FARMET a.s. - EURO-ECO Csoport (x)

Agro Napló
C pavilon C/6-os stand

Farmet VERSO 8 PS magágykészítő kombinátor

A Verso egy 5 kapasorral rendelkező könnyen vontatható félig-függesztett kombinátor, amelynek munkamélysége 0-10 cm között állítható. A 45 mm széles rugós kapák intenzív és finom talajművelést biztosítanak. A kapák rugós biztosítással kerülnek rögzítésre a fővázra, a sortávolság 57 cm a kapatávolság 75 mm. A váz kialakítása lehetővé teszi, hogy a gép kiválóan tartsa a beállított munkamélységet még a legnehezebb körülmények között is. Az alváz 4 pár szállítókeréken fut, a munkamélység hidraulikusan állítható. A gép alapfelszereltsége tartalmazza a 4 kapából álló traktornyom lazítót, amelyek mind magasságban, mind oldalirányban állíthatóak és tökéletesen fellazítják a traktornyomot.


Az első kapasor előtt található, hidraulikusan állítható nehéz Flexi-board simító jó rögtörő hatással rendelkezik és elvégzi az elsődleges felszínegyengetést. Kialakításából adódóan elég erős ahhoz, hogy közvetlenül a szántott talajfelszínt is intenzíven művelje meg. További erősítésként a simítólapok összekapcsolására is lehetőség van opcióként.

Mind a front, mind a hátsó Flexi-board simító központilag, hidraulikusan állítható. A hátsó egyengető pálcasor magassága függetlenül állítható. A magasság-állítással az egyengető lapok talajjal bezárt szöge is változik, nagyobb mélység esetén a behatolási szög nagyobb, így agresszívebb a munkavégzés.


A Verso kombinátorok előnyös tulajdonsága a kiváló áteresztő-képesség és az eltömődés-mentes munkavégzés. Munka közben a Verso a szállítókerekeire támaszkodik, amelyek lehetővé teszik a kezelő részére a precíz, a talajkörülményekhez maximálisan igazodó munkamélység-beálítást és megakadályozzák az eltömődést a gép gyors kiemelésének lehetőségével.

A Verso kombinátor 6-7-8-9 méteres munkaszélességben kapható, egyszerűen, hidraulikusan csukható szállítási helyzetbe, maximálisan 3 m-es szállítási szélességre és 4 m-es szállítási magasságra.

 

Farmet K 600 PS II/A magágykészítő kompaktor

A kompaktorok függesztett (2,5–4 m), félig-függesztett (3–10 m) és vontatott (12,5–15,7 m) kivitelben kerülnek gyártásra. Ez a nagy munkaszélesség választék lehetővé teszi, hogy szinte bármilyen üzemi mérethez, illetve bármely erőgéphez optimálisan illeszthető magágykészítő gépet ajánlhassunk. A 3 m-nél nagyobb munkaszélességű gépek mindegyike hidraulikusan összecsukható kivitelű, amely lehetővé teszi a biztonságos közúti szállítást.


 

A kompaktorok munkája során a simítók és a hengerek a talaj felszínén járnak, azt tökéletesen elegyengetik. A belső vázon rugós felfogatással 2 sorban rögzített kapák elvágják a talajszelvényt és megszüntetik a kapilláris hatást. Az okszerűen összeválogatott művelő elemeknek, illetve a megfelelő tömegességnek köszönhetően a kompaktorok által készített magágy szerkezete ideális a növények számára. A vetési mélység alá 1-2 cm-rel beállított kapák által létrehozott vetőpad hatására a növényegyedek azonos feltételek mellett indulhatnak fejlődésnek, ami robbanásszerű kelést és egyöntetű növényállományt eredményez. A munkamélység 3-15 cm között fokozatmentesen állítható.

