2024. május 5. vasárnap Györgyi

A tojótyúk tartástechnológiája I.

Agro Napló
Baromfifajtáink közül a tyúkfélék azok melyeket nagyüzemi szinten kétféle hasznosítással tartunk. A tartás célja lehet hús-, vagy tojástermelés (illetve mindkettõ együtt). A kettős hasznosítás szinte csak kisüzemi, háztáji szinten jelenik meg önellátás céljára tartott állatoknál. A tenyészállat, ill. szülőpár tartást (termelő állomány előállítás, szaporítás) közvetlenül mintegy harmadik hasznosítási célként tarthatjuk számon, de közvetetten azonban végső célja ezeknek is hús vagy tojás termelés.

Tojótyúk tartásának körülményei, követelmények





Tojástermelést gazdasági-, jövedelemszerzési céllal szinte kizárólag csak nagy teljesítőképességű - 250-300 tojás/év - tojóhibridekkel végzik. A létfenntartáshoz és termeléshez szükséges fontos feltételeket nekünk, állattartóknak kell biztosítanunk a tyúkok számára. A tyúkfélék biológiai igényei, plusz a speciális hibrid fajták által megkövetelt további igények határozzák meg a tartás körülményeit és technológiai feltételeit.

  • takarmányozás, (kellő hozzáférés, elegendő mennyiség és megfelelő minőség,..)
  • itatás, (kellő hozzáférés, elegendő mennyiség és megfelelő minőség,..)
  • megfelelő és elegendő mozgástér, férőhely,
  • az állatok biológiai igénye által megkövetelt

    • tojáshoz szükséges hely (tojótér és megfelelő fészek),
    • mozgási, kapirgálási igények kielégítése,
    • a pihenéshez szükséges feltételek,
    • megfelelő világítás,
  • tiszta, fertőzésmentes alom illetve „lábbarát” padozat,
  • tiszta, higiénikus környezet, jó levegő.



A feltételek biztosítása szempontjából kiemeltek a mindenkor élelemhez és ivóvízhez jutás, valamint a frisslevegő igény szempontjai. Ezeket az állatjóléti, valamint a termelés szempontjából fontos követelményeket - illetve betartásuknak minimumait - az állatvédelmi szabályok és előírások határozzák meg. A hazai 32/1999.(III.31.) FVM rendelet „a mezőgazdasági haszonállatok tartásának állatvédelmi szabályairól” és ennek, későbbi 20/2002.(III.14.) számú módosítása, valamint az európai uniós 1999/74/EC direktíva „A tojótyúkok védelmével kapcsolatos minimális követelmények megállapításáról”. Az 1. táblázatban a tojók tartáskörülményeinek jellemző, állatok által igényelt legfontosabb klímaparamétereit mutatjuk be.



1.táblázat
A

tojótyúkok optimális illetve maximális megengedett klímaparaméterei

(Szovátay alapján istállóklíma tervezési paraméterek)
  Határértékek Optimális
  Széndioxid

mg/m³
Ammónia

mg/m³
Hőmérséklet

°C
Relatív páratartalom

%
Baromfi

(tojótyúk)
5 400 21,3 18-22 80







A termelés folyamata











A keltetett egészséges naposcsibék 35-45 gramm tömegûek. A kelést követően a csibéket 2 hetes korig csibeindító, majd 9 hetes korig csibenevelő, végül 19 hetes korig jércenevelő táppal neveljük. A nevelési ciklust követően a tényleges tojástermelés kb. a kelést követő 19. héten kezdődik meg, ekkor az állatok súlya 1,5 kg körül van, az állatokat tojótáppal etetjük. A termelési ciklus ill. a 90 % és azon felüli termelés a 25. héttől kezdődik és 15-20 héten át tart. Ezután csökken a termelés, de a tojóév végén is 70 % felett marad. Mivel a tojástermelés az első évben a legnagyobb ezért legtöbb esetben csak ezt az évet termeltetik végig, ezután az állományt „selejtezik”, kiárusítják, így sok esetben családi és magán gazdaságokban tovább termelnek az állatok.



A tartás technológiája





Keltetés A szülőpároktól származó tojásokat megfelelő tárolás és kezelés - melyeknek célja a kelőképesség megőrzése és a fertőzések elkerülése - után a keltetőgépbe helyezzük. A keltetőgépeknek igen sokféle kialakítása és mérete terjedt el. A 100 db tojás keltetésére alkalmastól a több 1.000 db keltetésére alkalmas berendezésekig (szekrényes keltetők) valamint a több 10.000 db-os keltetőtermekig bezáróan. A mérettől függetlenül azonban közös a keltető berendezésekben a keléshez szükséges optimális körülmények biztosítása. A keltetés időtartama áltagosan 20-21 nap s ez alatt az optimális hőmérséklet 37-38 oC (az utolsó két nap alacsonyabb: ~36,1-37,2 oC ). A páratartalom beállítása összetettebb feladat, a tojás minősége is befolyásolja. A keltetés alatt átlagosan az 50-60 % relatív páratartalom értékek, míg a kelés napjaiban - a fokozatosan elért - magasabb 75-80 %-os értékek kívánatosak. Az előzőekből adódóan a keltetés két fázisra oszlik előkeltetésre és bújtatásra (utókeltetésre). Ez a gyakorlatban többször két külön berendezést is jelenthet. A keltetés során több más fontos követelményt, a természetes keltetést követő lépést kell kielégítenünk:



  • a tojások forgatása, (az embrió fiziológiai igénye),
  • elégséges légcsere, légmozgatás,
  • tojások hûtése,
  • fertőzés elleni védekezés.





A keltetés folyamatának lényegi eleme még a tojáslámpázás mellyel a kelés hatékonyságát ellenőrizzük és a rossz tojásokat szûrjük ki.



A termelők vagy rendelkeznek saját keltetéssel és a termelő állományt maguk állítják elő, vagy valamely nagyobb rendszertől vásárolják. Ez utóbbi eset a gyakoribb mert így könnyebben biztosítható az egységes és egészséges állomány valamint a termelő és a szolgáltató rendszer kapcsolata is ezt diktálja.





A termelő tojótyúktartás történhet az istállón belüli szabadtartással (mélyalmon, rácspadlón, stb.) vagy istállón belül ketreces berendezésekben. Más csoportosításban zárt- vagy kifutós tartással. (folyt köv.)





Pazsiczki Imre



MGI



Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!