2024. május 3. péntek Tímea, Irma

Amazone-fejlesztések az Agritechnica kiállításra: új eke, kultivátor, permetező, precízebb vetés és szóráskép a gazdáknak

Agro Napló
Jelentős újdonságokkal készült a mezőgazdasági gépek piacára a német Amazone. A gépgyártó vállalat nemzetközi sajtótájékoztatót tartott a legfrissebb fejlesztéseiről, amelyen az Agro Napló is részt vett.

A közel kétórás programból a Teres eke, a Cobra vontatott kultivátor, a WindControl szórásképjavító rendszer, a SmartForce automatikus csoroszlyanyomás-szabályozó megoldása, valamint az UX 7601 Super és UX 8601 Super vontatott szántóföldi permetezőgép újdonságai lesznek a legfontosabbak a magyar gazdák szempontjából.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy 2020-ban kiemelkedően teljesített az AMAZONE: rekordévet zárt, az 537 millió eurós bevétele pedig 15 százalékos növekedés 2019-hez képest. A vállalat 2021 első felében is sikeres rajtot vett. Ezért továbbra is bővülnek, a németországi Bramschéban található gyárat 8 ezer négyzetméternyi fedett és 33 ezer négyzetméternyi szabad területtel bővítik, az oroszországi Szamarában található üzemet pedig egy 10 ezer négyzetméteres fedett csarnokkal egészítik ki. Az orosz piac megerősítésére pedig új értékesítési leányvállalatot is létrehoznak Moszkvában.

A többi külföldi piacon tavaly különösen Észak-Amerika és Ukrajna teljesített kiemelkedően. Elhangzott, hogy a mechanikai gyomirtás terén eszközöket kínáló Schmotzer már harmadik éve az AMAZONE kötelékének része, 2021-ben jelentős forgalomnövekedést várnak tőle.

Nagyobb sebesség és minimális kopás: az Amazone Teres 300

A függesztett váltvaforgató eke 4, 5 és 6 fejjel szerelt változatban készül. Az AMAZONE szakértője szerint a hozzá ajánlott erőgépek teljesítménye legfeljebb 300 lóerő és a nagy sebességű (8–10 km/h) művelés egyik kiváló eszköze. A Teres V változata hidraulikus munkaszélesség-állítással rendelkezik, a VS típus pedig kőbiztosítással kiegészítve elérhető. A SpeedBlade ekefejek gyorsan dolgoznak és kiváló kopásállóságot biztosítanak a kormánylemezen. Sok, nagyobb munkaszélességű ekét átfordítás előtt be kell húzni a szabad magasság növelése érdekében. A Teres ennek megoldására vázbehúzó fordítórendszerrel rendelkezik. A SmartTurn rendszer az adott munkaszélességnek megfelelő mértékben működteti a vázbehúzó munkahengert. Az átfordítási folyamat ezáltal gyors és kíméletes nagyobb munkaszélességekben a SmartTurn hidraulikus véghelyzet csillapításának köszönhetően.

Teres 300 VS

A Teres 300 V és VS fokozatmentesen változtatható hidraulikus munkaszélesség-beállítással és első ekefej fogásszélesség-illesztéssel felszerelt. Így az első barázda kényelmesen beállítható a fülkéből, és a különböző talajokhoz és lejtőkön végzett munkához is igazítható. A gépkezelő könnyen beállíthatja a munkaszélességet hidraulikusan és fokozatmentesen, ekefejenként 33 és 55 centiméter között a traktorhidraulika segítségével. Az új AutoAdapt automatikus első ekefej fogásszélesség-állítás óriási előnyt kínál a kényelem és a pontosság szempontjából. A fejlesztés lehetővé teszi, hogy az elülső barázda beállítása is automatikusan megtörténjen akkor, amikor a Teres ekék teljes munkaszélességét megváltoztatják. A tökéletes illesztés pedig rendezett munka­profilt eredményez.