 

A mellső simítók mélységállítása alapesetben csapok áthelyezésével történik. A kompaktorok felszerelhetőek hidraulikus mellső simító állítással is, amely a kezelői komfort mellett a munkaminőség és az üzemanyag felhasználás optimalizálása szempontjából bizonyul hasznos opciónak - különösképpen a heterogén talajok vagy változatos domborzat esetén.


 

A féligfüggesztett K 300 P – K 1000 PS kompaktorok felszerelhetőek hátsó hárompont függesztő berendezéssel és hidraulika kivezetéssel. Ez lehetővé teszi, hogy a kompaktorra vetőgépet, vagy további kiegészítő hengereket kapcsoljunk, így csökkentve a menetszámot és az üzemanyag felhasználást.

 

Farmet Diskomat 5 PS rövidtárcsa

A Diskomat rövidtárcsa optimális megoldást kínál a tarlóhántás elvégzésére, a vetés előtti talajművelésre, illetve bizonyos esetekben szántáselmunkálásra is. A gép felépítése alkalmassá teszi az eszközt a kifejezetten nagy mennyiségű növényi maradvány aprítására és bekeverésére is, a Diskomat ezen körülmények között is eltömődés-mentesen képes munkát végezni.

 

A gép fő munkavégző részei a két sorban elhelyezett egyedi rugós biztosítással szerelt csipkés tárcsák. A tárcsalapok átmérője 620 mm, amely a rövidtárcsák esetében az egyik legnagyobb a piacon. A tárcsák a haladási irányban és függőlegesen is döntöttek, így megfelelő behúzó és keverő hatással rendelkeznek. A rugós biztosítás következtében a tárcsalapok egyedileg kiemelkedhetnek a gép munkamélységének megváltozása nélkül. A két tárcsasor egymástól eltoltan helyezkedik el, fogásirányuk ellentétes, így a gép minden esetben teljes felületű művelést végez, műveletlen csíkok nem képződhetnek a területen. A gép maximális munkamélysége 18 cm, amely a többi elérhető rövidtárcsához képest szintén kiemelkedő. Az egyes tárcsasorok után hidraulikus magasságállítással rendelkező egyengető pálcasorok (opció) találhatóak, amelyeknek a rögtörésben, illetve a növényi maradványok megfelelő elterítésében van szerepük. A megművelt terület lezárásáról, a rögtörésről és a kiváló visszatömörítésről a különböző lezáró henger(ek) gondoskodnak.


 

A kettős gumikerekes hengersor alkalmazása rövidtárcsák esetében a Diskomatnál egyedülálló. Nagyon lényeges a gép szerkezeti felépítésében, hogy ebben az esetben a szállítótengely a lezáró hengersorba integráltan helyezkedik el, ennek következtében nem lép fel semmiféle „billegtető” erőhatás, a gép futása munka közben rendkívül egyenletes. Az egyenletes futás következtében akár 15 km/h-s munkasebesség is elérhető, ami rendkívül nagy területteljesítményt és kiváló munkaminőséget biztosít – a munkagép kedvezőtlen „bepattogása” nélkül. A kisebb gumikeréksor kiemelhető, ebben az esetben a tömörítés nem történik meg a teljes felületen. A kialakuló bakhátas talajfelszín ősszel jobb vízbefogadó képességgel rendelkezik, a talaj tavasszal gyorsabban szárad. További előny, hogy a konkurens termékekhez képest a gép súlypontja egy kissé előrébb helyezkedik el és a tömeg egyenletesen oszlik meg az első és a hátsó tárcsasor között.


Az egyedülálló összecsukási mechanizmus még a 7,8 m-es munkaszélességű Diskomat 8-nak is nagyon kompakt szállítási méretet ad. Ez a műszaki megoldás a hasonló méretű versenytársaknál nem létezik, segítségével a Diskomat mind közúton, mind a dűlőutakon stabil és biztonságosan szállítható.

A Diskomat rövidtárcsa 3 és 3,5 méteres függesztett, 5-6-8 méteres szélességű féligfüggesztett változatban kapható.

