A gazdák letették a voksukat a Nagy Talajművelő Show mellett

Agro Napló
A Lemken, a Kverneland és a Vogel-Noot vállalat, valamint a Case IH erőgépeket forgalmazó Agro Békés Kft. közreműködésével bonyolították idén a Nagy Talajművelő Show rendezvénysorozatot. Folytak a találgatások, hogy vajon a talajművelés gépes specialistái így, lecsökkent számban is képesek-e a gazdák szakmai érdeklődését fenntartani, széles tömegeket megmozgatni? A Szentlőrincre meghirdetett eseményt ugyan elmosta az eső, viszont Hajdúböszörményben választ kaptunk a kérdésre. Mintegy négyszáz termelő tisztelte meg a rendezvényt. A nagyszámú érdeklődő ismételt bizonyítéka a talajművelés elsőrangúságának. 


 Case IH traktor minden munkagép előtt

A Nagy Talajművelő Show gépkapcsolatait az idei évben már a Case IH traktorai üzemeltették, ami már magában újdonságként hatott a résztvevőkre. Az Agro-Békés Kft. 2014-ben csatlakozott a Nagy Talajművelő Show rendezőségéhez a munkagépgyártók felkérésére.
A részvételi lehetőséghez nagyban hozzásegítette az a tavaly novemberben a gyárral aláírt közvetlen kereskedelmi szerződés, amely feloldotta a CASE IH traktorok, kombájnok és bálázógépek Magyarországot érintő területi értékesítési korlátját. A békéscsabai vállalkozás a munkagépgyártók kérésére összesen 8 darab traktort biztosított az eseményre. A hajdúböszörményi bemutatón a gyártó FARMALL U családjába tartozó 95-ös típusjelű gépe üzemeltette az alacsonyabb teljesítményigényű gépeket. A 73 kW (99 LE) maximális motorteljesítménnyel bíró kompakt traktor a növényvédelem gépei mellett jól alkalmazható talajmunkában, szállításban és az állattartó telepeken is.

Ugyancsak a kompakt felépítés és az univerzális felhasználhatóság jellemzi a teljesítmény Maxxum 115 típusú traktort. Ez a széria 100–140 LE-s motorteljesítmény között érhető el.

A Puma széria traktorai 130 LE-től 215 LE-ig terjedő teljesítménytartományt fedik le teljesen. A héttagú családból a Puma 170 (160 kW/218 LE) és a Puma 200 (184 kW/250 LE) munkáját tekinthették meg az érdeklődő gazdák.

A fennmaradó traktorok a 235 és 340 LE közötti tartományba eső Magnum szériából kerültek ki, amelyek a nagy teljesítményigényű talajművelő eszközök üzemeltetésére voltak hivatottak.

Egységesen elmondható mind a Maxxum, mind a Puma, mind pedig a Magnum típusú traktorokról, hogy az erőgépek már az SCR technológiát használják, ezzel teljesítik a Tier 4a károsanyag-kibocsátási normát, valamint kedvező üzemanyag-felhasználást tesznek lehetővé. A fogyasztáscsökkenést befolyásolja a gépekbe épített fokozatmentes váltó is, ami mindhárom szériához elérhető. Az SCR és a fokozatmentes váltó együttesen mintegy 12% hajtóanyag-megtakarítást eredményez. A gyártó nagy figyelmet fordít a kezelői kényelemre, így traktoraira jellemző, hogy 10–15%-kal tágasabb kabinnal szerelik, mint piactársaikat. A kényelem mellett biztosított a jó kilátás és a felszerelt eszközökre való rálátás. Egyre nagyobb teret hódít manapság a precíziós gazdálkodás. Lépést tartva a felhasználói igényekkel a Case IH a Puma szériától kezdődően standard felszereltségként kínálja GPS-előkészítést traktoraihoz.

