29. Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok: Kiosztották a termékdíj-pályázat díjait

Agro Napló
Több mint 170 kiállító, 35 000 m2 kiállítási terület, szélsőséges időjárás, 100 mm csapadék, nyolc díjazott termék.
E jellemzőkkel lehet összefoglalni az idei Bábolnai Nemzetközi Gazdanapokat. A kiállítás első napján tartott megnyitó keretében kihirdetésre kerültek a kiállítás termékdíj-pályázatára érkezett nevezések eredményei.

A szakértő zsűri három fő kategóriában értékelt és összesen nyolc sikeres pályázónak ítélt díjat. Az elismerések átadására a Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok megnyitó ünnepségének keretein belül került sor.


Dr. Jóri J. István ismertette a nyertes pályázók névsorát

• Mezőgazdasági gépek, berendezések kategória
 

Erőgépek

Az első kategóriában a zsűri két nagydíjat osztott ki. A bírálóbizottság részéről, Dr. Jóri J. István elsőként a New Holland CR kombájnszériát emelte ki. Az újgenerációs iker rotoros kombájn cséplőrendszere a legjobb minőségű tiszta mag és szalma előállítására képes. Erőforrása a Tier 4i emissziós követelményeknek megfelelő motor. Újdonság többek között az ikerdobok elé helyezett Dynamic Feed Roll dob, amely változó terményviszonyok esetén is egyenletes terményáramot biztosít.
A kombájnt az ún. Smart-Trax gumihevederes járószerkezettel szerelték, ami rugózott kivitelben is elérhető. A komfortérzetet magasabb szintre emelték az új kabinnal és a nagy üvegfelületekkel. Aktív szerepet vállalva a precíziós gazdálkodásban a New Holland kombájnhoz elérhetők a korábbról ismert és  újonnan bevezetett eszközök.

A másik nagydíjat az Axiál Kft. forgalmazásában álló Fendt 200 Vario kapta. A 200-as család 94–147 kW (70–110 LE) teljesítménykategóriában, 5 változatban készül. A traktorok erőforrása Agco Sisu közös nyomócsöves befecskendezésű motor, elektromos motorvezérléssel. Hajtóműve a már ismert Vario hajtómű. A hidro-pneumatikus mellsőhíd rugózás, az összkerékhajtás, a differenciálzár, háromfokozatú TLT EHR-elektromos szabályzású függesztőmű, a frontfüggesztés és a rugózott kabin együttesen biztosítják a megfelelő üzemeltetést. A forgalmazó a kisebb méretű gazdaságok alapgépének szánják, de beilleszthetők a nagyobb gazdaságok géppark-
jába is.

• Mezőgazdasági gépek, berendezések kategória


Hazai munkagépek

Egyedüli díjazott volt az Optigép Gépgyártó és Kereskedelmi Kft. PSM napraforgó adapter családja, melyet a zsűri nagydíjjal ismert el.
A díjátadáson az adapter napraforgó betakarítási képességét és a szártömeg egyidejű zúzását emelte ki. Az alacsony építésű szárzúzó rendszer hajtása hidrosztatikus és képes a talajegyenetlenségek követésére. Az adaptercsalád tagjai 6, 8 és 12 soros merevvázas és 8 soros csukható változatban készülnek. A sortávolságok 70 és 76,2 cm.

Különdíjban részesült a TeGaVill Kft. által nevezett lágy szárú növények szármaradványának agroenergetikai felhasználását segítő rendszere. A NAIK Mezőgazdasági Gépesítési Intézettel közösen fejlesztett gépsor bálázott lágy szárú növények szármaradványainak finom és durva aprítására alkalmas. Az előállított termékek kazánok, gravitációs szemestermény szárítók tüzelőanyagaként, második generációs bioetanol üzemek és hőszigetelő lapok alapanyaga.

