2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

Talajfertőtlenítés startertrágyázással

Agro Napló
Mindannyiunk előtt ismert a nagy visszhangot kiváltó Európai Bizottság 2013. május 24-én kibocsátott neonikotinoid típusú rovarölő szerekkel kapcsolatos 485/2013/EU végrehajtási rendelete, amelynek lényege, hogy jelentősen szabályozta és redukálta az imidakloprid, klotianidin és a tiametoxam hatóanyagok felhasználási lehetőségét. A szabályozás következtében gyakorlatilag megszűnt a napraforgó, a kukorica és az őszi káposztarepce vetőmagok rovarölő szeres csávázása és ezen túlmenően csökkent a felhasználható talajfertőtlenítő mikrogranulátumok száma is. Ezen növényvédelmi hiányosság következtében 2015-ben is komoly növényvédelmi problémákra számíthatunk az eddig jelentéktelen mértékben tapasztalt kártevő fajok erőteljes fellépése miatt.

Fontos, hogy az elvetett csávázatlan magból fejlődő kis növények biztonsága érdekében komplex védekezési technológiákban kell gondolkodni, mely magában foglalja az agrotechnikai és a kémiai megoldások helyes alkalmazását.

Agrotechnikai szempontból fontos a tarlók gyomoktól és árvakelésektől történő mentesítése és tisztán tartása, és a megfelelő vetésváltás kialakítása.

A rejtett életmódot folytató talajlakó kártevőkkel szemben a vetéssel egy menetben kijuttatandó talajfertőtlenítő szerek közül csak a gázosodó tulajdonsággal rendelkező kínál biztonságos megoldást. Ilyen készítmény a Kentaur 5G talajfertőtlenítő mikrogranulátum.


A talajkártevők óriási károkat okozhatnak

Hatóanyaga a klórpirifosz, amely jól ismert, kiváló rovarölő hatóanyag és gyakorlatilag a hatáshelyen előfoduló összes kártevő ellen hatékony, gyors és biztonságos védelmet nyújt. A növényben nem szívódik fel, gázképződésével kontakt módon fejti ki a hatását. Ennek köszönhetően később az állományban a Cheminova szulfonil-urea típusú, nikoszulfuron hatóanyagú gyomirtó készítményei a Nic-It, a Nic-It Turbo és a Vizsla Pack fitotoxicitás nélkül alkalmazhatóak (Agrofórum 2014/11, 36–41. o.)

A kártevő gyérítésén túl fontos a növény optimális tápanyagellátása, kezdeti fejlődésének erősítése a gyökértömeg növelésén keresztül. A gyors kezdeti fejlődés elősegítésével a növény hamarabb eléri azt a fejlettségét, amikor már kevésbé tudják károsítani a talajlakó kártevők (táblázat).

A gyors kezdeti fejlődés biztosítására megoldást nyújtanak a Cheminova speciális, biológiai hatékonysággal rendelkező mikrogranulált startertrágyái, a Radistart Turbo és a Radistart Algit.


A Radistart Turbo biológiai hatását a termelők körében is jól ismert talaj- és növénykondicionáló készítményünk, az Amalgerol tartalma biztosítja, míg a Radistart Algit biológiai hatását a magas zeolit és alginit segíti elő.

A talajlakó kártevők ellen a legjobb eredmény a talajfertőtlenítő szer (Kentaur 5G) és a mikrogranulált starter műtrágya (Radistart Turbo, Radistart Algit) együttes alkalmazásával érhető el. Ennek korábban fontos feltétele volt, hogy a vetőgépnek kettő mikrogranulátum-szóró adapterrel kellett rendelkeznie, mivel a starter műtrágya és a talajfertőtlenítő szer fajsúlya nem egyezett és így nem lehetett összekeverni a két készítményt.


A Kentaur 5 G rovarölő talajfertőtlenítő készítmény

mikrogranulátum-szóróval juttatható ki

A 2015-ös év újdonsága, hogy ezt a technikai akadályt sikerült megoldani és a Kentaur 5G talajfertőtlenítő szer valamint a Radistart Algit starterműtrágya 1:1 arányú összekeverése megrendelhető és 20 kg-os zsákokban kerül kiszállításra. Dózis 20 kg/ha,
a felhasználás a Kentaur 5G-re vonatkozó szabályok szerint történhet. A Kentaur 5G kiváló rovarölő tulajdonsága és a Radistart Algit kiváló biológiai hatásának köszönhető gyors kezdeti fejlődés kielégítő védelmet biztosít a talajlakó kártevőkkel szemben.

További információ: www.cheminova.hu 


 

Tamasi József

Cheminova Magyarország Kft.

 

A cikk szerzője: Tamasi József

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Gyökérfejlődéssel az aszály ellen

Gyökérfejlődéssel az aszály ellen

A tavaly bekövetkezett szárazság sokkolta a növénytermesztéssel foglalkozó szakembereket. Soha nem láttunk még ilyen aszályt, mint 2022-ben. Aki látta...

Drótféreg – az alattomos kártevő

Drótféreg – az alattomos kártevő

Az elmúlt években egyre több termelő tapasztalja meg a drótféreg kártételét a kapás kultúrákban. Mi lehet ennek az oka? Mint minden problémának, ennek...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!