Cobra-2TX vontatott kultivátor

Az AMAZONE új megoldást kínál a sekély tarlóműveléshez, a második vagy harmadik menet közepes mélységben történő munkájához, terményváltás, illetve magágykészítés esetére. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a 6 és 7 méteres munkaszélességben elérhető Cobra-2TX vontatott kultivátor a sekély és középmély művelés remek eszköze. A gazdák sokféle előművelő egység, kapa és henger közül választhatnak a területeik adottsága alapján, így minden talajtípushoz kialakítható az ideális felépítés. A 4–13 centiméteres mélységben dolgozó munkagép a vibráló ECO rugóskapák közreműködésével biztosít kiváló csírázási körülményeket a növények számára. A pontos mélységállítás a Cobra kultivátorokon a támaszkerekek és a tömörítő henger segítségével végezhető el.

Cobra 7000-2TX

A Cobra választható extrája, hogy késhengerrel is felszerelhető. Ez lehetővé teszi például a repce tarlójának alapos vágását és aprítását az első menet során. A késhenger közepe zárt és kettős vágókésekkel rendelkezik, amelyek V alakban vannak elrendezve. Ez biztosítja a zavartalan működést és csökkenti a kopási költségeket. Ezenkívül a késhenger mindig hidraulikusan előfeszített, így tökéletesen alkalmazkodik az adott talajviszonyokhoz.

Amazone Precea Super szemenkénti vetőgép SmartFroce rendszerrel

A precíziós vetés technológiai újdonsága az Amazone Precea Super szemenkénti vetőgéphez kínált SmartForce rendszer.
Ez a kívánt mélységbe történő maglehelyezés érdekében automatikusan szabályozza a csoroszlyanyomást.

Precea 6000-2CC

A pontos megvalósítás a vetőkocsikon elhelyezett szenzorok segítségével történik. Amikor egy vetőgép egy adott vetési sávban nagyobb ellenállású talajba ütközik, akkor a SmartForce rendszer automatikusan megnöveli a csoroszlyanyomást, hogy minden vetőmag pontosan azonos mélységbe kerülhessen. Ez hatalmas előnyt, egyöntetűen kelő állományt és könnyebben tervezhető agrotechnológiai folyamatokat, ezáltal jó terméshozamot biztosít a gazdáknak.

Megzabolázza a szelet és pontos szórásképet eredményez az új AMAZONE WindControl rendszer

A ZA-TS függesztett és ZG-TS vontatott műtrágyaszórókhoz elérhető WindControlt a lehető legjobb szóráskép elérésére fejlesztették ki az AMAZONE mérnökei. Hazánkban is gyakori probléma ugyanis, hogy erős szél esetén a szórás mintázata torzul, nem lesz egyenletes a kijuttatás a kezelt területeken. Ám a WindControl rendszer képes ellensúlyozni és korrigálni a szél hatásait. Az aszimmetrikus kijuttatást a rendszer azzal akadályozza meg, hogy folyamatosan ellenőrzi a szél erejét és irányát, illetve ezzel párhuzamosan az ArgusTwin automatikus szóráskép-felügyelet a szórásmintázatot, szükség esetén pedig beavatkozik a hatékonyság növelése, vagy megtartása érdekében.

ZA-TS 4200 WindControl rendszerrel

A WindControl feladata a szóráskép állandó felügyelete és a műtrágyaszóró beállításainak oly módon történő beállítása, hogy a szimmetrikus szóráskép helyreálljon. Az AMAZONE monitor menüjében a műtrágyaszórás minden fontos paramétere mellett a gépkezelő mindig áttekintést kap az aktuális szélhelyzetről, például a szélirányról, a szélerősségről és a széllökésről. A rendszer figyelmeztető üzenetet küld, ha túl erős a szél, vagy ha a széllökés túl gyakran változik. Lényeges információ, hogy a WindControl rendszer az ArgusTwin szóráskép-felügyeleti rendszertől függetlenül is elérhető. Az ArgusTwin rendszer lényege, hogy 14 szenzorával lehetővé teszi a jobb és a bal oldali repítőtárcsa szórásképének folyamatos nyomon követését. Amennyiben bármilyen eltérés van, az oldalsó eloszlást automatikusan optimalizálja. Ez minden oldalon külön-külön elvégezhető. Az ArgusTwin állandó szórásképet biztosít még a lejtőn történő szórás esetén is, és ha valaki nem homogén szóróanyagot használ, vagy ha a nedvességtartalom változása miatt meg kell változtatni a szórási folyamat beállításait.

