2024. november 24. vasárnap Emma

Az aminosavak emészthetőségének meghatározása és a takarmányok emészthető aminosav tartalmának alkalmazása...

Agro Napló
Közleményünk első részében (Agronapló, 2003. 7. szám) azokat az operációs módszereket mutattuk be és értékeltük, melyek segítségével megállapítható az aminosavak un. ileális emészthetősége sertésekben. A második részben példák segítségével kívánjuk megvilágítani, hogy a különböző módszerekkel megállapított ileális emészthetőségi értékeket hogyan tudjuk felhasználni a sertéstakarmányozás mindennapi gyakorlatában és az ilyen módon összeállított abraktakarmány etetése milyen előnyökkel jár a sertéshizlalásban.
AZ AMINOSAVAK EMÉSZTHETőSÉGÉNEK

MEGHATÁROZÁSA

ÉS A TAKARMÁNYOK EMÉSZTHETő AMINOSAV TARTALMÁNAK

ALKALMAZÁSA A SERTÉS TAKARMÁNYRECEPTÚRÁK ÖSSZEÁLLÍTÁSÁBAN





II. Az ileálisan emészthető aminosavak felhasználása a gyakorlati sertés-takarmányozásban

A sertés abrakkeverékek összeállítása

A gyakorlat számára igen fontos annak ismerete is, hogy milyen kapcsolat áll fenn az egyes hizlalási paraméterek és a receptúra összeállítás módja között, azaz hogy az abrakkeverék a nyersfehérje fekális vagy ileális emészthetősége alapján került-e összeállításra. Belga vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy míg a nyersfehérje ileális emészthetősége és a tömeggyarapodás, valamint a fajlagos takarmányértékesítés között igen szoros korreláció van, addig a fekális emészthetőség és az említett két paraméter között ez az összefüggés csak közepes vagy laza (1. táblázat).

1. táblázat

A takarmány nyersfehérje tartalmának fekális és ileális emészthetősége valamint a hízósertések súlygyarapodása, és takarmányértékesítése közötti összefüggés (Dierick és mtsai, 1987)

cellspacing="0">

Tömeggyarapodás

Fajlagos takarmányértékesítés

Ny.fehérje ileális emészthetősége

Ny.fehérje fekális emészthetősége

0,76

0,34

-0,87

-0,65

Az adatok arra engednek következtetni, hogy a növendék- és hízósertések aminosav szükségletét jobban ki tudjuk elégíteni, ha a szükségleti értékeket ileálisan emészthető aminosavban adjuk meg. Ilyen irányú vizsgálatokról az utóbbi években egyre több tudományos közlemény számol be.

A különböző vizsgálatok eredményei azt is igazolják, hogy a sertés hizlalásának mind az első (30-60 kg), mind a második (60-105 kg) felében, nagyon szoros korreláció van az ileálisan emészthető lizin felvétele, valamint a napi testsúlygyarapodás, a napi fehérjebeépítés és a fajlagos takarmányértékesítés között (2. táblázat). Ezen adatok azt bizonyítják, hogy ha javítani akarjuk a hizlalás naturális mutatóit, és ha növelni kívánjuk a hizlalás alatti fehérjebeépülés mértékét, akkor a hízósertések recetúrájának összeállításakor a takarmánykomponensek összes amimosav-tartalma helyett – mint azt korábban is említettük – az ileálisan emészthető aminosav-tartalommal kell számolnunk.

2. táblázat

A napi ileálisan emészthető lizinfelvétel, a napi súlygyarapodás,

a napi fehérjebeépülés és a fajlagos takarmányértékesítés közötti összefüggés (Halas és Babinszky, 2001)

