A víz több problémát okoz Fejér megyében

Agro Napló
Átlagosnál magasabb hozamok mellett a víz több problémát is okoz Fejér megyében.

Fejér megye is szenved attól, hogy víz alatt állnak még mindig bizonyos területek, szántók. A rajta álló termést nem lehet betakarítani, ennek ellenére az előző évekhez képest magasabbak a termésátlagok. A kukorica betakarítása ütemesen halad, a betakarítás a végéhez közeledik, illetve több területen véget is ért már. Több mint 1 millió hektárról takarították be a termést országosan a gazdálkodók, a termésátlag 7,5–8,5 tonna/hektár között ingadozik. Vannak még betakarítatlan kukoricatáblák, melyek a régi megnevezésükre teljesen rászolgáltak. Több helyen a kukorica még lábon és vízben áll. A gazdák sok esetben a fagyot várják, talán akkor rámehetnek a földekre betakarítani a „tengerit”.

Fejér megyében is gondot okoz a Balaton leeresztése. A Sió Fejér megyei szakaszán, a csatorna közelében található termőföldeken okoz problémát, hogy a leeresztett víz terheli a Sió csatornát, így a belvizes területekről nem tud elszivárogni vagy elfolyni a többlet víz.

Fejér megyére is igaz az országos megállapítás, hogy a bőséges csapadék hatására a termés mennyisége meghaladta az elmúlt évek átlagait, viszont ez kedvezőtlenül hatott ki a minőségi paraméterekre.
A termés minősége így valamivel elmarad a megszokottól. Őszi búzából az idén az átlagostól magasabb termést takarítottak be, a tavaszi vetésű kukorica és napraforgó betakarítása is csaknem befejeződött, az eddigi betakarított mennyiségi eredmények alapján átlagostól magasabb termésátlagra számíthatunk.

Az őszi talaj-előkészítő munkák jól haladnak és már a végéhez közelednek, azonban Fejér megyére is igaz az országos helyzet, hogy a túlnedvesedett és belvizes területeken a munkálatokat nagyon megnehezítik vagy egyszerűen gátolják a víz által okozott problémák.

A betakarítás eredményei: napraforgó termésátlaga 3 tonna/hektár körül. A szója esetében valamivel gyengébb eredményekről beszélhetünk. A burgonya eredményei nagyon változó, 20–24 tonna/hektár termelési átlag várható. A cukorrépa esetében 65–70 tonna/hektár termésátlaggal lehet számolni.

A víz nemcsak a betakarításnál, hanem utána, a betárolásnál is sok problémát okoz. A magas nedvességtartalmú kukorica betárolása a szárítókapacitásokat veszi igénybe, ezért azok folyamatosan működnek. Azonban a megyében előfordult, hogy a tartályos gázzal üzemelő szárítók időszakos gázhiánnyal szembesültek. Amennyiben az idei évre jellemző időjárás az elkövetkező években is előfordul, úgy a szárítókat kiszolgáló gázellátóknak is készülni kell a szezonban igényelt megnövekedett igényekre és az ezzel járó logisztikai feladatokra.

Már az őszi talaj-előkészítő munkák is jelzik, minden termelő a következő évre készül. A tavaszi munkákhoz szükséges input anyagok beszerzésében és az ezzel kapcsolatos legjobb árak elérésében segítjük minden GabonaMarket.hu tagunkat. Az idei év utolsó és a következő év első két hónapjában az oldalunkra feltöltött input igényeket területileg összesítjük. Az így jelentkezett területi összesített input igényt a beszállító tagjainkkal beáraztatjuk és versenyeztetjük. Az ár és minőségi  verseny eredményei pedig segíti majd a tagjaink döntését a tavaszi input beszerzésekben.

A GabonaMarket.hu adatai szerint a termények tekintetében a következő piaci árak (felvásárlási ajánlatok) alakultak ki Fejér megyében:


Gerebenics István, GabonaMarket.hu

 

  

 

A cikk szerzője: Gerebenics István

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
BKT takes sport to BAUMA

BKT takes sport to BAUMA

In the outdoor area Atrium (Eingang Ost), BKT has set up BKT HOOPS, a game area dedicated to visitors and sport enthusiasts. Just by playing basketbal...

BKT giants at BAUMA

BKT giants at BAUMA

You cannot overlook the BKT tires at the upcoming Bauma. On display are EARTHMAX SR 468 in size 40.00 R 57 - by far the largest tire ever made by BKT...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!