Minőségi munka – minőségi gépekkel

Agro Napló
A Rábaközben vezetik családi vállalkozásukat. A több generáción átívelő gazdálkodás komoly odafigyelést és sok munkát igényel – ehhez pedig megfelelő gépek szükségesek. Szűcs Attila és családja gazdasága jövőre még nagyobb lesz: a gép-
állomány pedig máris bővült egy Fendt géppel.


Mióta dolgozik az agráriumban?

A gazdálkodáshoz való vonzalom genetikailag kódolva van a családban. Falusi gyermekként, öcsémmel egyetemben, szinte beleszülettünk a gazdálkodásba. A „háztájiban”, majd a kárpótlás során megalapozott gazdaságunkban, egyre nagyobb feladatok ellátása bízatott ránk, a pásztorkodástól kezdve a különböző gépekkel végzett munkáig. Felmenőink gazdálkodás iránti elkötelezettségének köszönhetően a kárpótlás korábban nem remélt lehetőséget kínált, melyet sikerült megragadnunk. A folyamatosan bővülő gazdaságunk 2002-ben édesanyám családi gazdaságaként vétetett nyilvántartásba.

Ezek szerint tudatosan készült erre a pályára?

Mondhatom, hogy – egy vargabetűt közbeiktatva – igen. A kitérő oka az, hogy a gazdálkodás mellett, családi vállalkozás keretében számviteli és adótanácsadói tevékenységet is végeztek szüleink. Megítélésük szerint e két tevékenység jól megfér egymás mellett, így a továbbtanulás két iránya közül nekem a közgazdasági, az öcsémnek pedig a mezőgazdasági vonal került előtérbe.
A SZIF-en eltöltött évek tapasztalatai végérvényesen rádöbbentettek arra, hogy az adó és számvitel nem az én világom. Ezért a diploma sikeres megvédését követően a családi gazdaság főfoglalkozású tagjaként tevékenykedtem, majd a családalapítást követően, 2009-ben önálló gazdaságot alapítottam feleségemmel, aki nemcsak közös gazdaságunk adminisztrációját rendezi, hanem a számviteli szolgáltatást végző vállalkozásban is helyt áll. Kislányunk, Júlia, aki három és fél éves és otthonosan érzi magát a gazdaságban és az irodában egyaránt. Pályaválasztása valószínűleg nem fog majd nagy gondot jelenteni.

Tehát családi vállalkozást vezetnek.

Az önálló egzisztenciateremtés természetesen szoros együttműködésben történik édesanyám családi gazdaságával, melyben a szakmai vezetés testvérem kezében van. Összehangoljuk a vetéstervet, a beszerzést-értékestést. Ugyancsak egyeztetve végezzük az aktuális fejlesztéseket.

Állatokat tartanak?

Nagyon szeretjük az állatokat, ezért fontos számunkra, hogy ne csak növénytermesztéssel foglalkozzunk: szarvasmarhát és lovakat is tartunk. Bár az előbbi állományszáma az utóbbi években megcsappant. A másfél évtizedes múltra tekintettel, kétszáznál is több húsmarhánk volt, de 2008-ban úgy döntöttünk, eladjuk a jószágok nagy részét.

Miért döntöttek így?

Több oka is volt ennek. Egyrészt megrekedt, majd ellehetetlenült a folyamatosan bővülő állomány elhelyezésének infrastrukturális feltételeit biztosítani hivatott beruházás engedélyeztetése. Másrészt mélyrepülés jellemezte a húsmarhapiacot. De ami végérvényesen eldöntötte a kérdést az az volt, hogy nem tudtunk megfelelő nagyságú legelőterületet biztosítani.

Most három-négy tehenünk van, és persze a szaporulat. Nagyon jó dolguk van a teheneknek: 15 hektárnyi fás legelőn tartjuk őket. De bízunk benne, ez a kis létszám nem marad hosszú távon így, mert a nőivarú szaporulat tenyésztésbe lesz állítva.

Mi a helyzet a lovakkal?

2000 óta foglalkozunk lótartással. Angol telivéreket tenyésztünk. Mivel a tenyésztés szerves része a kipróbálás, az arra érdemesnek tűnő egyedek a versenypályára kerülnek. A lovak versenyeztetését a családi érdekeltségű „Lake Louise” Rábaközi Lovas Szövetkezet végzi. A versenypályán elért eredmények minősítik a tenyésztői munkát. A legjobb kancaegyedek tenyésztésbe kerülnek. Jelenleg négy kanca áll tenyésztésben. (Nem dicsekvésként: jó érzéssel nyugtáztuk, hogy tenyészetünkből került ki 2013. évi hazai tenyésztésű ranglista II. helyezettje.)

Említette, hogy növénytermesztéssel is foglalkoznak.

Igen, a gazdálkodás alapját, fő profilját a klasszikus szántóföldi növénytermesztés jelenti. Kalászos gabonát, kukoricát, repcét, lucernát termesztünk.

Mekkora területen gazdálkodnak?

A feleségemmel közös gazdaságunk jelenleg közel 40 hektár, ami a most kezdődő gazdasági évben 20 hektárral, 2016-tól pedig újabb 20 hektárral bővül. Édesanyámék gazdaságának szántóterülete közel 100 hektár.

Miképp oszlik el a növények „területe” ezen a 140 hektáron?

Idén körülbelül így nézett ki a növénytermesztés: búzát és kukoricát 50-50 hektáron termesztettünk, a repce, a zab, a lucerna együttes területe 40 hektár volt.

Mi történik a megtermesztett növénnyel?

A megtermelt termények a már bejáratott üzleti kapcsolatok révén kerülnek értékesítésre. Természetesen saját termelésből biztosítjuk az állatok takarmányát.