cellspacing="0">

Testsúly

Korreláció

Napi súlygyarapodás

Napi fehérje beépülés

Fajlagos takarmány értékesítés

30-60 kg

r=0,94

p Takarmánymész

MCP

Takarmánysó

Premix

Lizin-HCl

Dl-Metionin

L-Treonin

Natuphos

40,00

39,99

13,82

-

5,00

-

-

-

-

-

-

-

0,30

0,50

0,30

0,03

0,06

-

40,00

33,87

13,72

-

-

10,00

-

-

-

-

0,80

0,59

0,30

0,50

0,19

-

0,02

0,01

40,00

40,04

17,65

-

-

-

-

-

-

-

1,10

0,13

0,30

0,50

0,24

-

0,03

0,01

40,00

39,24

-

18,48

-

-

-

-

-

-

1,10

0,10

0,30

0,50

0,23

0,01

0,03

0,01

40,00

29,70

13,09

-

-

-

15,00

-

-

-

1,00

0,16

0,30

0,50

0,17

0,03

0,04

0,01

40,00

34,76

7,71

-

-

-

-

15,00

-

-

1,00

0,18

0,30

0,50

0,37

0,09

0,08

0,01

40,00

36,83

10,88

-

-

-

-

-

10,00

-

1,00

0,12

0,30

0,50

0,35

-

0,01

0,01

40,00

37,57

10,19

-

-

-

-

-

-

10,00

1,00

0,10

0,30

0,50

0,29

-

0,04

0,01

Összesen

100

100

100

100

100

100

100

100

style="margin-bottom: 0cm; page-break-after: avoid;"> Táplálóanyagok

DEs, MJ/kg

style="margin-bottom: 0cm; page-break-after: avoid;"> Nyersfehérje %

Lizin %

M+C %

Treonin %

Triptofán %

g Lizin*/MJ DE

M+C*/Lizin*

Treonin*/Lizin*

Triptofán*/Lizin*

Kálcium %

Foszfor %

Emészthető foszfor %

13,60

16,70

0,98

0,59

0,64

0,18

0,60

0,57

0,60

0,17

0,76

0,68

0,37

14,16

17,40

0,98

0,58

0,65

0,19

0,60

0,57

0,60

0,19

0,66

0,61

0,31

13,65

16,76

0,95

0,57

0,63

0,18

0,60

0,57

0,60

0,19

0,64

0,52

0,23

13,67

16,70

0,95

0,57

0,63

0,18

0,60

0,57

0,60

0,18

0,62

0,50

0,23

13,36

16,70

0,95

0,56

0,63

0,17

0,60

0,57

0,60

0,17

0,60

0,50

0,23

13,85

16,70

0,98

0,61

0,65

0,18

0,60

0,57

0,60

0,17

0,60

0,52

0,24

13,47

16,50

0,97

0,58

0,66

0,17

0,60

0,60

0,60

0,18

0,60

0,58

0,24

13,55

16,50

0,98

0,61

0,65

0,18

0,60

0,59

0,60

0,17

0,63

0,55

0,23

*: ileálisan emészthető

Felmerül a kérdés, hogy ha az előzőekben leírt elvek alapján történik a fehérjeforrások helyettesítése, akkor lehet–e számítani arra, hogy az állataink teljesítménye és vágóminősége nem romlik. Ennek vizsgálatára Hollandiában, a Wageningeni Egyetem Takarmányozástani Tanszékével közösen, egyedi modell hízlalási kísérletet végeztünk mintegy 100 állattal, mely vizsgálatban az abrakkeverékek extrahált szójatartalmának egy részét borsóval, napraforgóval és halliszttel helyettesítettük.

A vizsgálatok eredményei azt mutatták, hogy ha az említett elveket betartva végezzük el a fehérjeforrások helyettesítését, akkor nem kell számítanunk a hizlalási teljesitmény és a vágóminőség romlására (7., 8. táblázat).

