Termésbiztonság a Gabonakutató hibridjeivel

Agro Napló
A Gabonakutató nemesítői nagy hangsúlyt helyeznek a hibridek alkalmazkodóképességének javítására. Ennek egyik eleme, hogy a nemesítés nemcsak egy állomáson folyik, hanem két eltérő talajtani és éghajlati tulajdonsággal rendelkező helyszínen: Kiszomboron és Táplánszentkereszten. Ennek köszönhetően nemcsak a hibrideket, hanem az azokat alkotó apa- és anyavonalakat is teszteljük.

Az alkalmazkodóképesség a termésbiztonság egyik fontos eleme, hiszen hiába rendelkezik egy hibrid kiemelkedő terméspotenciállal, ha a környezet káros hatásai miatt (aszály, hősokk, tavaszi hideg, erős szél, betegségérzékenység) az nem tud megvalósulni.

A termésbiztonság másik eleme, hogy a megtermelt termény eladható legyen. Hiszen hiába termett 10–12 t/ha mennyiségben kukoricánk, ha gombabetegséggel szembeni fogékonyság miatt a takarmánykeverők nem veszik meg a termést, vagy csak nagyon nyomott áron. Ez komoly veszteséget okozhat. A forró nyári hőmérséklet kedvez az Aspergillus gombafajok elszaporodásának a kukoricaállományokban, melyek az igen toxikus aflatoxin mérget termelik. Ez a méreg nemcsak a takarmányozott állatok fejlődését lassítja, megbetegedését, sőt elpusztulását okozhatja, hanem az embert is veszélyezteti, hiszen ha a tejelő szarvasmarhák aflatoxinnal szennyezett takarmányt kapnak, akkor az a tejben is megjelenik. A Gabonakutatónál fontos célkitűzés, hogy kórtani szempontból alacsony kockázattal termelhető hibrideket adjunk a termelőknek, így szolgálva az egészséges takarmánytermelést, ami az egészséges élelmiszerek alapja. A Gabonakutatóban évek óta tesztelésre kerülnek a nemesített hibridek, és ismert a gombabetegségekkel szembeni érzékenységük (1. ábra) vagy éppen ellenállóságuk (2. ábra).

Ez a vizsgálat egyedülálló a világon, hiszen egyszerre három gombafajjal szembeni toleranciát vizsgálunk, és nemcsak a fertőződés mértékét, hanem a gombák által termelt toxinmennyiséget is megmérjük, ezeket az eredményeket felhasználva tudunk a gazdáknak alacsony kockázattal termelhető hibrideket ajánlani.

A GK kukoricanemesítés hibridjei

Feladatunk, hogy olyan hő- és szárazságtűrő gabonakutatós növényeket nemesítsünk a gazdáknak, melyek a megfelelő termőképesség mellett megfelelő betegségtoleranciával is rendelkeznek.

A szuperkorai éréscsoport (FAO100) tagjai kiválóan alkalmasak fővetésben oda, ahol fontos már az augusztus végi, szeptember eleji betakarítás, vagy megkésett vetésekhez. A GKT 211, a legújabb GKT1216 és a GKT3213 szerepel ebben az éréscsoportban. Másodvetésben, akár árpa után vetve, alkalmasak szilázs előállítására is, de a biztonságos termeléshez  az állomány öntözése szükséges.

Az igen korai (FAO 200) csoportból a kiváló alkalmazkodóképességű és egészséges csővel rendelkező Saroltát kell megemlíteni, amiből bio vetőmag is rendelkezésre áll, illetve termése étkezési célokra is alkalmas jó grízkihozatalának köszönhetően. A GKT 288 jó terméspotenciállal rendelkezik, magas termetű, korai virágzású hibrid. Korán betakarítható silóhibridnek is alkalmas. Ezek a kukoricák a korai virágzásuk miatt képesek elkerülni a júliusi légköri aszályt, ami megöli a pollent és a bibét is, így a terméskötést veszélyezteti.

A FAO 300-as éréscsoportból három hibridünket szeretném kiemelni, a GKT 372-öt, GKT 376-ot és GKT 384-et. Vízleadásuk jó, aszálytűrésük kiváló és természetesen szárszilárdságuk is megfelelő. A GKT 372 virágzik a legkorábban ezen hibridek közül. A GKT 376-ot az intenzívebb területekre ajánljuk, egészséges, kemény szemű termést produkál. A GKT 384 kiváló alkalmazkodóképességgel rendelkező háromvonalas hibrid, a gyengébb minőségű táblákon is jól szerepel stressztűrő képessége miatt, és vetőmag ár-értéke aránya is kiváló.

A középérésű csoportot a Kenéz DUO hibridünk képviseli. A Kenéz DUO hibridünk a BASF által bevezetett DUO System technológiában használható, ami a cikloxidim hatóanyagú herbicid, és erre a hatóanyagra rezisztens kukoricahibrid együttes használatát jelenti. Ennek a technológiának köszönhetően más gyomirtó szerekre rezisztens, agresszív fenyércirokkal fertőzött táblák is megtisztíthatóak.

A szarvasmarha takarmányozásban fontos szerepe van a kiváló minőségű szilázsnak, akár tejelő, akár húsmarha tenyésztéssel foglalkozunk. Intézetünk két silóhibriddel áll a gazdálkodók rendelkezésére. A Szegedi 521 késői érésű, kettőshasznosítású hibridünk, mely már régóta bizonyít a hazai piacon a gazdák nagy megelégedésére. Új hibridünk, a GK Silostar, 2017-ben kapott állami elismerést, és jelenleg már standard hibridként szerepel a FAO 400-as NÉBIH silókísérletekben. Nagy zöldtömeg-produkcióra képes, emészthetősége kiváló, sőt csőfuzáriummal szembeni toleranciájával is kiemelkedik a versenytársak közül.

Kukoricahibridjeinkről további információt és tavaszi katalógusunk letölthető változatát megtalálják honlapunkon: www.gabonakutato.hu. A 2020-as évben ezeket a hibrideket ajánljuk önöknek, bízva hogy hozzásegíti önöket a megtérülő, sikeres gazdálkodáshoz.

Dr. Nagy Zoltán
Gabonakutató

A cikk szerzője: Dr. Nagy Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Belső erőket mozgósított az RAGT

Belső erőket mozgósított az RAGT

Több mint negyven év szakmában eltöltött idő, ebből 14 év RAGT-nál betöltött országvezetői státusz után Lonsták János nyugdíjba vonul. A szakember nev...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!