Hol találhatóak a területeik?

Területeink a Rábaköz szívében Farádon, Jobaházán és Csornán vannak. Mi Csornán lakunk, az állatok, illetve a telephelyünk Farádon, édesanyámék tanyáján van.

A következő évtől kezdődően további feladatok várnak ránk. Elfogadtuk 100 hektár terület vállalkozásban történő művelését, ahol a megrendelő kalászos gabonát, kukoricát, repcét szeretne termeszteni. Mivel öcsémmel – most már a három gazdaságban – ketten végezzük a munka oroszlánrészét, ezért szükségünk van a jó, és megbízható gépekre, melyekkel könnyen, hatékonyan, jó minőségű munkát tudunk végezni. A megnövekvő feladatok újabb erő- és munkagépek beszerzését indokolták. A közelmúltban érkeztek meg a gépek, köztük az új traktorunk.

Milyen gépet vettek?

Egy Fendt 720-as traktort. Nagy előrelépés ez a gazdaságunk számára, hiszen egy modern, a munkát magasabb szinten végezni képes traktorhoz jutottunk hozzá. Lehetőségünk volt részt venni egy ÁTK-s (Állattartó telepek korszerűsítése) pályázaton, aminek köszönhetően támogatással vehettük meg a traktort, illetve a megnövekvő szállítási feladatok ellátását biztosító pótkocsikat.

Miért éppen a Fendt 720 mellett döntöttek?

Korábban nem volt dolgunk ilyen géppel, és bár hallottunk a Fendtről, mint márkáról, még nem dolgoztunk vele. Így mikor keresgélni kezdtünk a piacon, legelőször körbekérdeztük az ismerőseinket, milyen gépet, milyen márkát ajánlanak. Akik már ismerték ezeket a gépeket, mindannyian elégedetten beszéltek a Fendtről. Ez a sok pozitív visszajelzés meggyőzött minket. Univerzális gépet kívántunk vásárolni, az elvárásainknak pedig ez a 720-as felelt meg. Igaz, az ára magasabb, mint a hasonló gépeknek, de sokkal többet is tud azoknál. A beruházás finanszírozását a saját rész mellett támogatás, illetve az MNB kedvezményes hitele biztosította. Még nagyon friss a dolog, beszélgetésünk idején körülbelül három hete, hogy megérkezett hozzánk a traktor. Gyorsan bele is „pakoltunk” 80 üzemórát. Az eddigi tapasztalatok alapján elmondhatjuk, jól döntöttünk. Kétszáz lóerős, rendkívül kényelmes a gép, szántóföldön és műúton egyaránt könnyen, jól kezelhetően és szépen halad. Nagyon hasznos számunkra az is, hogy GPS-szel, illetve automata kormánnyal van felszerelve a traktor. Bízunk benne, hogy az üzemeltetés során kevés probléma fog adódni és a traktor üzembiztonsága révén nem lesz gond a megnövekedett feladatok ellátásával.

Milyen a kapcsolatuk a forgalmazóval, az Axiállal?

Bár Fendt gépet most vettünk először, az Axiállal – édesanyám családi gazdasága révén – már hosszú évekre nyúlik vissza a kapcsolatunk. Több gépet (Landini traktorok, CLAAS zöldsor stb.) is vásároltunk tőlük. Ráadásul közel is vannak hozzánk, ami szintén nagy könnyebbség: Csornán van egy telephelyük.


Az alkatrész utánpótlás, illetve a szervizelés kapcsán milyen tapasztalataik vannak?

Mivel ezt a gépet csak három hete vettük, meghibásodás természetesen még nem volt. Az ötven üzemóra után azonban kötelező a szerviz – a szakemberek pedig most sem okoztak csalódást. Régóta ismerjük őket, nagyon jó a kapcsolatunk, megbízunk bennük. Bármilyen problémánk volt szervizeseik mindig gyorsan, hatékonyan léptek fel. Az alkatrészek terén pedig mindig megtaláltuk azt, amire szükségünk volt. Tehát elmondhatom, hogy minden téren elégedettek vagyunk.

Hardi Judit

  

A Fendt 720 Vario-ról

  • 200 LE-s, 6 hengeres univerzális traktor;
  • 50km/h max. sebesség csökkentett motorfordulaton;
  • Üzemanyag-takarékos SCR technológia külső kipufogógáz visszavezetéssel;
  • Fokozatmentes Vario hajtómű a mászósebesség integrálásával;
  • Stop&Go funkció;
  • TMS és automatikus határterhelés szabályozás;
  • Szintszabályozott mellső-híd rugózás;
  • Külön hidraulika- és hajtóműolaj tartály a hosszú élettartam és kisebb üzemeltetési költségek érdekében;
  • TLT három névleges fordulatszámmal, automatikus indítás vezérléssel és védelmi funkciókkal;
  • 5+2 kihelyezett hidraulika kör, mindkét sárvédőről működtethető funkciók;
  • VisioPlus vezetőfülke;
  • Multifunkcionális joystick a traktor irányítására és a munkaeszközök kezelésére;
  • Opcionálisan a gyárban integrált Cargo homlokrakodó.

A cikk szerzője: Hardi Judit

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Íme a 2021-es év traktorai!

Íme a 2021-es év traktorai!

Idén először teljesen az online térbe költözött az Év Traktora díjak átadása. A december 18-i eseményen a Massey Ferguson, a Valtra, a Fendt, és a CLA...

Belehúztak a Fendt mérnökei

Belehúztak a Fendt mérnökei

Mintegy 450 újságíró részvételével rendezte meg az AGCO/Fendt csoport az őszi sajtótájékoztatóját, amelyen több fontos bejelentést is tettek. Bemutatt...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!