Másodszor is Odisys nyílt nap

Agro Napló
Egy évvel új telephelyének átadása után ismét nyílt napot szervezett partnereinek az Odisys Bt. A rendezvény fókuszában idén az őszi munkákhoz alkalmazott gépek, valamint a növényvédelem eszközei és a forgalmazásukban álló erőgépek álltak. 

Bizakodóan tekint a jövőbe Hernek Zoltán, az Odisys Bt. ügyvezetője, aki optimizmusát egyben a cég hitvallásának is tekinti. Egy évvel a kecskeméti telephelyátadó után még sok kihívás várt rájuk, mint a felépített csarnok hőszigetelése, fűtési rendszer kiépítés, de fontos volt alkalmazni olyan strukturális változásokat is, amelyek elengedhetetlennek bizonyulnak a hatékony működés érdekében.

Hasonlóan a korábbi avatóünnepség programjához idén ősszel is a forgalmazásukban álló traktorok, talajmunka- és kertészeti gépek bemutatása állt a középpontban. A sort egy John Deere 6100 MC-vel összekötött
Nobili BK 320 szárzúzó kezdte. A munkaeszköz teljesítményigénye 90–120 LE, kultúra és szármaradvány mennyiség függvényében.
A 3,2 m munkaszélességű gépet kialakítása miatt elsősorban szántóföldi munkára, kukorica és napraforgó szármaradványok aprítására ajánlja a forgalmazó, azonban a BK sorozat jól alkalmazható legelők művelésére is. Jellemzői között megtaláljuk a robusztus vázkialakítást a hosszú élettartam és stabilitás végett. Nyitható hátfala ápolási munkánál gyorsabb anyagáramlást tesz lehetővé. A gépet csúszótalppal és támkerékkel szerelték, de lehetőség van támhengerrel szerelt változatra is. Az eszköz munkája a gyakorlatban is látható volt, ahol egyenletes tarlómaradványt készített.


Első gépkapcsolat volt a JD 6100 MC és a Nobili szárzúzó

 

A termelők megtekinthették egy John Deere
7830 traktorral kapcsolt Europal 9 5 n100
5 fejes eke munkáját is, amit egy Goldoni Star 100 típusjelű kistraktor ismertetése követett.
A forgalmazói vélemény alapján a 96 LE-s traktor igazi slágertermék volt az idei kertészeti beruházáson. A Star jellemzője, hogy a hajtásláncon 15 éve nem változtattak. Egyedi konstrukció a Goldoni által szabadalmaztatott Dual Power® váltó, amely szinkronizált 8/8 fokozatú irányváltóval és szinkronizált 16/8 fokozatú nyomatéknövelő váltóval is rendelkezik. A traktor alapkivitelben kabin nélkül kapható, de a hazánkban értékesített változatok szinte mindegyike kabinnal és klímával szerelt. A kertészeti gépek másik sztárjaként tartják számon a Nobili PDF 85-2000 T vontatott kivitelű axiálventilátoros permetezőt. Tartálykapacitása 2000 liter, öblítővíz tartálya 145 literes, de egy 15 literes kézmosó tartály is megtalálható a gépen. Tartálya polietilénből készül. A gépek váza, a ventilátor háza tűzihorganyzott.


Dinamikus duó: az olasz gépek mindegyike az idei kertészeti pályázat slágerei között voltak

 

Ugyancsak a Nobili kertészeti permetezőgép családból mutatkozott be az Oktopus 43-1001 T
vontatott kivitelű, különösen takarékos vegyszer-felhasználású permetezőgép. Üzemeltetésében egy Goldoni Star 90 traktor segédkezett, amelynek jellemzői a 82 LE-s teljesítményt és az intercooler hiányát leszámítva megegyezik 100-as nagytestvérével.

A permetezővel más kivitelű gépekhez képest 50%-kal kevesebb vegyszerrel (438 l/ha)
hatékonyabb növényvédelem valósítható meg, mivel a gép jobban porlaszt hagyományos axiálventilátoros társainál. 2x4 és 2x5 csápos kivitelben készül, függőleges vagy vízszintes szórószerkezettel, így a szőlők és gyümölcsösök mellett a zöldségtermesztésben is méltó helyet foglal el. A ventilátor levegőszállítása kisebb (16 bar), mint a hagyományos axiálventilátorral szerelt permetezőké, de a kilépő levegő sebessége sokkal nagyobb
(90 m/s), ennek köszönhető a kiemelkedő fedés és porlasztás. A vegyszer a csápokon keresztül pontosan a védendő kultúrára irányítható, a kijuttatás pedig még intenzív szélmozgás esetén is pontos lesz. Feltöltő rendszere elektrosztatikus, ami 2012-től minden Oktopusra érvényes.


Hernek Zoltán ismerteti
a 8 karú „polip” tulajdonságait

 

A bemutató utolsó állomásán a termelők bővebb információt kaphattak a helyspecifikus gazdálkodás nyújtotta előnyökről költségeik csökkentésének érdekében. A nemrég
Agrogazda.hu Mérőműszerek Kft. cégnévre váltó Landasin jóvoltából mindenki megtalálhatta a számára legmegfelelőbb GPS alapú sorvezetőt, de megismerhették a cég saját fejlesztésű LD-Agro márkanév alatt futó auto-
mata kormányzási rendszerét is. Az eszköz a két RTK alapú korrekciós jel valamelyikével vagy egy telepített bázisállomással működtethető akár 2 cm pontossággal.

Képgaléria – videó:
www.facebook.com/agronaplomagazin

www.agronaplo.hu/szemfules_rovat

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!