Hogy szerepeltek az EURALIS napraforgóhibridjei 2014-ben?

Agro Napló
2014-ben a napraforgó vetésterülete 615 000 ha volt, melyet nagy nehézségek árán sikerült betakarítani, 2,65 t/ha terméseredménnyel (forrás: VSZT). Ez egyértelmű javulás az előző 2 évhez képest (2013-ban 2,46 t/ha, 2012-ben 2,08 t/ha). Most is adódtak nagy területi eltérések: pl. Dunaújvárosban 4 t/ha körül arattak, Ráckeve-Kiskunlacháza térségében 3,5-3,6 t/ha körül, de az Északi-középhegység lábánál csak 2 t/ha közeli eredmények lettek. A betakarítás idejére extrém mennyiségű csapadék hullott, főleg a Dunántúlon, gyakran állománykezelés után, ezzel jelentősen rontva a termésminőséget.

Érdemes ezt a növényt termeszteni, a jövedelmezősége kedvezőbbnek tűnik, mint pl. a kukoricáé. A hazai terményárakat követve azt láthatjuk, hogy júniusban 94 ezer Ft-ot adtak a kereskedők 1 t terményért, a cikk írásakor, decemberben pedig 103 ezer Ft-ot, ugyanez a kukorica esetében 45 ezer Ft-ról 41 ezerre csökkent (-9%). Forrás: kwizda.hu/terményárak

Az Euralis napraforgóinak nemesítési hátterét a cég résztulajdonában álló Soltis biztosítja, mely a világpiacon ma napjaink egyik vezető napraforgó nemesítő vállalkozása. Magyarországon, Szeged mellett is folyik nemesítői munka. A célok között szerepel a termőképesség, az olajtartalom, a betegség-ellenállóság, a szárazságtűrés valamint a koraiság elérése a termésstabilitás megőrzése mellett.

Ma Magyarországon a napraforgó termesztésben a Clearfield szegmens aránya 65% körül van. Az Euralis hazánkban eladott napraforgó vetőmagjainak döntő hányada is ide tartozik.

A korai Clearfield csoport gerincét az
ES AMIS, az ES NOVAMIS és az ES EUROMIS trió adják. Mindhárom hibrid igen jól bírta a csapadékos jelleg miatt megnövekedett betegség nyomást 2014-ben.

Az ES AMIS pl. Csávolyon 3,5 t/ha eredményt produkált üzemi körülmények között, de Csikérián is hozta a 3,1 t/ha-t minimális technológiai ráfordítással, gombaölő szeres kezelés nélkül! A Sclerotiniát (főleg a száron) jól tolerálja. Kezdeti fejlődése gyors, az állomány zömök és homogén. A napraforgó szádor hazai rasszaival (A-E) szemben ellenálló.

Az ES NOVAMIS, mely az ES AMIS ikertestvére, a szádor A-F rasszaival szemben is ellenálló. A 2014-es saját demo kísérleteinkben 17 hibrid közül a 3. helyen végzett 7 hely átlagában 3,67 t/ha termésszinttel.

A szintén korai és szádor rezisztens
ES EUROMIS stresszellenállósága és stabilitása az eltérő viszonyok között is kiemelkedő, nagy termőképességű, intenzív hibrid. Dalmandon egy 47 hibrides demo kísérletben az előkelő 6. helyet szerezte meg, 4,18 t/ha terméssel.

2015-ben több meglepetés akcióval készülünk.

Keresse fel rendszeresen honlapunkat és vetőmagjainkat pedig forgalmazóinknál!

Csigó György Tamás

termék-, marketingmenedzser

www.euralis.hu

 

A cikk szerzője: Csigó György Tamás

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Van új a nap(raforgó) alatt!

Van új a nap(raforgó) alatt!

A napraforgó az egyik legfontosabb szántóföldi növény a magyar mezőgazdaságban. 2019-ben több mint 560.000 ha-on vetettek napraforgót hazánkban, a ter...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?