A hazai baromfitartásban leggyakrabban használt tojó és húshibridek

Agro Napló
A tyúkfaj háziasítása óta rendkívül sok fajta és hibrid alakult ki, amelyek közül néhánynak ma is nagy jelentõsége van a világ baromfi tenyésztésében, jó pár pedig már feledésbe merült vagy csak a fajtafenntartó intézetekben lelhetõ fel. Ha ezeket a fajtákat csoportosítani akarjuk, akkor meglehetõsen sok szempont alapján tehetjük meg ezt, de a leggyakoribb az, amikor tojástermelõ, hústípusú és vegyes hasznosítású tyúkfajtákra és hibridekre osztjuk fel a madarakat.

A mai tojástermelő hibridek genetikailag a fehér leghorn fajtához állnak talán legközelebb függetlenül attól, hogy barna vagy fehér tojást termelő hibridről van szó. A húshibridek előállításában döntő szerepet játszott a fehér cornish fajta. Ezenkívül említésre méltó fajták főként a vegyes hasznosítású állományoknál a rhode island, a new hampshire, a sussex és a plymouth rock.



A baromfitartásban - hasonlóan más állattenyésztő és növénytermesztő ágazatokhoz - az eredményes tojástermelés és broilerhizlalás kulcsfontosságú lépése a sikeres fajta (hibrid)-választás. De hogy a jelenleg piacon lévő fajták (hibridek) közül kinek melyik fajta, vagy hibrid hoz több sikert, az jelentős részben a szerencsén és a hozzáértésen múlik. Hogy miért is? Az elmúlt 10-15 évben a genetikai előrehaladásban látványos előrelépés történt, hiszen amíg évekkel ezelőtt a broilerek 49 napra és kisebb vágási végtömeggel kerültek a vágóhídra, addig ma már 36-42 nap a hizlalási idő. A tojótyúkjaink sem olyan régen érték el a 300 db/éves feletti termelési szintet. míg a tojók ezzel a teljesítménnyel szinte a genetikai teljesítőképesség felső határát súrolják és egyre nehezebb látványos teljesítményjavulást elérni a genetikával, addig a broilerek még okozhatnak meglepetéseket.











A piac felosztása szempontjából is érintette a változás mindkét ágazatot, hiszen a broiler szektorban évekkel ezelőtt az Arbor, a Cobb, a Hybro és a Ross fajták nagy szeletet birtokoltak a képzeletbeli piaci tortából, addig ma a broilertartók legnagyobb része Ross 308-as hibriddel dolgozik. Ezzel szemben a tojástermelők egyre szélesebb palettáról választhatnak. Míg korábban a Tetra SL és a Shaver 579 és 288 töltötte be a vezető szerepet, addig az utóbbi időben bővült a választék és az Isabrown, a Hy-Line, a Bovans és a Lohman is egyre jelentősebb teret hódít.



Amikor a tojóhibrideket hasonlítjuk össze számos tényezőt kell figyelembe venni. Egy tojóhibridtől az alábbi általános teljesítmény-színvonalat lehet megkívánni:



Tojástermelés beólazott tojóra 12 hónap alatt: 290-310 db



Átlagos tojástömeg: 60-63 gramm



Életkor az 50 %-os tojástermelés elérésekor: 140-150 nap



Elhullás a nevelés alatt: 2-5 %



Elhullás a tojóházi tartás alatt: 5-10 %



Egy kg tojás előállítására felhasznált takarmány: 2,1-2,3 kg









A tojástermelés értelemszerûen meghatározó értékmérő tulajdonság egy tojótyúk megítélése szempontjából. A tojástermelésben nem csak a korai ivarérést tartjuk fontosnak, (ezzel a legtöbb hibrid rendelkezik), hanem azt, hogy már az első tojások súlya is jelentős legyen. Nagyon fontos és az eredményességet döntően meghatározó tényező, hogy egy tojás előállítására mennyi takarmányt használt fel a madár. A gyakorlati eredmények hasonlításakor mindig szem előtt kell tartani, hogy a genetika mellett a teljesítményt számtalan egyéb tényező is befolyásolhatja. Csak néhány a sok közül:





  • tartástechnológia
  • állategészségügyi helyzet
  • takarmányozás
  • keltetés
  • előnevelés
  • éghajlati viszonyok





Nézzük, miből választhat ma, aki tojástermelésre adja a fejét!



A Hubbard ISA cég ISABROWN barna tojóhibridje 504 napos korig 310 db tojás termelésére képes. A hibrid a 20. élethéten éri el az 50 %-os termelést és a 25. élethéten a 95 %-os csúcstermelést. A tyúkok tojásainak átlagos tömeg 62,7 gramm. A tojás egyenletes mélybarna színe, sima fényes héja és kiváló héjszilárdsága kereskedelmi szempontból is kedvező.



A Hy-Line tojóhibrid uralja az USA tojástermelő piacát. Ezek a tojóhibridek európai kínálatban csak az utóbbi néhány évben jelentek meg, de máris komoly piaci előrehaladást ért el. A Hy-Line Brown tojóhibrid az 50 %-os tojástermelést 146 napra éri el. A csúcstermelés szintje 94-96 %. A tojáshozam beólazott tojóra számolva 74. hétig 320 db.