7. táblázat

A kísérleti csoportok testtömeg-gyarapodása és takarmányértékesítése

(Szabó és mtsai,2000)





Kezelés

30-60 kg

60-105 kg

30-105 kg

Súlygyarapodás (g/nap)

  • (szója)

  • (borsó)

  • (napraforgó)

  • (halliszt)

  • 647

    658

    653

    654

    823

    833

    748

    815

    738

    751

    703

    738





    Takarmányértékesítés (kg/kg)



    (szója)

    (borsó)

    (napraforgó)

    (halliszt)



    2,29

    2,23

    2,24

    2,23



    2,98

    2,90

    3,14



    2,95



    2,69

    2,63

    2,77

    2,65

    8. táblázat

    A kísérleti csoportok vágási adatai (Szabó és mtsai, 2000)

    cellspacing="0">

    Kezelés

    Paraméterek

    Színhús (%)

    IMZS1 (%)

    PH452

    PH243

    style="margin-left: 1,27cm; text-indent: -1,27cm; margin-bottom: 0cm;"> (szója)

    style="margin-left: 1,27cm; text-indent: -1,27cm; margin-bottom: 0cm;"> (borsó)

    style="margin-left: 1,27cm; text-indent: -1,27cm; margin-bottom: 0cm;"> (napraforgó)

    style="margin-left: 1,27cm; text-indent: -1,27cm;"> (halliszt)

    56,0

    55,2

    55,3

    55,0

    1,28

    1,29

    1,33

    1,24

    6,18

    5,88

    6,21

    6,12

    5,66

    5,67

    5,59

    5,57

    1 intramuscularis zsír

    2 pH érték a musculus longissimus dorsiban a vágás után 45 perccel

    3 pH érték a musculus longissimus dorsiban a vágás után 24 órával

    A közleményünkben leírtak alapján a fontosabb megállapítások tehát a következők:

    1.Amennyiben a hízósertések abrakkeverékét a komponensek ileálisan emészthető aminosavtartalma alapján állítjuk össze, számíthatunk a hizlalás naturális mutatóinak javulásával és a napi fehérjebeépülés mértékének növekedésével.

    2.A napi fehérjebeépülés mértékét elsősorban az ileálisan emészthető lizin/DE arány befolyásolja.

    3.Ha a lizinen kívül további aminosav kiegészítést is végzünk, akkor azt az ideális fehérje elv alapján kell tennünk.

    4.A bemutatott vizsgálatok eredményei alapján megállapítható, hogy a sertések abrakkeverékeinek állati eredetû fehérje komponense (csontos húsliszt, stb.) eredményesen helyettesíthető növényi eredetû fehérjehordókkal, ha a helyettesítést a takarmánykomponensek ileálisan emészthető aminosavtartalma és az ideális fehérje elv alapján végezzük el. Ezért először az etetésre kerülő abrakkeverék emészthető energiatartalmát (DE) kell meghatározni, majd ki kell választani a megfelelő ileálisan emészthető lizin/DE arányt. Végül, az ideális fehérje elv szerint, a lizin és a többi ileálisan emészthető aminosav arányát kell eldönteni.4. Feltétlenül gondoskodni kell az abrakkeverékek foszfor-kiegészítéséről is. A foszforszükséglet pontosabb kielégítése érdekében a takarmánykomponensek emészthető foszfortartalmával kell számolnunk. Növényi eredetû fehérjeforrás alkalmazása esetén 500 U/kg koncentrációban javasolható a fitázenzim takarmányba történő keverése. Amennyiben a helyettesítést a fenti javaslatoknak megfelelően végezzük el, akkor nem kell a termelés csökkenésével és a vágóminőség romlásával számolnunk.

    5.Az okszerû aminosav felhasználásnak (az emészthető aminosav és az ideális fehérje elv alkalmazásának) nagyon fontos környezetvédelmi hatása is lehet. Az aminosav-szükséglet pontosabb kielégítése következtében ugyanis elkerülhető a fehérjetúletetés és így a nem produktív fehérje kevésbé terheli meg az állatok anyagcseréjét. Az ily módon összeállított takarmányok etetésekor a sertéságazatban közel 30%-kal csökkenthető a nitrogénürítés.

    Babinszky László – Tossenberger János

    Kaposvári Egyetem Állattudományi Kar, Takarmányozástani Tanszék

    7400 Kaposvár, Guba Sándor út 40.

    Címlapkép: Getty Images
    NEKED AJÁNLJUK
    CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    Agrárszektor Konferencia 2024
    Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
    EZT OLVASTAD MÁR?
    AgroNapló  |  2024. november 24. 14:02