Farmet Softer 4,5 PS rövidtárcsa

A gép fő előnye a sokoldalú alkalmazhatóság. Legyen szó tarlóhántásról, tarlóápolásról, vetés előtti talaj-előkészítésről, vagy a szántás elmunkálásról – a gazdálkodó a Softerben ideális munkaeszközt talál.

A Softer a megfelelő méretű erőgéppel összekapcsolva alkalmas a nagy sebességű (15 km/h) munkavégzésre, ezáltal kimagasló területteljesítményre képes. Ez különösen fontos a nyári tarlóhántás esetében, amikor a talaj a késve elvégzett műveletek miatt nagy mennyiségű nedvességet veszíthet. A talaj zárására 7 féle henger közül választhatunk.


A gép rövid felépítése munkavégzés közben kiváló mélységtartást és stabilitást, a táblavégeken pedig jó manőverező-képességet és gyors fordulást eredményez. A vonórúd helyzete a fővázhoz képest magasság állítható és ez lehetővé teszi a gép pozíciójának hossztengely menti állítását. A gép optimális munkavégzési sebessége 10-15 km/h, ami nagy területteljesítményt garantál. A Softer 3-12 cm munkamélységben használható. A munkamélység állítása nagyon egyszerű a mélységállító klipszek segítségével. A klipszek kombinációjával 11 különféle munkamélységet választhatunk.

 

A két sorban gumibakos biztosítással felfüggesztett tárcsák átmérője 510 mm. A tárcsák hosszú élettartamú karbantartás-mentes csapágyakkal vannak ellátva. A fogazott tárcsák nagy erővel nyomódnak a talajba, ami megfelelő talajba hatolást eredményez még kötött, illetve kiszáradt talaj esetén is. Az optimalizált geometriájú tárcsák kiváló minőségben dolgoznak és a növényi maradványok jelentős részét bekeverik a felső talajrétegbe.

A Farmet Softer rövidtárcsa 3-4,5-6 méteres függesztett, valamint 4,5-6-8-11 méteres féligfüggesztett változatban kapható.

 

Farmet Duolent DX 460 NS szántóföldi kultivátor

 

A Duolent kultivátor egy olyan univerzális munkagép, amelyet a betakarítást követő tarlóhántásra, tarlóápolásra, illetve forgatás nélküli alapművelésre egyaránt használhatunk, egészen akár 35 cm-es munkamélységig.

 

A Duolent fő művelő elemei a két sorban elhelyezett kultivátor kapák, amelyeket 450 kp kioldási erővel rugó biztosít. A sekélyebb munkavégzés során a gépet szárnyas késekkel üzemeltetjük, így a kapák a teljes talajszelvényt átvágják. Mélyebb munkavégzéskor a szárnyak eltávolíthatóak, ezáltal a kultivátor vonóerő igénye jelentősen csökkenthető. A kedvező kapaosztás és a kapák különleges geometriájának következtében a gép még nagy mennyiségű növényi maradvány jelenléte esetén is eltömődés-mentesen és a szármaradványok összehúzása nélkül üzemeltethető. A kapák egyedülálló kopásállósággal rendelkező vidia betétes orrkéssel szerelhetőek. A kapák formája kiváló keverő hatást biztosít csekély mértékű rögképződés mellett. A kapasor után elhelyezett tárcsasor a felszín alakítását és egyengetését végzi. A tárcsasorról fontos tudni, hogy finomszerkezetű felszínt képez, amit a tárcsák speciális dőlése tesz lehetővé. Ennek hatására a nagyobb rögök a kapák által nyitott barázdába kerülnek, míg a felszínen a kisebb rögfrakció marad.

A rögtörésről, a terület megfelelő visszatömörítésről és a beállított munkamélység tartásáról a lezáró henger(ek) gondoskodnak, a gép 8 féle záró hengerrel rendelhető.