• Mezőgazdasági gépek, berendezések kategória


Külföldi munkagépek

A Kverneland Accord U-drill 6 m-es munkaszélességű gép jellemzője a nagy területteljesítmény, elemei ennek jegyében kerültek kialakításra: 4350 literes tartályméret, a programozható földvégi forduló automatika, 15–20 km/h munkasebesség. A nagydíjas vetőgép teljesen Isobus-kompatibilis, és alkalmas a földvégi fordulókon történő automatikus szakaszelzárásra. Ezen túlmenően maximálisan megfelel a kezelő kényelmi igényeinek, hiszen minden fontos beállítás elvégezhető a kezelőegységen keresztül, mint például a vetésmélység és az elmunkáló tárcsasor munkamélységének valamint a vetőtárcsák nyomásának beállítása. A gép megalkotásánál fontos volt az eddigi tapasztalatok figyelembe vétele, és a jól bevált dolgok átörökítése az előző generációtól, így megmaradt a vetőgép hagyományos elrendezése, mely az alábbi elemekből áll: front részen elhelyezett előtömörítő keréksor, ezt követi a két sorban elhelyezett tárcsa, majd az eltolt elrendezésű tömörítő keréksor.
Ez után kerül sor a vetésre, az új fejlesztésű CD tárcsákkal, mely akár 80 kg-os csoroszlyanyomásra is képes, majd a vetés lezárása következik tömörítő kerékkel, és magtakaró boronával.
A Kverneland U-drill felszerelhető feltöltő csigával, vetésellenőrzővel és súlymérő cellákkal is, mely folyamatos, és pontos tájékoztatást ad a vetőmag előre beállított fogyásáról. A gép működtetéséhez mindösszesen egy pár hidraulika kör szükséges.

 

• Műtrágya, vetőmagok, fajtanemesítés kategória

A Holland Alma Szaktanácsadó Kft. Naturalma Programját méltatta Dr. Jóri J. István az átadáson, akik a különdíjban részesültek.
Az 5 évvel ezelőtt elindított komplex programjuk célja az új nemesítésű, kedvező piaci tulajdonságokkal rendelkező almafajták biztosítása, valamint alacsony vegyszerhasználat mellett egy betegség ellenálló, megfizethető áru biogyümölcs előállítása.

• Informatikai berendezések kategória

További két díjat ítélt oda a szakmai zsűri: különdíjban részesült az Axiál Kft. által forgalmazott Topcon AES-25 automata kormányzási rendszere, valamint a különdíjas CHH Gépkereskedő, Gyártó és Műszaki Szolgáltató Kft. forgalmazásában álló olasz SEA-CHROME optikai osztályozó.

A precíziós gazdálkodási rendszerbe illeszkedő Topcon kormányautomatika és az AGI-4 antenna együttesen teljes körű automata kormányzást tesz lehetővé. A csomag egyik gépből a másikba integrálható. Az automatikus kormányzás gyorsan és pontosan növeli a hatékonyságot, csökkenti a kezelő fáradtság-
érzetét és a műveletek átfedését. RTK korrekciós szolgáltatással +/- 2 cm pontos automata kormányzásra képes a rendszer.

A SEA-CHROME szín szerint osztályozó a legnagyobb SEA-CHROME optikai rendszere, ami teljes színképet adó RGB kamerákkal és LED világító rendszerrel van ellátva, egyértelműen ismeri fel a feldolgozandó anyagban a legkisebb szín- vagy árnyalatbeli különbséget. Mintha saját szemünkkel nézve osztályoznánk! Ez az optikai rendszer tökéletesen kielégíti a modern élelmiszer- és egyéb ipari feldolgozási igényeket, eleget tesz annak az elvárásnak, hogy azonos színű, de különböző árnyalatú különbségeket észleljen, és a selejtet a leghatékonyabban távolítsa el. Akár 0,1 mm-es képkockán fellelt hibára is képes osztályozni. Az osztályozó felhasználási területei: sérült, beteg, idegen magok és növényi maradványok eltávolítása a maghalmazból, esztétikai osztályozás étkezési magokhoz, színegyező, de eltérő anyagú szennyeződések kiszűrése.

 

A díjátadóról készült hanganyagok meghallgathatók ITT .

Képgaléria

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!