Három eke a bemutatón

A munkaeszközök közül hagyományosan az ekék kapták az első főszerepet. A Lemken részéről egy Diamant 11 V 6 L 100 félig-függesztett váltvaforgató eke mutatkozott be, melynek minimális vonóerőigénye 240 LE. A gép hidraulikusan állítható fogásszélességgel rendelkezik, amely 30–50 cm-es intervallumban menet közben fokozatmentesen állítható a traktor kabinjából. A 160x160x10 mm-es főtartó gerendelyt rendkívüli stabilitás jellemzi. A 100 cm-es ekefejosztás és a 85 cm-es gerendelymagasság garantálják a nagy átömlés keresztmetszetet és az eltömődésmentes munkát nagy mennyiségű kukorica-szármaradvány esetén is. Az ekefejek a jól ismert DuraMaxx ekefejek, amelyre kialakításuk miatt a gyártó örök garanciát vállal. Az orrbetétek és ekevasak élettartama mintegy háromszoros a normál edzett acélból készült társaihoz képest. Minden ekefejre gyorskapcsolós rendszerrel felszerelhető lazító tüske az eketalp-betegség megszüntetésére. Opcionális felszereltség a packer húzókar és vontatott VarioPack szántáselmunkáló henger, amellyel egy menetben elvégezhető a barázdaszeletek aprítása és a szántott felület lezárása, így azt követően egy munkaműveletet meg tudunk spórolni és megőrizzük a nedvességet a talajban. A mélységállítás a hátul található 500/45×22.5 méretű kerék segítségével történik. Barázdában és tarlón járó kivitelben is kapható a gumihevederes traktorokhoz.

 

Eke nézőben

A Kverneland kifejezetten a nagy gazdaságok számára fejlesztette ki RG ekecsaládját. Az eke a függesztő toronyhoz egy különleges kialakítású csukló ponton keresztül kapcsolódik, mely így kiváló manőverezhetőséget biztosít. Az eke bemutatott 6 fejes mellett 7 és 8 ekefejes kivitelben érhető el, 80 cm-es vázmagassággal, 100, illetve 115 cm-es osztással, és robosztus 150x150 mm gerendely keresztmetszettel. Opciós listájába beletartoznak különböző előhántók, kormánylemezek, szárleforgatók és vágótárcsák.
Rendelkezésre állnak különböző típusú teli illetve réselt kormánylemezek. Kialakításuk biztosítja a szármaradványok tökéletes leforgatását, valamint azt, hogy a Kverneland ekék a legkisebb vonóerőigényű ekék között legyenek számon tartva. Így a szántás nagy üzemanyagköltsége egy jó választással jelentős mértékben csökkenthető. Az eke ún. Kverneland Knock-on® rendszerrel szerelt, amely csökkenti a kopó alkatrészek cseréjére fordított időt és energiát

A mosonmagyaróvári üzemben készült, Hajdúböszörményben bemutatott XS1150/4+0 váltvaforgató eke a 180–260 LE-s erőgép után ajánlja a Vogel-Noot. Gerendelyének keresztmetszete 150x150x12 mm, így akár a legkötöttebb talajokon is biztonsággal alkalmazható. Az optimális leforgatásról a 3 dimenzióban állítható előhántók és az ekeszáron elhelyezett szárterelő lemezek gondoskodnak. Az ekefej osztása 115 cm, a vázmagasság 82 cm, így ezzel az átömlési keresztmetszettel a nagy mennyiségű kukoricával borított táblákon is eltömődésmentesen lehet dolgozni. Az ekén réselt kormánylemezek találhatók. Előnye a könnyebb vontathatóság, az egyenletesebb talajfelszín és a kisebb kopórész költség. Az XS eke erős kombikerékkel van felszerelve, amely könnyen állítható mind munkahelyzetben, mind a szállításhoz.

Az elmaradhatatlan rövidtárcsák

A hagyományos talajművelés eszközei mellett felvonultak a munkagépgyártók rövidtárcsái is. Az érdeklődők megismerhették a Kverneland Qualidisc T és a Lemken Rubin 9/600 KUA félig-függesztett változatok mellett a Vogel-Noot TerraDiscPro Hydro 600 vontatott rövidtárcsa munkáját. A TerraDiscPro-n használt 510 mm átmérőjű, agresszív szögállású és erőteljesen csipkézett tárcsalapok jól boldogulnak az agresszív gyomokkal és a nagyobb szármaradványokkal. A robusztus kialakítású talajmunkagép különböző lezáró hengerekkel szerelhető, csakúgy mint a bemutatott  TerraPak 2 henger, amelyet leginkább ajánl a gyártó a hazai körülményekre. A tiszta felszínről és bakhátmentes munkáról az oldalsó terelőlemezek gondoskodnak, amelyek paralelogramma felfüggesztéssel csatlakoznak a vázhoz, tökéletesen kopírozva a talajfelszínt. A Törökszentmiklóson készülő munkaeszköz 2,5; 3; 3,5; 4; 5 és 6 méteres munkaszélességben rendelhető, függesztett és félig-függesztett kivitelben.

