Új üzletágakkal bővült a Nitrogénművek Zrt. (x)

Agro Napló
A Nitrogénművek Zrt. a magyar agráriumban integrált szervezetet hozott létre, amely a vetőmagtól a terménykereskedelemig átfogóan kiszolgálja a magyarországi mezőgazdasági termelőket. Az új rendszert sajtótájékoztató keretében mutatták be.

Az elmúlt egy év során a Nitrogénművek Zrt. a magyar agráriumban olyan integrált szervezetet hozott létre, amely az eddigi műtrágyagyártás mellett vetőmag- és növényvédőszer-értékesítéssel, valamint terménykereskedelemmel is foglalkozik. Ezzel a vetőmag földbe kerülésétől a termény értékesítéséig átfogóan kiszolgálja a mezőgazdasági végfelhasználókat, agrárgazdaságokat, gazdákat. „Cégünk alapelve a folyamatos megújulás, innováció, ezért úgy láttuk, hogy ma már nem elég, ha csak műtrágyagyártással foglalkozunk, hanem egy olyan cégre van szükség, amely a teljes növénytermesztési folyamatot átfogja és kiszolgálja, ezáltal pedig jobb terméseredmények elérését és költséghatékonyabb gazdálkodást tesz lehetővé. – nyilatkozta Bige László, a Nitrogénművek Zrt. elnök-vezérigazgatója.


Markovics Zsolt-terménykereskedelem vezetője, Szabó Szilárd-vetőmag üzletág vezetője, Bige László-elnök vezérigazgató, Suba Péter-kereskedelmi vezérigazgató helyettes, Rácz Zoltán-műtrágya üzletág vezetője, Dr. Kiss Csongor-szaktanácsadási és kísérleti osztály vezetője

Nemcsak vetőmag értékesítéssel, hanem terménykereskedelemmel is bővült a cég profilja. „Új, terménykereskedelmi üzletáguk napi szinten kapcsolatot tart a magyarországi és a környező országok feldolgozóival, továbbá a nagy kereskedőkkel. Ennek eredményeképpen nemcsak versenyképes árakat tudunk nyújtani a növénytermesztők számára, de folyamatosan információkkal látjuk el őket a teljes piacra vonatkozóan. Ez pedig komoly segítséget jelenthet annak eldöntésében, mikor érdemes értékesíteni terményüket. Mivel a cég a vetéstől a terményértékesítésig lefedi a növénytermesztés teljes folyamatát, így a termelési lánc lecsökkentésével a gazdák jelentős költségeket takaríthatnak meg, és az uniós nyomon követhetőségi előírásoknak is könnyebb eleget tenni” – hangsúlyozta Suba Péter a Nitrogénművek Zrt. kereskedelmi vezérigazgató-helyettese..

Továbbra is vezető a műtrágyagyártásban

Az új üzletágak mellett a Nitrogénművek Zrt. természetesen továbbra is nagy hangsúlyt fektet a műtrágyatermelésre, hiszen közel 70%-os piaci részesedésével az ország vezetője műtrágyaellátója. A cég az elmúlt években összesen 30 milliárd forintot fordított fejlesztésekre, amelyen belül 2014 őszéig befejeződött a Pétisó üzemet ellátó új semlegesítő üzemrész, elkészült az új dolomitőrlő, a savüzem kapacitása pedig 1650 tonna/nap kapacitásról 1800 tonna/nap kapacitásra bővült. „A folyamatos fejlesztéseknek, bővítéseknek alapot ad, hogy európai összehasonlításban a magyarországi műtrágya-felhasználás továbbra is a középmezőnyben van. Az éves szinten 59 kg/ha felhasznált nitrogén-hatóanyaggal szembetűnően elmaradunk a tőlünk nyugatabbra lévő országok tápanyag-utánpótlási gyakorlatától. Ez pedig azt jelenti, hogy a hazai mezőgazdaság műtrágya felhasználásában még jelentős potenciál van, mind a gazdák, mind a Nitrogénművek számára, ami éves szinten a műtrágyapiac 4-5%-os növekedését jelentheti” – mondta el Bige László.

A minőségi növénytermesztés érdekében számos tápanyag-utánpótlási kísérletsorozatot végez a cég. Ezek közül legjelentősebb a két évvel ezelőtt országosan elindított 500-ak Klubja, amely a Nitrogénművek Zrt. szakmai irányításán alapuló modern műtrágyázási kísérletsorozat. „A kísérletben résztvevő gazdák számára adott földterületre és növényi kultúrára szabottan kidolgozzuk a tápanyag-utánpótlási technológiát. A vizsgálati eredmények pedig magukért beszélnek, hiszen a 2013-as betakarítású repceeredmények alapján a 2,16 tonna/ha termőkapacitást sikerült 3,93 tonna/ha-ra növelni, ami mintegy 150 ezer forint többletjövedelmet eredményez hektáronként” – tájékoztatott Suba Péter. „Terveink között szerepel, hogy a jövőben ezt a kísérletsorozatot nemcsak kísérletszámban bővítjük, de a kijuttatott tápanyag mellett a növénytermesztési technológia komplett folyamatát lefedjük. Tehát a vetőmag, a műtrágyák és a növényvédő szerek alkalmazásának együttes hatásait fogjuk komplexen vizsgálni” – mondta el a szakember.

Folyamatos beruházások

Az új üzletágak létrehozása mellett jelenleg is folynak beruházások, amelyek összértéke meghaladja a 350 millió eurót. A 2017-ig megvalósuló fejlesztések közül folyamatban van egy új, 1.500 tonna/nap kapacitású salétromsavüzem építése, amelyhez egy új tartálypark telepítése is kapcsolódik. Már folyik az ammóniaüzem kapacitásbővítése is, amely napi 1.200-tonnáról 1.650 tonnára növeli az ammóniatermelési kapacitást, és amelynek eredményeként a gyár évi műtrágya termelése a jelenlegi egymillió tonnás volumenről 1 millió 650 ezer tonnára emelkedik. Sor kerül a Pétisó-üzem teljes rekonstrukciójára és kapacitásának bővítésére, és egy új, 2.000 tonna/nap kapacitású granuláló üzem is belép majd a termelésbe. Terveink szerint 2015-ben megépül egy nagykapacitású csomagoló üzem, illetve egy 50.000 tonnás, síkraktárral ellátott logisztikai központ. Az új üzletágak kiszolgálására pedig 115 kamiont vásárolunk, melynek leszállítása már folyamatban van. Mindezek eredményeképpen a Nitrogénművek Zrt. Európa legkorszerűbb műtrágyagyára lesz, és mintegy 215 új munkahely jön létre.

 

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
High-tech árukereskedelem a szomszédban

High-tech árukereskedelem a szomszédban

Ukrajna egy kormánydöntés alapján blockchain-technológiára alapozott mezőgazdasági árutőzsdét vezet be idén tavasszal. Ötéves megtérülési idővel számo...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!