Balra: szóráskép WindControl rendszer nélkül, jobbra: WindControl rendszerrel

UX 7601 Super és UX 8601 Super vontatott szántóföldi permetezőgép

A növényvédelem gépeire kanyarodva az AMAZONE szakértői az UX 7601 Super és UX 8601 Super vontatott szántóföldi permetezőgépek előnyeit mutatták be az online sajtótájékoztatón. Az előbbi 8000 literes, az utóbbi 9000 literes tartállyal állítható munkarendbe, az optimális súlyelosztásnak köszönhetően azonban egy tengelyen sem jelentenek túlzott megterhelést az őket vontató erőgépek számára. Az alacsonyan elhelyezett súlypont kiváló stabilitást biztosít, a kompakt gépek pedig nagyon jól manőverezhetők a mérnökök szerint. Az új UX modellek 250 l/min teljesítményű permetezőszivattyúval, valamint 350 l/min kapacitású keverőszivattyúval érkeznek meg a gazdálkodók portáira.

Az AMAZONE UX 7601 Super és az UX 8601 Super teljesen újonnan kifejlesztett alváza közvetlenül a tengelyről az alapfelszereltségű, alsó vonófejhez vezet. Az előre lejtő alvázforma lehetővé teszi a permetezőgép ideális súlyelosztását: a megengedett vonórúd- és tengelyterhelések optimálisan kihasználtak. Az új alvázprofilnak köszönhetően a súlypont nagyon alacsony, ami kiváló stabilitást biztosít a permetezőgépnek lejtőkön és kanyarokban is. A gépek megengedett legnagyobb össztömege 14 tonna. A kompakt kialakításnak köszönhetően a permetezőgép a két polietilén tartály nagy kapacitása ellenére is könnyen kezelhető. A tengely alapfelszereltség nélkül rugózott, de az UX modellekhez hidropneumatikus tengelyfelfüggesztés is választható.

UX 70601

Mindkét új UX változat felszerelhető az opcionális HighFlow+ rendszerrel, hogy a nagyobb munkavégzési sebesség révén maximalizálja a teljesítményt a nagyobb szórókeret szélességeknél, ugyanakkor garantálja a hatékony alkalmazást is a megfelelő vízpermetarány fenntartásával. Az intelligens vezérlési technológia mindkét szivattyú permetezésre való használatát lehetővé teszi, miközben megtartja a nagy keverési intenzitást.

A növényvédelmi blokkot követően a precíziós technológiai fejlesztésekről is beszéltek az AMAZONE szakértői: szóba kerültek az XCeed autonóm robotkísérleteinek eredményei, valamint az agrárdi­gitalizáció és a zöldítés témáihoz kapcsolódó ötletek is.

 

Csurja Zsolt

A cikk szerzője: Csurja Zsolt

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Talajművelés – No-till vetés

Talajművelés – No-till vetés

A korábban elvetett őszi kalászosok már szépen sorolnak. Azonban újra hallani már különböző régiókból, hogy jöhetne csapadék, hogy biztonságosan kikel...

Válság van, vagy csak ránk erőltetik

Válság van, vagy csak ránk erőltetik

Állandóan azt halljuk, hogy válság van. Nincs gáz (de van, csak „nem akarjuk” átvenni), drága, így nincs vagy igen kevés a műtrágya, kevés az üzemanya...

A kukoricaaratás még messze van

A kukoricaaratás még messze van

A kukoricaaratás még messze van, a napokban nőtte ki magát a kapálásból, így még a termésről nem sok mindent lehet mondani. A napokban olvasható, előr...

Last minute a mezőgazdaságban

Last minute a mezőgazdaságban

Az aszály és a műtrágyaárak sújtják legjobban a termelőket. Az általános inputár-növekedést néhány technológiai elem módosításával, új technikák, tech...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!