A 3,8 m-es munkaszélességtől kezdődően a Duolent kultivátorok szárnyai hidraulikusan felhajthatóak. A függesztett változatok kialakítása lehetővé teszi a felhajtott szárnyakkal való munkavégzést is! Ennek következtében olyan erőgéppel is dolgozhatunk nagyobb mélységben, amelynek vonóereje a teljes munkaszélesség igénybe vétele esetén nem lenne elegendő a kultivátor üzemeltetésére.


A Duolent szántóföldi kultivátorok 2,1-3-3,5-3,8-4,6-5,5-6-8 méteres munkaszélességben szállíthatóak.

 

Farmet Falcon 6 pneumatikus mulcs/direktvetőgép

A Falcon 6 moduláris kialakítása miatt kiválóan adaptálható a különféle művelési körülményekhez és agrotechnikai kívánalmakhoz. A rendelkezésre álló háromféle előművelő szekció (tárcsás, két-, illetve három kapasoros elemek) alkalmassá teszi a vetőgépet hántott-, vagy hántatlan tarlóba, vagy akár szántásba történő vetésre is.


A gép egy menetben képes a magágykészítésre, műtrágya kijuttatásra, vetésre és annak lezárására, ezáltal hatékonyan alkalmazható művelettakarékos, talajkímélő művelési rendszerekben. Innovatív megoldás az osztott tartály és a három darab Accord adagoló egység, amely műtrágya és akár két különböző vetőmag egyidejű kijuttatását is lehetővé teszi. A vethető növények skálája rendkívül széles: aprómagvak, gabonafélék, olajos magvak – de egy rövid átépítés és kiegészítők felszerelése után kukorica és napraforgó vetésére is alkalmassá tehető a Falcon!


A vetőgép sortávolsága a vevői igények szerint 12,5-75 cm között választható, alkalmazható STRIP-Till technológiában is. A 120 kg-os csoroszlyanyomás még a legnehezebb körülmények között is biztosítja a talajba hatolást. A Falcon kategóriájának legnagyobb (5.500 liter) tartályával, a maximálisan engedélyezett 20 km/h-s munkasebességével kimagasló hatékonyságot és teljesítményt biztosít a vetés során. A Falcon vetőgép formatervezése modern, ránézésre tetszetős ugyanakkor kellően robosztus. Egész kialakítására jellemző az igényesség és korszerűség.


Összefoglalásként elmondható, hogy a Falcon 6 pneumatikus mulcs/direktvetőgéppel egy olyan sokoldalúan felhasználható, egyedülállóan univerzális munkagépet alkotott meg a gyártó, amely hazánkban is reális, kiváló ár-érték arányú alternatívaként szolgálhat a mulcsvetőgépek piacán.

A FARMET a talajművelő gépek szegmensében az ún. passzív művelő elemes talajművelő gépekre specializálódott. A gépek erős felépítésüknek köszönhetően kiváló munkaminőséggel és alacsony üzemanyag-felhasználással üzemeltethetők, így kiválóan alkalmasak csökkentett energiaigényű, környezetkímélő növénytermesztési technológiák esetén is.

Az eXtra STEEL line gyártástechnológia edzett, extra szilárdságú anyagok felhasználását jelenti a művelő elemek, a váz és az állítómechanizmusok terhelésnek leginkább kitett részeinél. Az eXtra STEEL line technológiának köszönhetően a gépek önsúlya alacsonyan tartható, karbantartási igényük minimális és jelentősen megnő az élettartamuk, még a legnehezebb üzemeltetési körülmények esetén is.A FARMET a talajművelő gépek szegmensében az ún. passzív művelő elemes talajművelő gépekre specializálódott. A gépek erős felépítésüknek köszönhetően kiváló munkaminőséggel és alacsony üzemanyag-felhasználással üzemeltethetők, így kiválóan alkalmasak csökkentett energiaigényű, környezetkímélő növénytermesztési technológiák esetén is.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!