A Lohman Brown tojóhibrid az 50 %-os tojástermelést 140-150 nap között éri el. Tizenkét tojóhónap alatt 300 db feletti tojástermelésre képes és a tojások átlagos tömege 64 gramm. A madarak csúcstermelése 94 %.



A Shaver Starcross 579-es hibridje 12 hónap termelés alatt 305-315 db tojás termelésére képes. Az 50 %-os termelést a 20-21. hét között éri el. A csúcstermelést 94 %-al a 25-27. hét között éri el. A tojások átlagos tömege 62-63 gramm.



A Bovans Brown tojóhibrid az 50 %-os tojástermelést a 147-154 életnap között éri el. A tojástermelés beólazott tojóra számítva 326-331 db. A tojások átlagos tömege 62-63 gramm. A csúcstermelés 93-95 %.



A Tetra-SL az egyetlen hazai kézben lévő nagyüzemi tojóhibrid. A Tetra-SL az 50 %-os tojástermelést 150 napos életkorban éri el. A tojástermelés 52 tojóhétre 300-312 tojás. Az átlagos tojástömeg 63,5-64,5 gramm.



A felsoroltakon kívül még elérhetőek a „piacon” a Dekalb, a Dominant, az Anak, a Hisex és más cégek tojóhibridjei is, de ezek a hibridek a felsoroltaknál kevésbé gyakoriak.



A húshibridekkel szemben általános elvárás, hogy 36-42 nap alatt 1,9-2,3 kg testtömeget érjenek el vegyesivarban, és az 1 kg súlygyarapodáshoz felhasznált takarmány mennyisége 1,7-2,0 kg között legyen. A broilerek genetikai képességei ennél jobbak, azonban a jelenlegi gyakorlati körülmények között ezek a reálisan elvárható eredmények. A hizlalási idő alatt kiesések mértéke nem haladja meg a 3-4 %-ot.



A Ross 308-as húshibrid tenyésztője a skóciai Ross Breeders Ltd. cég. Növekedési erélye igen jó, kedvező takarmányértékesítés mellett. A forgalmazó tartástechnológiája vegyesivarban 40 napra 2236 gramm átlagsúly és 1,66 kg/kg takarmányértékesítés elérését ígéri.



Az Arbor Acres húshibrid ma már a Ross 308-assal azonos vállalatcsoportba tartozik. Ezt a hibridet már fiatal korban is nagy növekedési erély jellemzi és ezt a termelési idő végéig megtartja. Vegyesivarban 42 napra 2100 grammos átlagsúlyt és 1,76 kg/kg-os takarmányértékesítést lehet elérni a hibriddel a tartástechnológia adatai alapján.



A Hybro PG húshibrid forgalmazója a Nutreco cégcsoport. A tartástechnológiai adatok szerint ez a hibrid 40 napra 2308 grammos átlagsúlyra és 1,68 kg/kg-os takarmányértékesítésre képes vegyesivarban.



Cobb 500-as húshibridet a Tyson Foods vállalat értékesíti. Amennyiben a madár minden igényét kielégítjük, a tenyésztő cég szerint, ettől a hibridtől vegyesivarban letelepítve, 40 napra 2214 gramm élősúlyt várhatunk, 1,7 kg/kg takarmányértékesítés mellett.



A felsoroltak mellett még elérhető a piacon a Shaver, az ISA, a Hubbard, az Avian, az Anak, a Dominant és egyéb forgalmazók húshibridjei.



Természetesen a fent leírt eredmények minden hibrid esetén elsősorban tájékoztató jellegűek, amelytől mind pozitív, mind negatív irányban lehetnek jelentősebb eltérések a helyi viszonyoktól függően. A takarmányértékesítésnél és a testtömegnél közölt adatokat jelentősen meghatározza az elhullás mértéke, a tartástechnológia és a takarmány minősége.



A vegyes hasznosítású tyúkfajták között számtalan őshonos, a helyi körülményekhez alkalmazkodott tájfajtát és számos, az elmúlt időszakban kitenyésztett hibridet lehet találni. Ezeknek a madaraknak sokkal inkább a háztáji szabadtartásos gazdaságokban és manapság fellendülőben lévő bio, label és ökológikus rendszerekben van jelentősége, azonban ebben a cikkben elsősorban a nagyüzemi hibridek felsorolását tűztük ki célul.



Összességében elmondható, hogy a mai hibridek teljesítménye nem sem a tojó, sem a broiler ágazatban nem mutat számottevő különbséget. Ezt alátámasztja az a tény, hogy az elmúlt években rendkívüli mértékű koncentráció ment végbe a nemesítéssel foglalkozó vállalatok között, így mára néhány meghatározó nagyvállalat kezébe került szinte az összes korábbi tradicionális nemesítéssel foglalkozó cég.



Tóth Szabolcs

Balogh Anita Patrícia



Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Rizsnap a MATE szarvasi rizstelepén

Rizsnap a MATE szarvasi rizstelepén

A magyarországi rizstermesztés egyik kiindulópontja a MATE Galambosi Rizskísérleti Telepe, ahol hosszú ideje folyik a magyar rizsfajták nemesítése. A...

Már a rizstermesztéssel is baj van

Már a rizstermesztéssel is baj van

A kedvezőtlen időjárás Ázsia rizstermesztő országaiban azzal fenyeget, hogy csökken a világ legfontosabb élelmiszer-alapanyagának termelése, ami még j...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!