben pompázó határ – II.

Agro Napló
Május közepén a Bernard KRONE GmbH szervezésében nemzetközi sajtótájékoztatóra került sor a német gépgyártó központjában. A háromnapos programsorozat számos érdekességet és újdonságot tartogatott, így a meghívottak sok, a gyártóra vonatkozó információval és a fejlesztéseiket érintő beszámolni valóval térhettek haza.

Az Agro Napló júliusi lapszámában (2014/7. szám, 95. oldal) megkezdtük a bemutatott gépek ismertetését. Górcső alá kerültek a 2014-es évet érintő kaszafejlesztések, valamint a rendterítőket és rendképzőket érintő változtatások, kiegészítések. Folytatva és egyben lezárva kétrészes tudósításunkat a bálázókat, rendfelszedő kocsikat és a silózókat érintő fejlesztéseket tárgyaljuk.

A Comprima körbálázó sorozatot a Krone cég az X-treme sorozattal bővítette.
A fokozott teljesítményt a megnövelt rendfelszedőnek, szeletelő szerkezetnek és a megerősített NovoGrip hevederes-keresztrudas tömörítő rendszernek köszönheti. A rendfelszedő szélessége 2150 mm, az új, erősített rendfelszedő 5,5 mm-ről 6 mm-re növelt keresztmetszetű rendfelszedő ujjakkal dolgozik. A Comprima bálázóknál ismert NovoGrip hevederei és keresztrudai még erősebbek. Szélességét 115 mm-ről 147 mm-re növelték a fixkamrás bálázóknál, míg változó kamrás bálázókon a 90 mm-es helyett 115 mm-es tömörítő egység dolgozik.


A modelleket egyenként is érintik különböző változások. Az F155 XC X-treme típusnál opcionálisan elérhető lesz a hidraulikus bálaátmérő-állítás, mellyel a fülkéből a kezelőterminálon keresztül lehet a kész bála átmérőjét megválasztani. A Comprima X-treme V150 XC esetében ugyanilyen módon a bálatömörség állítása oldható majd meg. A Comprima X-treme szériát a CF 155 XC és CV 150 XC csomagolóval kombinált bálázók teszik teljessé.

A Big Pack HDP II bevezetésével egy újgenerációs, nagy teljesítményű nagykocka bálázó került piacra. A HDP II 50%-kal nagyobb mennyiségű szalmát dolgoz fel óránként, mint a 1290 HDP, mégis megtartotta a bálatömörségi követelményeket. A közel 608 kg-os lendkereket egy hajtómű 1180 1/min fordulatra gyorsítja, mely akár 1230 kW (1600 LE) teljesítmény átvitelére is képes. Újdonság, hogy a szeletelő rotor hajtása többsoros szíjjal történik, melynek szlip értéke, így a rotor terhelése folyamatosan követhető a kezelőterminálon. Az Active Pick-up szeletelő rotor kapacitását 30%-kal növelték meg. A kezelő 26 és 13 kés között gyorsan állíthatja a vágási hosszt.

A ZX rendfelszedő kocsik fejlesztésében a legnagyobb hangsúlyt a Speedsharp fedélzeti élező rendszer kapta, ami automatikusan végzi a kések élezését. Különlegessége, hogy az élezés a kihajtott késtartón történik, kizárva ezzel a tűzveszélyt. Maga az élezés folyamata összesen négy percet vesz igénybe.

Új termékvonalat mutatott be a német gyártó a tandem tengelyes TX 460 (46 m³) és a tridem futóműves TX 560 (56 m³) silószállító kocsikkal. Legnagyobb előnyei az önhordó váz, az integrált felépítmény, amely jelentős szállítókapacitást tesz lehetővé alacsony önsúly mellett. Újdonság a hidraulikusan állítható vonórúd, mely megkönnyíti a traktorhoz történő csatlakozást. A hátfal 4,2 m magasra került, így könnyebben tölthető.
A TX kocsik számos opcionális felszereltséggel rendelhetők: 2 db ürítőrotor a 460D és 560D típusok esetében, LED világítás, opcionális abroncs- és hídváltozatok stb.


Az értékesített önjáró silózók megközelítőleg fele a 451–550 LE közötti teljesítményosztályból kerül ki. A Big X 480 (489 LE) és Big X 580 (585 LE) gépek teljesen új konstrukciót takarnak. Természetesen a Krone a korábbi Big X gépeken már bevált megoldásokat az új gépekre is átvezette. Mindkét silózót 630 mm átmérőjű dobbal szerelik és függően attól, hogy a felhasználó mire kívánja alkalmazni 20, 28, 40 és 48 késekkel szerelt változatban rendelhető. Az előtömörítésről hat henger gondoskodik. Alapfelszereltségként a gép részét képezi az ún. VariStream terményáram rendszer.


A gép meghajtásáról egy keresztben elhelyezett 6 hengeres MTU motor gondoskodik, ami már teljesíti a Tier 4 final károsanyag-
kibocsátási normákat. A motor közvetlenül hajtja meg a hidrosztatikus járószerkezet szivattyúját, a szecskázódobot, a kifúvó torony gyorsítódobját, valamint a betakarító adapter és a beetető rendszer ékszíjhajtásának hidraulikaszivattyúit. A menettulajdonság javításának érdekében a hátsó kerekeket egyenkénti független felfüggesztéssel látták el.
Az új típusok mellé új rendfelszedő és kukorica adapterek is elérhetők, így elkészültek az EasyFlow 3,0 és 3,8 m munkaszélességű rendfelszedő adapterek, az EasyCollect két tagban csukódó kukorica adapterek 4,5–7,5 m munkaszélességben, valamint a 3 tagban csukódó típusok 6–9 m munkaszélességben.

-sm-

Képek:
www.facebook.com/agronaplomagazin

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!