2024. augusztus 14. szerda Marcell

Kukorica-vetőmag az Európai Unióban- Sikeres termesztés (x)

Agro Napló
Az európai piacok változásai és a fő európai kukoricatermesztő országokban kialakult éghajlati viszonyok miatt 2012-ben és 2013-ban rendkívül alacsony volt a kukoricavetőmag-készlet szintje. Ennek eredményeként a mostani szezonban komolyan bővültek a szaporítóprogramok az Európai Unióban, különösen Franciaországban, Európa első számú termesztőjénél, ahol 93 000 ha, azaz az Európai Unió szaporítóprogramjának 46%-a indult.

Még folynak a betakarítások, de figyelembe véve a várhatóan kifejezetten kielégítő hozamot, a kukoricavetőmag-kínálat mind mennyiségi, mind minőségi szintje lehetővé teszi, hogy reagáljon az európai piac szegmentálódására és az egyre növekvő keresletre a jó genetikai tulajdonságú magvak iránt. Erre a kínálatra azért van szükség, mert jelentős a fajtamegújulás, nem csökken a magkukorica- és takarmány vetésterület iránti igény, és növekszik a megszerzett piaci részesedés.

A francia kukoricavetőmag-termesztő hálózat ismét bizonyította, hogy mennyire reakcióképes és hogy kiváló szaporító programot képes termeszteni. Ezen program 2015-ben kiigazításra szorul, hogy megfeleljen a piaci fejleményeknek, egyben tiszteletben tartva a szakmaközi és az ágazatban aláírt szerződésekben található iránymutatásokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Választott már kukoricát?

Választott már kukoricát?

Figyelmébe ajánljuk legújabb kiadványunkat, melynek címe Ígéretes kukorica portfóliók 2020 + növényvédelmi és tápanyagtippek.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?