Az Univer megújult részlegében 100 százalékban magyar termőhelyről származó paradicsomot dolgoznak fel, ennek köszönhetően lehetővé válik, hogy az évszázados hagyományokkal rendelkező Kecskemét környéki kertészeti kultúra újraéledjen. A munkaigényesebb kertészeti tevékenység révén a beruházás a régióban 50-100 fő részére teremt munkahelyet a családi gazdaságokban.
2014. szeptember 18. Kecskemét - A magyar tulajdonban lévő, kecskeméti székhelyű Univer Product Zrt. történetében mérföldkőnek számító beruházás legfontosabb elemei az építészeti, a technológiai, valamint az energetikai és környezetvédelmi fejlesztés. A kevesebb mint egy év alatt megvalósuló beruházás eredményeként a vállalatnak évente 70-75 ezer tonna nyers paradicsom feldolgozására lesz lehetősége. Idén mintegy 40 ezer tonna alapanyagból készül sűrített paradicsom, ami a tavalyi év mennyiségének a duplája. Az üzem másik részében alakították ki a magas gyümölcstartalmú lekvárgyártás technológiáját.
A beruházás fontos eleme egy technológiai gőz előállítását szolgáló környezetbarát faapríték kazán. Ennek, és a nyersparadicsom feldolgozás korszerűsítésének eredményeként az Univer nagymértékben növelte a technológia energiahatékonyságát és csökkentette a hulladék kibocsátást.
Az Univer megújult üzemében kizárólag magyar termőhelyről származó paradicsomot, valamint zöldség és gyümölcs alapanyagot dolgoznak fel. A beszállított ipari paradicsommennyiség jelentős részét Kecskemét környékbeli gazdáktól szerzik be. A régió szállítóinak szakmai segítésére az Univer 111 hektáron mintagazdaságot hoz létre, ahol maga is paradicsomot termeszt, valamint palántaneveléssel és széleskörű szaktanácsadással segíti a gazdákat.
A Univer Cégcsoport célja a környékbeli szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó termelők bevonása a kertészeti ágazatba, ami újabb munkahelyeket teremt. Ezzel lehetővé válik a magyar paradicsomtermesztés újjáélesztése, valamint a régió kertészeti ágazataiban a foglalkoztatás mintegy 50-100 fős növelése.
Az ünnepélyes üzemavatón részt vett Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke.
A rendezvényen mondott beszédében Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármestere kifejtette: „Az Univer sikere Kecskemét sikere is. Nem pusztán azért, mert az elmúlt több mint hatvan évben városunk és a társaság története szinte egybeforrt. Sokkal inkább azért, mert az Univer minden sikere mögött kecskeméti emberek állnak. Ezt a beruházást is a kecskemétiek készítették elő, kecskemétiek vitték sikerre és mindezt itt, a szülővárosukban tették. A kecskeméti emberek tehát minden sikerünknek a kovácsai. Ők tették európai hírű vállalattá az Univert, és ők azok, akik Kecskemétet is sikeressé teszik.”
„Az új üzemben gyártott termékek egy része a magyar piacra, nagyobb része pedig uniós, ezen belül főként német és lengyel exportra kerül. Viszonteladó partnereinken keresztül összességében több mint 40 országba jutnak el az új feldolgozó üzem produktumai. Belföldön a fogyasztók a Kecskeméti márkanevű sűrített paradicsomokkal, prémium lekvárokkal és gyümölcs ivólevekkel találkozhatnak, de az új gyártósorról lekerülő kiváló minőségű sűrített paradicsom a piacvezető Univer Ketchup alapanyaga is.” – mutatta be a Kecskeméten készülő magyar termékek fő értékesítési irányait Molitórisz Károly az Univer Product Zrt. vezérigazgatója.
A 3,5 milliárd forintos beruházás finanszírozását a vállalat részben saját erőből, részben a K&H Bank által rendelkezésre bocsátott hitelből, valamint a Norvég Alap Zöld ipari innováció program 453 millió forintos támogatásából valósította meg.
További információ:
Avramucz Attila │ vállalati kapcsolatok igazgató
Univer Product Zrt.
6000 Kecskemét, Szolnoki út 35.
T: +36 (76) 518 – 150
F: +36 (76) 518 – 113
M: +36 (30) 399 – 71 – 93
E-mail: attila.avramucz@univer.hu