 

Agresszív szögállású csipkézett tárcsák

   

Egyedüli kultivátorként…

A szántóföldi kultivátorok az idei évben kisebb figyelmet kaptak.
A gyártók közül kizárólag a Lemken biztosított egy gépet a rendezvényre. A 240 LE szükséglettel bíró, 4 m munkaszélességű Karat 9/400 KUA félig-függesztett szántóföldi nehézkultivátor kiváló talajba húzási képességgel bír a kapák kialakításának és a nagy 6000 kg-os súlynak köszönhetően. A kettős nyírócsapos és rugós biztosítású  kapákat 3 sorban, 26 cm-es osztástávolságban helyezték el. A kapasorok 100 cm-es húzástávolsága és a 80 cm-es vázmagasság kiváló átömlési keresztmetszetet és eltömődésmentes munkát garantál a munkagépnek még nagy szármaradványt visszahagyó kultúra esetén is. A kapák talajba-húzási szöge két fokozatban állítható. A 120 mm széles páncélozott orrbetét és 100 mm széles terelőlemez alapkivitelben, 310 mm-es szárnyak opcióként kaphatók sekély tarlóhántásra és tarlóápolásra. A terelőlemeznek köszönhetően a kapák bekeverő hatása kiváló. A 80 mm-es páncélozott orrbetét 30 cm mély alapműveléshez opcióban kapható. A gyorscserélős kaparendszerrel a kapatestek szerszám nélkül egy rugós biztosítású ék segítségével percek alatt kicserélhetők. A visszarendező tárcsasor egyengeti el a kapák nyomait, amelyek mélysége egyszerűen csapáthelyezéssel egyenként állítható. A dupla késes henger végzi a felszíni rögtörést és mély tömörítést, a rászerelt sárkaparóknak köszönhetően nem érzékeny a nedves talajra sem. A mélységállítás elöl a 11.5/80-15.3-as kereken, hátul pedig a dupla henger segítségével történik hidraulikusan.

Vetőgép premierek

A Nagy Talajművelő Show keretein belül összesen három vetőgép dolgozott. Egy 3 méter munkaszélességű Lemken Zirkon forgóboronára épített Saphir 7/300 mechanikus gabonavetőgép, valamint a Vogel-Noot legújabb, moduláris gabonavetőgépe a TerraVant. Utóbbi munkája első alkalommal volt látható Magyarországon, így a show tekinthető a gép premierjének is. A TerraVant moduláris vetőgépről az Agro Napló jelenlegi lapszámában a 83. oldalon bővebben is olvashatnak.

A magyar piac számára szintén első alkalmas bemutatója volt a Kver-
neland csoport legújabb fejlesztésű univerzális vetőgépének az ún. Kverneland U-Drill-nek. A 6 m-es munkaszélességű gépet a nagy területteljesítmény fémjelzi, így minden eleme ennek jegyében került kialakításra: 4350 literes tartályméret, a programozható földvégi forduló automatika és az akár 15–20 km/h munkasebesség. A vetőgép, ISOBUS-kompatibilis, és alkalmas a földvégi fordulókon történő automatikus szakaszelzárásra.

A magadagolás pontos, a precíz vetésmélység-szabályozás egységes kelést biztosít. Itt a már jól ismert Kverneland részegységek, úgymint a Qualidisc rövidtárcsa dolgozik, és biztosít szép és egységes vetőágyat a teljes munkaszélességben.

A vetőgép lelke a csoroszlya. Az új fejlesztésű CD tárcsákkal az eltolt tárcsaszerkezet keskeny felépítése biztosít könnyed talajba hatolást, így szinte a teljes csoroszlyanyomás (80 kg) felhasználható a talaj visszatömörítésére a vetőcsoroszlya szárába integrált nyomókerék által. A Kverneland U-Drill felszerelhető feltöltő csigával, vetésellenőrzővel és súlymérő cellákkal is, mely folyamatos, és pontos tájékoztatást ad a vetőmag előre beállított fogyásáról.
Az U-Drill rendkívül felhasználóbarát az összes fontos beállítás elvégezhető egy gombnyomásra: vetésmélység-állítás, kalibrálás, automatikus földvégi forduló.

 

Újdonság volt a Kverneland U-Drill univerzális vetőgépe

Mindenki megtalálta a magának valót

Összességében a hajdúböszörményi Nagy Talajművelő Show-n 15 gépkapcsolatot láthattak a kilátogató vendégek és elmondhatjuk, hogy munkaműveletek tekintetében mindenki találhatott újdonságot vagy a saját gazdaságába beilleszthető erő- vagy munkagépet:


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kverneland ekék az Agrospic Kft.-től

Kverneland ekék az Agrospic Kft.-től

A világhírű Kverneland ekék évtizedek óta bizonyítják, hogy nem véletlenül kerültek az élvonalba. Precíz kidolgozás, nagyon magas anyagminőség, kiváló...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!