Jubileum, családias hangulatban

Agro Napló
Hagyománnyá vált a Csongrádi Agrotechnika életében, hogy a világhírű finn VALTRA család tagjai minden esztendőben közös rendezvényen találkoznak egymással, miként ez történt május utolsó munkanapján is, ezúttal Bük-fürdő konferenciaközpontjában. Tudósításunkból megtudhatják olvasóink, hogy az összejövetel rangját kettős ünnep tette emlékezetessé.

A szervezők figyelmességét igazolta, hogy a helyszínre érkező meghívottakat - a kritikusabb pontokon - egyértelmű jelzőtábla navigálta a gyors célbaéréshez, ahogy az már leginkább lenni szokott a hasonló szintű rendezvényeken. A kettős jubileum magyarázata: ezen alkalomból vehette át az 500. Valtra traktort a hevesi Kis Zoltán, - akinek a háromszáz hektárnyi birtokán ez az erőgép már másodikként dolgozhat - az Agrobonus Kft. ügyvezetőjeként. Másrészt a csongrádiak pont egy évtizede annak, hogy aláírták kizárólagos képviseletüket a multinacionális finn céggel.

Az ünnepélyes megnyitót követően több mint százan hallgathatták meg a Csongrádi Agrotechnika Kft. ügyvezető igazgatójának Lekrinszki Istvánnak értékelését az elmúlt esztendőről, amelynek rövid summázata szerint fejlődésük töretlen.

Az összejövetelt megtisztelte aktív jelenlétével Raimo Mononen, a VALTRA közép- és keleteurópai kereskedelmi igazgatója, aki kivetítős előadásában részletesen bemutatta az 1913-ban alapított vállalkozásukat. A hazánkban is elismert szakember a Suolahti gyár központjában tevékenykedik csaknem negyed évszázada, így a gyár vezetésének egyik fontos és jól informált személyének tekinthető. Tőle tudtuk meg többek között, hogy ősszel Franciaországba fogják exportálni a félmilliomodik traktorjukat, ám a Volvoval együttesen mintegy 800 ezer motorral büszkélkedhetnek. Csupán az elmúlt esztendőben mintegy 18 ezer traktort és több mint 27 ezer motort gyártottak a bő kétezres dolgozói létszámmal (ennek mintegy hatvan százaléka a Dél-Amerikában található gyáregységükben tevékenykedő alkalmazotti kör).

A finn traktorokat a fél világ ismeri, hiszen a minőségi termékeket gyakorlatilag száz országba értékesítik. Marketing stratégiájuk hármas jelszava a csapatszellem, a nyitottság és a korrektség. S ami a perspektívát jelenti: összeszerelő csarnokaikban évről-évre egyre több erőgép gördül le egyfajta csúcstechnológia alkalmazásával. Utalva jövőépítésükre: a legújabb S-modell (260 LE) projektük fejlesztésére 16 millió eurót, míg a T-szériára (120-209 LE) 10 millió eurót költöttek, mely utóbbi bemutatkozását tavaly szeptemberben pont Magyarországon szervezték meg.

Nagy érdeklődés előzte meg a Cs. Agrotechnika Kft. Kereskedelmi igazgatójának előadását „Újdonságok a finanszírozásban” címmel. Hadházy Katalin hangsúlyozta, hogy a géptámogatás rekord gyorsasággal ugyan bezárult, de ennek ellenére keresni kell a kompenzációs megoldásokat. Ennek keretében szólt a lízinglehetőségekről, hiszen egy neves - kontinensünk egyik legnagyobb - pénzintézettel kerültek kapcsolatba. Nevezetesen a BNP PARIBAS-ról van szó, akinek az idei Roland Garos teniszverseny ausztrál helyszínén láthatjuk(tuk) a reklámját - központi helyen. Az előadó-szaktanácsadó a továbbiakban rávilágított az adó- és beruházási kedvezmények gyakran nem közérthető tudnivalóira.

Újdonság erejével hatott a hallgatóságnak Nagy Imre bankár tájékoztatója a mezőgazdaságban alkalmazott úgynevezett faktoring rendszerről, aki gépészmérnök lévén hasznosan tudta ötvözni ismereteit. A faktoring tulajdonképpen a pénz termelésbe való visszajuttatásának egyik eszköze, a pénzhezjutás rövidlejáratú módja, előlegnyújtás egyfajta követelésre - belföldi és nemzetközi típussal. A száz százalékos állami tulajdonban lévő Kvantum Investment Rt. (2001-ben alapították) szakembere szólt a faktoring előnyeiről, amely nem tévesztendő össze a hitellel. Ez a konstrukció a létező dologra nyújt támogatást, amennyiben tetten érhető a befogadókészség.

Ezt követően Sebesi István a csongrádi cég képviseletében bemutatta a műszaki újdonságokat a finn traktorgyár specialistájaként, részletesen ismertette a Bobcat teleszkópos rakodógépek különböző típusait és a kisebb teljesítményű Ferrari gépek széles választékát.

Végül élénk eszmecserével zárult a gyakorlatorientált program az Európai Unióhoz való csatlakozás jegyében, amelyben kölcsönösen értékes hozzászólások illetve tapasztalatcserék tették hasznossá a rendezvényt.

Szalay Attila

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az agrárgarancia segíti a pályázókat

Az agrárgarancia segíti a pályázókat

Az agrárium beruházásainak ösztönzésére jelentős források állnak rendelkezésre, de a támogatásokat kiegészítő finanszírozás is kulcsszerepet játszik a...

Íme a 2021-es év traktorai!

Íme a 2021-es év traktorai!

Idén először teljesen az online térbe költözött az Év Traktora díjak átadása. A december 18-i eseményen a Massey Ferguson, a Valtra, a Fendt, és a CLA...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!